Loader

Otkrivena tajna ministarskog sefa (2)

14.avgust,21:45

Obajvaljeni ugovori s Etihadom i El Ravafelom. DOKUMENT: DS: Analiza ugovora sa Etihadom: "Srbija ulaže 660 miliona dolara, a Etihad pozajmljuje 40 miliona dolara..."

Premijer Aleksandar Vučić predstavio je 14. avgusta ugovore sa Etihadom

i El Ravafedom, su dostupni na sajtu Vlade. Vučić je na posebnoj konferenciji za štampu, ljuteći se pri tom na „medijsku gungulu“ i posebno na nedeljnik «Vreme», tumačio da će Srbija u „Er Srbiju“ uložiti 42 miliona dolara dok će „Etihad“ uložiti do 100 miliona; da Srbija taj novac treba da obezbedi u 2014, 2015. i 2016. godini a da do sada još ništa nije uplaćeno; da se Srbija obavezala da sanira dugove JAT-a, od kojih je 80 odsto prema samoj državi; da su se sve vlade još od 2003. godine suočavale s gubicima JAT-a koji su prosečno godišnje bili 35 miliona evra, a da su faktički ti gubici bili mnogo veći.

Objašnjavajući zbog čega se Vlada Srbije odlučila za „Etihad“, kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučić je rekao da je reč o kompaniji koja je prošle godine proglašena za najbolju na svetu, te da je godinama među tri najbolje uz „Turkš erlajnz“ i „Lufthanzu“.

DOKUMENT: Demokratska stranka: Analiza ugovora sa Etihadom – kojom se argumentuje njena ocena da je ugovor sa Etihadom izrazito štetan za Srbiju i njene građane zbog toga što Srbija u ovom pravnom poslu, u finansijskim sredstvima, u imovini, u pravima, ulaže u Er Srbiju 660 miliona dolara, a Etihad 40 miliona dolara.

Predstavljajući ugovore sa Kompanijom „El Ravafed“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o zakupu poljoprivrednog zemljišta, rekao je da celokupnu ivnesticiju od 140,5 miliona evra obezbeđuje UAE, da Srbija nema takvu vrstu obaveze, ali da ipak zadržava 20 odsto vlasništva u zajedničkoj kompaniji koja je osnovana i da se prema ugovoru koji je njegova vlada potpisala sa „El Ravafedom“ ništa neće događati bez saglasnosti i dozvole Republike Srbije.

Da podsetimo Vreme je pod naslovovom Otkrivena tajna ministarskog sefa objavilo članak u kome se citiraju rezultatiti BIRN-ovog istraživanja koje pokazuje da se Srbija obavezala da plati višestruko veći iznos od onoga koji uplaćuje partnerska firma da bi ostala formalno većinski vlasnik u novoformiranom preduzeću za avio-saobraćaj Air Serbia. Samo u 2013. godini, prema podacima iz ugovora, Srbija je bila u obavezi da plati preko 90 miliona dolara dok je partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za 49 odsto vlasničkog udela uplatio 40 miliona dolara u vidu zajma. Pored ovoga državi je ostalo da plati sva dugovanja koja su bila procenjena na preko 230 miliona dolara, stoji u ugovorima koje BIRN objavljuje.

DOKUMENTI: Ugovori sa Etihadom

Vlada Srbije je svoje obaveze platila mehanizmima državne pomoći, pokazuje BIRN-ovo istraživanje. Međutim, postupak dodele državne pomoći obavijen je tajnom jer je iz Rešenja o dodeli državne pomoći izostavljen niz podataka koji se tiču iznosa dodeljene pomoći. Komisija za kontrolu državne pomoći, koja je nadležna u ovom slučaju, pozvala se na Zakon o zaštiti poslovne tajne i član 22. Zakona o kontroli državne pomoći. Od kada je osnovana 2010. godine, ova Komisija po prvi put nije objavila podatke o iznosu državne pomoći iako se radi o javnim sredstvima.

Takođe, u rešenju o dodeli državne pomoći koje je objavljeno u proleće 2014. godine, nekoliko meseci pošto je postupak dodele tog novca sproveden, naveden je kabinet prvog potpredsednika Vlade kao davalac državne pomoći, što je takođe u suprotnosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći koji propisuje u članu 2. da davalac državne pomoći može da bude samo pravno lice što kabinet potpredsednika odnosno predsednika Vlade nije.

Više u tekstu Otkrivena tajna ministarskog sefa

Vreme 1231, 7. avgust 2014.

Videti takođe: OTKRIVANJE TAJNE MINISTARSKOG SEFA tekst nastao je u okviru EU projekta „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ koji sprovode BIRN Srbija i CINS, objavljen na sajtu BIRN (Balkan investigative reportinh network) Bаlkаnskа istrаživаčkа mrežа, BIRN je inače mreža novinara i urednika posvećeni promovisanju profesionalnih standarda u novinarstvu i stvаrаnju jаkih, stručnih i nezаvisnih medija u jugoistočnoj Evropi. Ta mrežа sprovodi čitаv niz progrаmа i projekаtа čiji je cilj obuka novinara, izdavaštvo i otvoren dijalog o nаjvаžnijim političkim, socijаlnim, ekonomskim i kulturnim temama u regionu.

Videti takođe: PM Vows Response After BIRN Serbia Reveals Airline Deal na sajtu BIRN, 8. avgusta

Premijer je po običaju predstavljanje ugovora koje je zbog pritiska javnosti primoran da objavi, jer Srbija nije njegova privatna prćija, koristio za napad na svoje prethodnike, a uzgred je i o «Vremenu» izrekao klevete koje nemaju nikakve veze s materijom o kojoj je u ugovorima reč. Ti njegovi logorejični ispadi inače i nisu vredni komentarisanja, jer samo pokazuju da aktuelni naprednjački premijer ne može da se odvoji od svoje radikalske senke, uprkos pokušaju da „ekonomizuje“ i „evropeizuje“ retoriku klevetničke mržnje, zastrašivanja i pritiska na štampu s pozicija moći, koje je koristio u doba kada je bio radikalski ministar informisanja, što misli da mu je zaboravljeno.

"Mišković objavljuje..."

E sad da vidimo šta su to sve bile zamerke. U novinama Miroslava Miškovića piše, ovaj tekst je nastao u okviru EU projekta koji sprovode BIRN i CINS. E stvarno ne želim da verujem da su u tome učestvovali ljudi iz EU. Oni kažu, u tekstu koji objavljuje Mišković, pod jedan – samo u 2013. Srbija je bila u obavezi da plati 90 miliona dolara. Mi nismo ništa uplatili i nismo imali obavezu, a oni jesu platili 40 miliona dolara – rekao je Vučić.

– Za dugove, država ne plaća ta dugovanja već će preuzeti u javni dug, a najveća dugovanja su prema državi, oko 80 odsto – dodao je on.

– Na više mesta u tekstu pominje se Komisija za dodelu državne pomoći. I kažu da kabinet PPV ne može biti davalac državne pomoći. Važni je reći da je ovo prva transakcija gde se tražilo odobrenje Komisije za to. I to smo i uradili. Ranije su izuzetno velike transakcije za „Fijat“, „Železare Smederevo“, Aik banke, nisu prijavljivane komisiji i nisu dobile odobrenje – naveo je Vučić.

– Poslovni gubitak kompanije i dug nisu isto. Evo, ja tačku po tačku analiziram sve zamerke. Oni su izgleda dobili nekakav prednacrt, novine Miroslava Miškovića – istakao je on.

– Ti brojevi koje spominju kao obavezu države, oko otpremnina, dugova, su bili u nekim nacrtima, ali su u međuvremenu menjani. Rekli su da imamo obavezu da im po duplo manjoj ceni obezbedimo gorivo, to nije tačno. Mi jesno to tražili od NIS-a ali su nas oni odbili Što se tiče Aerodroma, ni to nije bio zahtev, naša ideja je bila da sa time pokrijemo našu investiciju u novcu. U gotovini – dodao je premijer.

– Plan je da „Er Srbija“ bude ubedljivo najjača kompanija u regionu. I videćete da ćemo u tome uspeti – poručio je Vučić…

Više: AUDIO: Konferencija za novinare predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na sajtu vlade Srbije

UGOVORI U ŠALJIVOM OGLEDALU

Građani Ujedinjenih Arapskih Emirata traže smenu šeika zbog štetnih ugovora sa Srbijom

ABU DABI, 15. avgust 2014, (Njuz) – Građani Ujedinjenih Arapskih Emirata su šokirani saznanjem da je njihova zemlja sklopila ekonomski štetne ugovore sa Vladom Srbije, i zbog toga traže hitnu smenu smenu šeika Muhamed bin Zajed al Nahjana koga smatraju glavnim krivcem za ovu aferu.

Ugovori koje je šeik potpisao sa vladom Srbije odavno su predmet spekulacija u ovoj bliskoistočnoj zemlji, a podaci koje je Aleksandar Vučić izneo na konferenciji za štampu nedvosmisleno potvrđuju sumnje da su oni štetni po UAE.

– Od početka je bilo mnogo sumnji i kontroverzi oko ugovora o kupovini JAT-a i ulaganju u srpsku poljoprivredu – priča Mehmed al Kalaf, ekonomista iz Abu Dabija. -Činjenica da su ugovori bili sakriveni od javnosti samo je podgrevala te sumnje. Podaci koje je Vučić objavio na konferenciji za medije potvrdili su slutnje da se radi o više nego štetnim ugovorima po našu državu. Brojke ne lažu, a one pokazuju da je srpska strana ovakvim ugovorima dobila sve, a da je naša država na velikom gubitku-tvrdi al Kalaf…

Više: Građani Ujedinjenih Arapskih Emirata traže smenu šeika zbog štetnih ugovora sa Srbijom, Bojan Savić, na portalu šaljivih vesti Njuz.net

DOKUMENT: Demokratska stranka - Analiza ugovora sa Etihadom

Demokratska stranka objavila je 15. avgusta Analizu ugovora sa Etihadom – kojom pokazuje argumentaciju za sopstvenu ocenu da je ugovor sa Etihadom izrazito štetan za Srbiju i njene građane zbog toga što Srbija u ovom pravnom poslu, u finansijskim sredstvima, u imovini, u pravima, ulaže u Er Srbiju 660 miliona dolara, a Etihad pozajmljuje 40 miliona dolara

NOVČANA DAVANJA (ULAGANJA) REPUBLIKE SRBIJE U AIR SERBIA PREMA UGOVORU O STRATEŠKOM PARTNERSTVU SA ETIHAD AIRWAYS

Red. br.

OPIS

MILIONA USD

NAPOMENA / KOMENTAR

DOKUMENT

1.

Dugovi i krediti garantovani od strane R. Srbije do aprila 2013.

233,7

Svi dugovi će biti preuzeti i plaćeni od strane R. Srbije, a za neke kredite država je već dala garancije (procena Etihad i Jat)

Support Service Agreement (Strateski plan) Schedule 6

2.

Troškovi restrukturiranja

23,5

Otpremnine, zakonske takse i dr.

Support Service Agreement (Strateski plan) Schedule 6

3.

Pokrivanje gubitaka u periodu Apil-Decembar 2013.

40,2

Troškovi poslovanja

Support Service Agreement (Strateski plan) Schedule 6

4.

Nedostatak obrtnog kapitala 2013.

53,1

Na teret Republike Srbije

Support Service Agreement (Strateski plan) Schedule 6

5.

UKUPNO DO OKONČANJA TRANSAKCIJE

350,5

6.

Subvencija za 2014.

14

Investicioni plan-Ugovor o transakcionom okviru

7.

Subvencija ili ustupak ka smanjenju operativnih troškova 2014.

22

Investicioni plan-Ugovor o transakcionom okviru

8.

Subvencija 2015.

14

Investicioni plan-Ugovor o transakcionom okviru

9.

Subvencija ili ustupak ka smanjenju operativnih troškova 2015.

18

Investicioni plan-Ugovor o transakcionom okviru

10.

Subvencija 2016.

14

Investicioni plan-Ugovor o transakcionom okviru

11.

Ostale potencijalne obaveze

90

Za svrhu obračuna uzeto 35% verovatnoće (sporovi sa Airbus Industries 31,5 M USD, sa Dunav osiguranjem i drugi 51 M USD)

2.5.1.2.5.6 to 2.5.8.2.5.10 to 2.5.13, 8.2.3 and 8.4.2 Etihad Transaction Framework Agreement -Ugovor o transakcionom okviru

12.

UKUPNO SUBVENCIJE

113,5

13.

UKUPNO DIREKTNA DAVANJA I SUBVENCIJE

464

14.

Zajam vlasnika za zavisna preduzeća SU-PORT, Ketering, L&L maintenance (firma koja će zameniti Jat Tehniku ili Jat Tehnika)

20

Investicioni plan-Ugovor o transakcionom okviru
15.

UKUPNO DAVANJA REPUBLIKE SRBIJE DO KRAJA 2016.

484

POKRETNA I NEPOKRETNA IMOVINA JAT AIRWAYS KOJA PRELAZI U AIR SERBIA

Red. br.

OPIS

MILIONA USD

NAPOMENA/KOMENTAR

DOKUMENT
1.

Poslovni centar u Bulevaru Umetnosti 16, Beograd

2

8592 kvm, od čega je prodat jedan deo Telekomu za 10 M EUR, pitanje je koliko je od toga ostalo tačno u vlasništvu Jat Airways-a

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
2.

Poslovni prostor u Kralja Milana 18, Beograd

2

815 kvm

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
3.

Saobraćajno-tehnički centar (Crvena Zgrada), Beograd – aerodrom

1,5

3468 kvm (1969)

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
4.

Zgrada školskog centra, Beograd

1,5

3736 kvm (1968)

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
5.

Zgrada letačke operative, Beograd

1

2224 kvm (1987)

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
6.

Ostali objekti

2

cca 5000 kvm

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
7.

Poslovni prostor u Amsterdamu

2

550 kvm (centar)

Oglas za prodaju 2011
8.

Poslovni prostor u Milanu

1

?

9.

Poslovni prostor u Atini

0,4

?

10.

Poslovni prostor u Ljubljani

3

2 etaže 138 + 716 kvm (procenjeno 2010. na 5,2 M USD)

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
11.

Poslovni prostor u Kotoru

0,2

117 kvm (centar)

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
12.

Poslovni prostor u Budvi

0,2

115,37 kvm (centar)

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
13.

Poslovnica Svetog Save

0,5

?

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
14.

Poslovni prostor u Parizu

1

?

15.

22 stana

?

u državnoj svojini, korisnik Jat Airways

Lična karta sa sajta Ministarstva privrede
16.

Imovina u Hrvatskoj

20

Utuženo 2010. za iznos od 60 M USD (verovatnoća 35%)

Napomene uz finansijski izveštaj Jat Airways
17.

Objekti u vlasništvu zavisnog pravnog lica ATIL LTD London

?

Ne zna se koliko i šta je od imovine u vlasništvu ovog preduzeća

18.

UKUPNO OBJEKTI

38,3

19.

Gradjevinsko zemljište

10,5

3.490.105,00 kvm po prosečnoj ceni od 3 eur/kvm

20.

Poljoprivredno zemljište

1

325.208,00 kvm po prosečnoj ceni od 3 eur/kvm

21.

UKUPNO ZEMLJIŠTE

11,5

22.

Avio flota

19,2

8x B737-300 (2 M USD / kom) + 4xATR-72 (0,8 M USD / kom)

?
23.

Zalihe rezervni delovi

5

Pretpostavljena likvidaciona vrednost od ukupne od 16 M USD

?
24.

UKUPNO OBJEKTI, ZEMLJIŠTE, AVIO FLOTA I OPREMA

74

PRAVA I UDELI KOJI PRELAZE NA AIR SERBIA

Red. br.

OPIS

MILIONA USD

NAPOMENA/KOMENTAR

DOKUMENT
1.

AVIATION TRADE INTERNATIONAL LIMITED

5

Procenjena vrednost je 5 M USD, medjutim nepotpuni podaci, samo informacije da se značajna nepokretna imovina Jata u inostranstvu kao i značajna sporna potraživanja vode na ATIL a knjigovodstvena vrednost kapitala je 0,5 M USD

Sa sajta APR i UK registra
2.

AMADEUS DOO 75%

3,5

Vrednost udela u firmi iskazana kao 75% od 10-godišnjeg profita, firma izuzetno stabilna i profitabilna, profit 0,4 M USD godišnje prosečno

Sa sajta APR
3.

Air Sebia Catering

7,2

Nekada Jat Ketering, procena izvršena na 606.805 M RSD od strane Beoconex

Sa sajta APR
4.

Air Serbia Ground Services

6

Nekada SU-PORT, u 20.548 kvm, izgradjen 1975, vrednost cca 3 M USD, strateškim planom, predvidja se vraćanje vlasništava nad H1 hangarom koji je sad u vlasništvu Jat Tehnike tj Hangar za reviziju aviona

Support Service Agreement (Strateski plan)
5.

UKUPNO UDELI I VLASNIČKA PRAVA

21,7

6.

Ostala prava – SLOT-ovi

80

Za slotove koji su u vlasništvu Jata a sada Air Serbia, osnov za vrednovanje je minimalna trenutna tržišna vrednost slotova Heatrow, Charles de Gaulle i Frankfurt (Deloitte)

7.

Pravo na ekskluzivitet za avio putovanja službenika Vlade Srbije i svih javnih preduzeća, ln

?

Ne zna se iznos, ide se preko novoosnovanog AIR SERBIA CORPORATE TRAVEL SERVICES DOO. Potpuno nezakonito

8.

UKUPNO PRAVA, UDELI I OSTALA PRAVA

101,7

Izvor: Analiza ugovora s Etihadom, Demokratska stranka

Demokratska stranka: Koje odredbe su menjane u ugovoru iz jula 2014?

Čak je i Srpskoj naprednoj stranci sasvim izvesno jasno da, kada je u pitanju posao u koji građani Srbije ulažu 660 miliona a Etihad 40 miliona dolara, građane ne može zadovoljiti neozbiljno usputno i ničim potkrepljeno uveravanje Siniše Malog da su u ugovoru koji je objavljen pre dva dana, a koji je potpisan 31.07.2014. godine, menjane tek sitnice u odnosu na ugovor koji je potpisan u avgustu prošle godine i koji se od tada i primenjivao.

Demokratska stranka zahteva od Vlade Srbije da građanima jasno saopšti i dokumentuje koje su razlike između ugovora koji je potpisan i primenjivan godinu dana i ugovora koji je potpisan pre 11 dana i objavljen pre dva dana i da pokaže na izmeni kojih odredaba je insistirala Evropska komisija.

Bez objavljivanja prvobitnog ugovora koji se primenjivao godinu dana, kao i bez objavljivanja ostalih ugovora sa Etihadom, ali i drugim firmama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, svaki potez Vlade Srbije u ovoj stvari biće samo još jedan čin u predstavi amaterskog pozorišta Aleksandra Vučića koju, na žalost stotinama miliona evra finansiraju građani Republike Srbije.

Koje odredbe su menjane u ugovoru iz jula 2014? Informativna služba Demokratska stranke Beograd, 16. avgusta 2014.

Pajtić: Milijarda dolara od Emirata nije pomoć, već pozajmica

«Premijer Srbije je saopštio građanima da je stigla milijarda dolara iz Emirata, svesno propustivši da naglasi da je reč o kreditu, dakle o novom zaduživanju koje će građani Srbije morati da vrate, a to je svesno propustio da naglasi kako bi zabašurio loš ugovor sa Etihadom i da bi se nešto što je kredit predstavilo kao poklon, odnosno donacija…»

„Objavljeni ugovor svedoči o tome da je Demokratska stranka bila u pravu kada je rekla da je ugovor sa Etihadom izrazito štetan za Srbiju i njene građane zbog toga što Srbija u ovom pravnom poslu, u finansijskim sredstvima, u imovini, u pravima, ulaže u Er Srbiju 660 miliona dolara, a Etihad pozajmljuje 40 miliona dolara. Dakle, praktično ne ulaže ništa jer ta pozajmica mora da se vrati. Vlada Srbije praktično poklanja 49 odsto kompanije Etihadu, koji nema finansijske obaveze, odnosno njegova finansijska obaveza je višestruko niža, a i ta sredstva koja ulažu će vraćati građani Srbije. Ne tražimo da građani veruju Demokratskoj stranci, tražimo da veruju svojim očima, da se uvere sami na Internetu koliko je ovaj pravni posao štetan i koliko je on dugoročno izuzetno loš za sve građane koji u ovoj zemlji žive“, naglasio je Bojan Pajtić.

Dopunjeno 16. avgusta

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve