In memoriam >

Aleksandar Ćirić (1950–2014)

Aleksandar Saša Ćirić, jedan od osnivača i pomoćnik glavnog urednika nedeljnika „Vreme", preminuo je 18. maja u Beogradu, posle kraće i teške bolesti.

Porodica Aleksandra Ćirića moli sve koji budu došli na ispraćaj na kremaciju, da umesto kupovine venaca i cveća, uplate novac u fondove namenjene saniranju štete od poplava.

Saša Ćirić je rođen 1950. godine u Nišu. U Beogradu je studirao filozofiju, a novinarstvom se bavio od kraja sedamdesetih, kada je počeo da radi u nedeljniku NIN. Sa grupom novinara ovog nedeljnika, 1990. godine osnovao je nedeljnik „Vreme" u kom je radio do kraja života.

Pored pokretanja internet portala nedeljnika „Vreme" (www.vreme.com) u decembru 1998, Saša Ćirić je vodio i prestižnu „Vremenovu" školu istraživačkog novinarstva kroz koju je za deset godina postojanja prošlo nekoliko stotina mladih novinara iz cele Srbije. Mnogi od njih danas su ugledni novinari i urednici u štampanim i elektronskim medijima.

Saša Ćirić je bio izuzetan erudita, sa mnogim interesovanjima izvan granica novinarstva. Autor je, zajedno sa Slobodanom Pešićem, scenarija za igrani film „Slučaj Harms", koji je 1988. prikazan na filmskom festivalu u Kanu; kao veliki poznavalac antike i Stare Grčke, objavio je 1996. „Igre u Olimpiji" - jednu od najreprezentativnijih knjiga na temu istorije Olimpijskih igara. Urednik je ili autor mnogobrojnih posebnih izdanja nedeljnika „Vreme": poslednje je „Staljingradska i kurska bitka" 2013. godine.

Više od četiri decenije Saša je proveo u braku sa Bojanom Šumonjom Ćirić, sa kojom ima ćerku Martu.

Redakcija „Vremena" i svako ko je kroz nju prošao, pamtiće Sašu Ćirića kao „namćora" ogromnog i zlatnog srca, strpljivog urednika i istinski velikog pedagoga, ubeđenog levičara i dostojanstvenog oponenta u novinarskim raspravama. Neizrecivu zahvalnost za sve što mu dugujemo nismo stigli u pravoj meri da mu uzvratimo. Prebrzo je otišao.

Komemoracija će se održati u sredu, 21. maja u 13h u Press centru UNS-a, Knez Mihajlova 6. Ispraćaj na kremaciju iz kapele na Novom groblju počinje u četvrtak, 22. maja u 15.30 časova.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST