Loader

Uhapšen Darko Šarić

20.mart,09:46

Posle lociranja Darka Šarića, srpskoj vladi se 24. februara javio Šarićev branilac i ponudio bezuslovnu predaju, što je vlada prihvatila. Šarić iz nepoznate zemlje u Južnoj Americi, preko Podgorice avionom prebačen na aerodrom u Beogradu, a odatle u policiju i specijalni sud

Zajedničkom akcijom državnih organa Srbije i Crne Gore u utorak 18. marta je uhapšen narko-bos Darko Šarić, oko 8:50 sproveden na beogradski aerodrom, a odatle u odeljenje MUP-a pa za potrage gde mu je utvrđen identitet, a potom u Specijalni sud. B92 nezvanično saznaje da je Šarić pronađen u Latinskoj Americi, gde se krio prelazeći iz jedne zemlje u drugu. Nakon što je uhvaćen on je prebačen u Crnu Goru gde je uhapšen i u pratnji pripadnika BIA prebačen avionom u Beograd. Šarićev branilac Radoslav Bačević rekao je Studiju B da je Šarić došao iz Južne Amerike, da nije promenio lični opis kako su neki mediji javljali, da je preplanuo i da je u dobroj fizičkoj kondiciji. Ako je ta verzija tačna onda u hapšenju Šarića mora da je važnu ulogu igrala američka DEA. Novosti pozivajući se na izvor u vrhu države pišu da se Šarić predao u Venecueli gde su ga locirali CIA i BIA i da je u Podgoricu je prebačen avionom sa švajcarskim oznakama.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da se posle lociranja Darka Šarića Vladi 24. februara javio Šarićev branilac i ponudio bezuslovnu predaju. Vučić je rekao da je taj zahtev prihvaćen kako ne bi došlo do odugovlačenja ekstradicije, kako bi se izbeglo krvoproliće prilikom hapšenja i kako bi se Šarić našao pred nadležnim organima.

Potpredsednik Vlade je dodao da prvooptuženi i odgovoran za najteža krivična dela ne može da dobije status svedoka saradnika.

Vučić je napomenuo da je Šariću omogućeno da se vidi sa sinom, ćerkom i suprugom u međunarodnoj zoni podgoričkog aerodroma. Njih troje su na podgorički aerodrom doleteli iz „treće zemlje“. Potom su ga preuzeli predstavnici našeg MUP-a i sproveli do Beograda.

Prvi potpredsednik Vlade kaže da su srpske vlasti smatrale da Šarićevo viđanje sa porodicom koje je trajalo oko pola sata, nike naružilo sam proces.U potragu za Šarićem bila je uključena mreža bezbednosnih agencija drugih država, od kojih se srpski ministar pravde Selaković posebno zahvalio američkoj CIA, slovenačkoj agenciji SOVA, zatim španskoj, belgijskoj, austrijskoj i švajcarskoj službi bezbednosti.

Radnu grupa BIA direktno pod koordinacijom direktora BIA bilo deset službenika Agencije, a čitava mreža koja je funkcionisala pod tom radnom grupom brojala je više od 100 osoba. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je na konferenciji za štampu da u interesu istrage ne može da se precizira gde je i kako uhapšen Šarić jer je u bekstvu još ukupno 18 njegoviih saradnika, na čijem se lociranju i dalje radi.

U akciji „Balkanski ratnik“, pre četiri i po godine, u Urguvaju je zaplenjeno više od dve tone kokaina. Saradnjom urugvajske policije, srpske BIA i američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), droga je otkrivena pre ukrcavanja na brod kojim je planiran prevoz do Evrope.

Agencije su tada prenele da je urugvajska policija zaplenila 2,8 tona kokaina na jahti „Maui“, pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Tovar sa drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije „Balkanski ratnik“ američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja. Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji.

Narkotici koji, prema optužnici pripadaju Šarićevom klanu, zaplenjeni su i u drugim državama Južne Amerike, ali i u Italiji.

U januaru 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna poternica. Suđenje Šariću, u odsustvu, i njegovoj grupi počelo je 9. marta 2012. godine u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je ukupno pet optužnica protiv Darka Šarića, zbog zbog trgovine narkoticima i zbog pranja novca.

Darko Šarić je u Srbiji optužen i za pranje više od 20 miliona evra dobijenog prodajom kokaina.

Taj novac su, tvrdi Tužilaštvo, ulagali u legalne privredne tokove kupovinom preduzeća, zemljišta i nekretnina.

Sud je Šariću i njegovim saradnicima privremeno oduzeo i veliki broj nekretnina, automobila i akcija pojedinih firmi.

Po šest spojenih optužnica optuženo je ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, pored Šarića svega 11 optuženih, pošto je njih 16 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih su pravosnažno osuđeni na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom su zakljucili Dragan Labudovic, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragovic, Miloš Pandrc, Nikola Pavlovic, Dejan Rašic, Marko Vorotovic i Miloš Krpović. Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po čak šest optužnica zbog šverca više od ukupno tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U drugom postupku mu se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vreme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Zbog šverca droge sudilo se i osobama osumnjičenima da su pripadnici Šarićeve kriminalne grupe i u Sloveniji. Slovenački sud progasio je krivim četvoro od 17 optuženih.

Prošle godine u Crnoj Gori na pet i po godina zatvora zbog pranja novca osuđen je Šarićev brat Duško. On je uhapšen 2010. po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Italija.

Podgorička Pobjeda piše da je Darko Šarić, rođen 21. oktobra 1970, šest puta bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih dela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, proneveru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prvi put je osuđen kao maloletnik 1988, kada mu je izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora roditelja, potom 1992. na uslovnu kaznu, treći put 1994. na kaznu od četiri godine zatvora, a već 1996. ponovo je osuđen na kaznu od četiri mjeseca zatvora. Već dvije godine kasnije, 3. septembra 1998. je osuđen na kaznu od dva mjeseca, a poslije tri meseca, 31. decembra iste godine, osuđen je na kaznu od tri meseca.

Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve