foto: uniqa
Franc Vajler

Vreme uspeha! (april 2014.) >

Poslovne vesti

UNIQA: Akvizicije Basler osiguranja

Nakon završetka procesa akvizicije, osiguravajuća grupacija UNIQA u potpunosti je postala vlasnik švajcarskih osiguravajućih kompanija Basler osiguranje u Srbiji i Hrvatskoj. Ugovor je potpisan oktobra 2013. godine, a akvizicija je u potpunosti završena 11. marta 2014. Visina transakcije za obe kompanije iznosila je 75 miliona evra. "Za UNIQA osiguranje u Srbiji, ova akvizicija prvenstveno znači jačanje tržišne pozicije kroz rast tržišnog učešća. Do oktobra ove godine uslediće i formalni proces spajanja dveju kompanija u Srbiji, koje će u budućnosti poslovati pod zajedničkim brendom UNIQA osiguranja. Za klijente i poslovne partnere Baslera na ovim tržištima nema nikakvih promena – svi ugovori koji su do sada zaključeni ostaju pod nepromenjenim uslovima. Izvršenje preuzetih obaveza, sigurnost i maksimalna posvećenost servisiranju klijenata jesu i biće i u budućnosti fokus UNIQA osiguranja. Verujemo da će posle ove akvizicije klijenti i dalje imati pouzdanog partnera u još jačoj i snažnijoj kompaniji", rekao je Franz Weiler, predsednik Izvršnog komiteta UNIQA osiguranja u Srbiji.


S-Leasing i S-Rent: Sajamski uslovi finansiranja do kraja aprila

Za prvih šest dana Sajma automobila u Beogradu, S-Leasing i S-Rent odobrili su finansiranje za 30 novih vozila u iznosu od 370.000 evra. U zahtevima za finansiranje preovlađuju pravna lica, a brendovi koji se najviše traže su Honda, Mazda, BMW, Škoda, Toyota, Golf i KIA. Prosečna vrednost vozila za koja su podneti zahtevi iznosi oko 15.000 evra. U prilog činjenici da organizatori nisu pogrešili kada su odlučili da u toku trajanja Sajma automobila organizuju i sajam motocikala, govori i povećana tražnja za finansiranjem motora. U toku Sajma finansirano je i pet motora marke Honda vrednosti između 5000 i 7500 evra. Zanimljivo je da su i u ovom slučaju prednjačila pravna lica i preduzetnici. "Prave efekte Sajma znaćemo u roku od dva meseca, jer se isporuka velikog broja vozila očekuje tek posle Sajma, zbog specifičnih zahteva klijenata u smislu dodatne opreme", izjavio je Rastislav Drljić, rukovodilac sektora za rad sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima u S-Leasingu i S-Rentu. Sajamski uslovi u S-Leasingu i S-Rentu važiće do kraja aprila.


RBI: Godišnji rezultati

Raiffeisen Bank International (RBI) sa konsolidovanim profitom od 557 miliona evra četvrti put je najprofitabilnija banka Austrije. RBI je ostvarila profit pre oporezivanja od 835 miliona evra u 2013. godini. Pad godina na godinu od 203 miliona evra prvenstveno se može pripisati jednokratnim efektima u 2012. godini, kao što su prodaja obveznica i ponovna kupovina hibridnog kapitala prvog reda u ukupnom iznosu od 276 miliona evra. Operativni rezultat značajno je poboljšan – za 17 odsto ili 351 milion evra. Ovaj dobar rezultat u suprotnosti je sa većim neto rezervisanjima za gubitke po plasmanima (više za 140 miliona evra), povećanim bankarskim taksama i negativnim rezultatom od derivata i obaveza. "Naš dobar operativni rezultat opet je dokaz da je naš poslovni model siguran, čak i u vremenu izazova i uprkos visokim rezervisanjima. Četvrti put zaredom ostvarili smo najbolji rezultat među austrijskim bankama", izjavio je Karl Sevelda, predsednik RBI-a. Na dan 31. 12. 2013. godine, RBI je imala 57.901 zaposlenog (ekvivalenti puno radno vreme), što je za 4 odsto manje u odnosu na kraj 2012. godine. Racio loših kredita – tj. racio loših kredita prema ukupnim kreditima klijentima – iznosio je 10,7 odsto u godini za koju se izveštava, nakon 9,8 odsto u prethodnoj godini.


Samsung: Predstavljen Galaxy S5

foto: đorđe tomić fotonimages

Kompanija Samsung premijerno je i korisnicima na srpskom tržištu predstavila GALAXY S5, petu generaciju popularne GALAXY S serije. Novi uređaj kompanije Samsung od 11. aprila biće dostupan kod operatera, ali i u svim Samsungovim prodajnim mestima u Srbiji. Samsung GALAXY S5 predstavlja kombinaciju vrhunske kamere, brzog povezivanja i posebnih alata koji korisnicima pomažu da budu u dobroj formi, kao i funkcija koje objedinjuju naprednu zaštitu uređaja. Uređaj je dizajniran tako da korisnicima pre svega ponudi prefinjeno iskustvo korišćenja."Samsung je poznat po tome da diktira trendove u mobilnom svetu, a GALAXY S5 je telefon na koji smo posebno ponosni jer je reč o uređaju sa najboljom kamerom, najbrži je telefon za pristup internetu i telefon sa najbržom i najstabilnijom Wi-Fi konekcijom", rekao je Saša Oravec, direktor telekomunikacija Samsung Electronics za SEAD region. Novi Samsung GALAXY S5 poseduje kameru od 16 megapiksela, najbrži autofokus na svetu sa brzinom do 0.3 sekunde i napredni HDR (visoki dinamički opseg), što dopušta reprodukciju prirodnog svetla i boje sa upečatljivim intenzitetom i to u svim okolnostima. Uz unapređenu opciju S Health 3.0 korisnici imaju na raspolaganju sveobuhvatan personalni fitnes-monitoring koji im pomaže da nadgledaju i kontrolišu svoje ponašanje, zajedno sa dodatnim alatima kao što su pedometar, evidenciju o dijeti i vežbanju i novi ugrađeni monitor srčanog ritma.


OSA i Autodesk: Četvrt veka partnerstva

U godini kada proslavlja 25 godina od osnivanja, kompanija OSA računarski inženjering postala je član posebnog partnerskog kluba koji okuplja isključivo dugogodišnje distributere Autodesk proizvoda. Na svečanoj dodeli u Las Vegasu, Željku Tomiću, generalnom direktoru i jednom od osnivača kompanije OSA Računarski inženjering, uručena je medalja kojom se obeležava taj veliki jubilej. "Godinu za godinom, Autodesk pred nas postavlja velike izazove kontinuiranim povećanjem kriterijuma kojima se definiše uspeh. Ponosni što smo taj izazov uspešno savlađivali 25 godina zaredom, spremni smo za sve što nas očekuje", izjavio je Željko Tomić, generalni direktor i jedan od osnivača kompanije OSA Računarski inženjering. "Nagrađeni partneri su izuzetni upravo zbog njihovih napora da obezbede najbolja Autodesk dizajn rešenja koja će odgovarati potrebama kupaca i zbog istovremenog rasta broja klijenata kroz razvijanje poslovanja", rekao je Stiv Blum, viši potpredsednik globalne mreže prodaje i usluga kompanije Autodesk. "Upravo takvi partneri stvaraju velike mogućnosti za rast kompanije Autodesk, koja bez njih ne bi bila gde je danas."


Piraeus banka: Oplemenjena školska dvorišta

Zaposleni Piraeus banke dali su svoj doprinos društvenoj zajednici opštine Novi Beograd i unapredili sredinu u kojoj ova banka posluje – zajedničkim aktivnostima dobrovoljno su se angažovali u stvaranju bezbednijeg ambijenta u osnovnim školama "Marko Orešković" i "Kneginja Milica", saopšteno je iz ove banke. U OŠ "Marko Orešković" zasađeno je 250 metara žive ograde i drveće i u dvorište su postavljene nove klupe. Bezbednost dece koja pohađaju ovu školu bila je ugrožena jer nije postojala nikakva ograda koja razdvaja prometnu ulicu od dvorišta. U OŠ "Kneginja Milica" zaposleni su ofarbali veliki deo metalne ograde i udahnuli joj novi sjaj. Takođe, posadili su par sadnica drveća i osvežili prostor novim klupama. U ovim aktivnostima zaposlenima su se pridružili učenici škola, radoznali i spremni da čuvaju svoju novu ogradu i drveće. Takođe, ove lokacije su posetili i Neoklis Neokleus, predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor Piraeus banke Beograd, kao i čelnici opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, predsednik opštine, i Ljiljana Jovčić, pomoćnica predsednika opštine Novi Beograd.


OEBS, AM i MNC: Seminar o borbi protiv korupcije

U organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji, Asocijacije medija i Media News&Consultinga, u beogradskom hotelu Metropol održan je dvodnevni seminar posvećen Parlamentarnoj kontroli borbe protiv korupcije. Seminar je bio posvećen unapređenju znanja i nivoa informisanosti novinara, a sa novinarima iz 14 medijskih kuća razgovarali su članica najjače parlamentarne stranke, predstavnici Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije, ambasador Slovenije, univerzitetski profesori, advokati, predstavnici nevladinog sektora, kao i glavni urednici nedeljnika NIN i "Vreme".


Vojvođanska banka: Najbolja u kastodi uslugama

Ugledna američka publikacija "US Global Custodian Magazine", koja tradicionalno objavljuje spisak najboljih banaka u oblasti poslovanja hartijama od vrednosti, proglasila je Vojvođansku banku za najbolju u segmentu kastodi usluga u Srbiji u 2013. godini. Ovaj magazin predstavlja vodeći svetski časopis koji prati poslovanje sa hartijama od vrednosti na globalnom nivou. Profesionalni klijenti su ocenjivali kvalitet usluga, sigurnost, efikasnost i profesionalnost banke prilikom pružanja kastodi usluga. "Vojvođanska banka je veoma ponosna na ovaj uspeh koji je stekla zahvaljujući iskusnim i stručnim zaposlenima, odličnom odnosu sa klijentima, kao i modernom i efikasnom sistemu za izvršavanje ovih usluga. Nastavićemo da unapređujemo poslovanje i gradimo čvrste odnose sa klijentima, kako bi Vojvođanska banka zadržala vodeću poziciju u ovoj oblasti", izjavio je Predrag Milošević, direktor sektora kastodi prodaje. Vojvođanska banka je prvi put učestvovala u istraživanju časopisa 2012. i iste godine je proglašena za banku kojoj je najbolje poveriti kastodi usluge (poslove sa hartijama od vrednosti u Srbiji), saopšteno je iz ove banke.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net