Autor

tv manijak >

Kraljevi i kraljice stila

Najvećem broju gledalaca Pinka, dakle siromašnijem sloju građana Srbije, iz meni nepoznatih razloga, prija da gledaju kako razmažena šmizla i njena keva spucaju 1000 evrića ili njihovih pet plata na stvari koje neće nositi. Čist mazohizam, to zaista može samo Pink!

Kako se leto bliži kraju, sve glasnije i jasnije se čuju upozorenja na tešku jesen kada se očekuje ekonomski udar na standard građana Srbije. Počinje škola sa pripadajućim troškovima, počinju mere štednje koje uvodi Vlada, a počeće i najavljena poskupljenja, prvo struje, a logično onda svega redom. Dakle, poput leptirića, nehajno plovimo letom, bez želje da mislimo o teškoj jeseni, ili još dramatičnijoj zimi.

Upravo sada, u srcu leta, kada su zvezde TV kanala na egzotičnim lokacijama, TV programom vlada druga liga, a programskim šemama provejavaju zvezdice i starlete koje inače ne mogu da dođu na red u sezoni.

Protekle nedelje, shvatio sam da populističke televizije leti do krajnosti dovode koncept zabavnog programa koji sam nazvao – gala/socijala. Imate fasciniranost letnjim bahanalijama naših lovatora, ali istovremeno i slike bede koju više ne možete ignorisati. Politički marketing je oberučke prihvatio model – pa su tabloidi prepuni slika poznatih sa egzotičnih destinacija, ali istovremeno, nečije letovanje je postalo krunski dokaz da je ne samo politički oponent vlasti, već i dokazani izdajnik i đubre od čoveka. Bojan Pajtić je postao ustaša jer je letovao u Istri, Toma Nikolić je loš političar jer je otišao u Bodrum, dok Vučić radi bez odmora, Kole Šećer je pokrao neke pare jer je otišao na more, ukratko – važi parola: kaži mi gde letuješ, pa ću ti reći koliki si lopov!

Televiziju Pink shvatam ozbiljno, čak i kada imam ozbiljan problem da savladam mučninu pred programom koji emituje. Trend koji sam zapazio, a koji je sigurno znak čime sve danas možete fascinirati narodne mase, jeste – Raskoš!

U emisiji "Kraljevi stila" video sam voditeljku naduvanih usta i grudi, čak retro bimbo, rekao bih, koja nas uvodi u svet stajlinga i glamura Srbije. Gošće su bile Lea Kiš i njena ćerka u dramatičnom šou programu – "Kraljevi stila"! Voditeljka je u atmosferi autlet parka u Inđiji objasnila propozicije koje su surovo jednostavne. Lea Kiš će iz garderobera svoje ćerke izbaciti stvari koje joj se ne dopadaju, ali će dobiti 1000 evra da joj sklopi "dnevnu" i "večernju varijantu" ili odevnu kombinaciju. Voditeljka je upotrebila taj izraz "evrići", a majka Kiš se prenemagala u svojoj zelenoj mini kombinaciji, ‘oće l’ majka uspeti?

Verovali ili ne, uspela je da dvadesetogodišnjakinji kupi bundu, zimske čizme, roze seksi donji veš, balsku haljinu i još trista čuda. Spucala je 1000 evrića na stvari koje bazično izgledaju kao kostim za "Zvezde Granda". Još jedan detalj je od početka bio upadljiv: Lea Kiš želi da kupi stvari i za sebe da obogati ono što naziva – damski stil! Nema razlike između ovih generacija – majka želi večitu tranzicionu mladost, a ćerka, uprkos neslaganju sa majkom, izgleda identično kao ona. Blazirano je pipkala kupljene stvari, a za većinu je izjavila da u njima ne bi izašla ni da baci đubre. Dakle – spičkale su, da izvinete 1000 evrića, žali bože para. Nisam mogao da se otmem utisku da najvećem broju gledalaca Pinka, dakle siromašnijem sloju građana Srbije, iz meni nepoznatih razloga prija da gleda kako razmažena šmizla i njena keva spucaju 1000 evrića ili njihovih pet plata na stvari koje neće nositi. Gladan gledaš kako neko neće da jede. Čist mazohizam, to zaista može samo Pink!

Istu vrstu transfera blama i srama imao sam tokom gledanja emisije "U trendu", kada je saradnik Sneki Daki posetio dom Dijane Janković, lokalne pevačice u nastajanju i rođake poznate teniserke. Poznata je po velikoj ekipi frizera, šminkera, stilista, te sviti parazita koja nepogrešivo prati lovu na srpskoj estradi. Nakon spota "Balerina" (postoji i engleska verzija sa mekim "r") mediji su provalili dvadesetogodišnju zvezdicu koja živi u sopstvenoj čaroliji okružena patuljcima. Provela je novinare Pinka kroz kuću gde je sve u belom, gde se samo doručkuje u kuhinji, a lift služi da se ne lome štikle. Ovu fantaziju dopunjava "porše", ali i garderober gde kraljica stila drži cipele, tašne i odeću od poslednjih godinu i po dana, to je aktuelno. Šta li se dešava sa starijom odećom, pitam se – a premijeru je doživela i jedna tašna, rekao bih onako "odoka" – dnevna varijanta. Ovde je reč o ciframa još većim od 1000 evrića, a očigledno je da se u ovoj zemlji rejting šou-programa meri spucanim evrićima u što besmislenije namene.

Za to vreme, dečaci voze kradene "kantrimene", dele vizitke advokata i menjaju prezime po potrebi posla kojim se bave. Samo veselo – kraljevi stila!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST