Loader

Islamistički kamkaza s Kosova

03.april,00:16

Bljerim Heta iz Uroševca, "Abu Khabab Al Kosovo" se razneo u Bagdadu i ubio 52 osobe

Bljerim Demiri Heta iz Uroševca se pre nedelju dana razneo u Bagdadu i tom prilikom ubio 52 osobe. Dan ranije se javio porodici rekavši da će uskoro „sresti Alaha“.

Sudeći prema izveštaju objavljenom na sajtu RTS-a pod naslovom

Prvi balkanski bombaš-samoubica Bljerim Heta je pre odlaska u Irak radio u američkoj bazi Bondstil.

Vest o akciji Bljerima Demirija saopštila je organizacija „IDIŠ“ (Islamska država Irak i Šam), čiji je Demiri navodno bio član, a prenela je televizija Kohavizion u emisiji „Interaktiv.“ Bosanski portal SAFF (Kosovar Blerim iz Ferizaja ( Uroševac) izveo samoubilački bombaški napad na iračku vojsku) je u četvrtak, 27. marta javio da se Abu Khabab Al Kosovi zabio automobilom bombom u kolonu iračke vojske, da je Demiri bio pripadnik Islamske države Iraka i Šama, odnosno da je kao pripadnik ove jedinice ratovao je u Siriji, a da je prije izvesnog vremena prekomandovan u irački deo IDIŠ-a. (Šam je naziv za Siriju, ali i za područje Libana, Jordana i Palestine; u Srbiji je nekada postojala kletva „U Šam otiš’o!“ verovatno nastala u doma otomanske okupacije – prim. red.)

Prištinska Koha ditore u tekstu Blerim Demiri i Ferizajt vret 52 ushtarë irakianë dhe veten

piše da su muslimanski internet forumi identifikovali osobu koja se raznela u Bagdadu kao Bljerima Demirija (Blerim Demirit) iz Uroševca (Ferizaj), a da organizacija čiji je on bio deo saopštava da je „Abu Khabab Al Kosovo“ žrtvovao sebe u napadu na iračku armiju, razorivši tenkove i ubivši četiri vojnika i da mole Alaha da prihvate njegovu žrtvu.

Kosovske vlasti se još ne izjašnjavaju o tom slučaju.

Koha piše da je to prvi slučaj islamističkih kamikaza s Kosova i da Familja Heta pretendon të jetë mashtruar „kamikazi“ kosovar Bljerimovu porodica niko iz Iraka ni sa Kosova nije zvanično obavestio, a da vesti o njegovoj smrti dočekala s tugom i nevericom. Po drugim medijima, porodica tvrdi da je Blerim, pre odlaska u Irak slušao predavanja Šefćeta Krasnićija na Kosovu, ali i Bekira Halimija eid Omera u Makedoniji.

Rođaci ovog mladića su verovali da se Blerim bori negde u Siriji.

Koha Ditore u tekstu BIK: Celula anti-fetare po ua shpëlajnë trurin të rinjve tanë piše da Islamska zajednica Kosova izražava duboko saučešće porodicama nevinih žrtava iračkih građana koji su izgubili svoje najmilije zbog lukavog i zlog napada i navodi da su u poslednjih nekoliko godina pripadnici ekstremnih ćelija isprale mozak nekih od mladih sa Kosova „u ime ‘islama’ i dezorjentisali ih da skrenu sa pravog duhovnog vere i da se liše moralnih i humanih osećanja u službi ličnih interesa i interesa stranih staratelja’.

Kosovski list Bota sot piše da je imam glavne džamije u Prištini, negirao da je uticao na odluku Bljerima Hete da postane kamikaza koji je prouzrokovao smrt više od 50 ljudi u Iraku.

Šefćet Krasnići je negirao da su njegovi govori naveli mladića iz Uroševca da izvrši samoubistvo u Iraku. Krasnići je rekao da su njegova predavanja javna i da on nije nikoga nije pozivao da ide i bori i da nije njegova krivica što je ta osoba otišla u Irak bez dozvole porodice.

Kosovska policija uhapsila je u sredu na prištinskom aerodormu u opsežnoj akciji šestoricu mladića iz Gnjilana i Prištine zbog sumnje da su planirali seriju terorističkih napada, bili povezani sa Blerimom Demirijem, odnosno sa ogrankom Al Kaide u Siriji i Iraku. U okviru ove akcije turska policija uhapsila je i četvoricu Albanaca iz iste grupe.

U policijskoj akciji uhapšeni su Muhamed Zekiri iz Ohrida, Imer Bunjamin iz Skoplja, Stand Ramadanija iz Gnjilana i još jedna osoba čije se ime ne navodi uhapšeni su posle napada na policijsku patrolu u Turskoj kada su ubijeni policajci.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve