Svečana dodela nagrada

Društveno odgovorno poslovanje >

Važna je podrška inicijativama

Javnost prepoznaje i pamti ovu vrstu podrške i neretko ovakve aktivnosti daju doprinos ostvarenju profita, čak i veći od doprinosa koji daje na primer marketing

Društveno odgovorno poslovanje zasnovano je na poštovanju zakona, transparentnom poslovanju, investiranju u kadrove, zaštiti i očuvanju životne sredine, visokim standardima kvaliteta rada i uvođenju sistema kvaliteta, održavanju i unapređenju poverenja kupaca, kao i na odnosu i saradnji sa društvenom zajednicom. Od svega pomenutog, najširoj javnosti je, naravno, najvidljivija saradnja sa društvenom zajednicom, koja se najčešće realizuje kroz materijalnu podršku inicijativama ili pokretanjem inicijativa, događajima i projektima od društvenog značaja, domaćeg, regionalnog ili međunarodnog karaktera, a ostvaruje se kroz donacije, sponzorstva, humanitarne aktivnosti. Ova vrsta društvene odgovornosti korporacija i u samoj kompaniji kreira pozitivan duh i raspoloženje, pogotovo kada su sami zaposleni uključeni u timske aktivnosti, ili kada predstavljaju korporaciju u inicijativama u okruženju. S druge strane, javnost prepoznaje i pamti ovu vrstu podrške i neretko ovakve aktivnosti daju doprinos ostvarenju profita, čak i veći od doprinosa koji daje npr. marketing.

Da bi ovakve inicijative dale najbolje rezultate, kako za sredinu u kojoj se realizuju tako i za samu kompaniju, najvažnije je da one budu dugoročno održive, ali i da rezultat bude lako prepoznatljiv. Uređenje priobalja, parkova, farbanje klupa ili ograda škola i vrtića, sađenje sadnica, uvek su dobrodošle aktivnosti i realan minimum koji jedna kompanija može da pruži u sredini u kojoj posluje. Druga kategorija su inicijative koje proizlaze iz boljeg poznavanja svakodnevice društva i malo većeg angažovanja u prepoznavanju njegovih problema. Najčešće su to inicijative koje se odnose na pomoć zdravstvenim institucijama, ili ustanovama za zbrinjavanje dece. Podrške inicijativama u edukaciji se uglavnom usmeravaju na pomoć osobama sa problemima u razvoju i socijalno ugroženim kategorijama. Pomoć redovnim školskim ustanovama i fakultetima je relativno retka i uglavnom se svodi na stipendije ili donatorske aktivnosti – poklanjanje IT opreme, knjiga i sl. Iako smo svi svesni činjenice da u edukaciji mladih leži budućnost zemlje i društva, a da mladi grabe svaku šansu da odu u inostranstvo, kod nas je inicijativa u ovom segmentu i dalje malo. Zainteresovanost za ovaj sektor treba podsticati na sve načine, a dobar primer je Piraeus banka koja je prepoznala problem odliva mladih i stručnih ljudi iz naše zemlje, i već godinama usmerava svoje društveno delovanje u pravcu suzbijanja ovog fenomena. Naime, banka je izdvojila sredstva za ovaj program i potpisala dvogodišnji protokol o saradnji sa Fondom za mlade talente pri Ministarstvu za omladinu i sport, čime je obezbedila profesionalnu praksu i novčana sredstva za podršku mladim talentima.

Još jedan značajan projekat ove banke, u tom segmentu, jeste ekskluzivni Ugovor o saradnji sa beogradskom Matematičkom gimnazijom, školom od nacionalnog značaja čiji se uspeh dokazuje sa više od 300 osvojenih medalja na raznim takmičenjima, što predstavlja jedinstveno dostignuće u poređenju sa učinkom bilo koje škole u svetu. U junu 2013. banka je potpisala ovaj ugovor i time se obavezala da sponzoriše prvo međunarodno takmičenje u organizaciji Matematičke gimnazije, pod nazivom "Kup Matematičke gimnazije 2013", ali i da pomogne talentovanim mladim učenicima da učestvuju na velikim internacionalnim takmičenjima, pružajući im finansijsku podršku u odlasku na ta takmičenja. Ovakav kup je organizovan u Srbiji prvi put od 1977. godine, a zahvaljujući Piraeus banci, ova naša ugledna gimnazija je konačno dobila priliku da, nakon više od tri decenije pauze, bude domaćin takvog takmičenja. Dvadeset timova koji su došli kako iz zemalja iz regiona tako i iz Rusije, Velike Britanije, Turske takmičili su se u znanju iz matematike, fizike i informatike. Iako su svi došli prvenstveno da daju svoj maksimum u znanju, osim medalja odavde su poneli i puno novih prijateljstava i lepih utisaka o našoj zemlji. Veliko je zadovoljstvo videti najbolje mlade matematičare, fizičare i informatičare na jednom mestu i dati im podsticaj da postanu glavna pokretačka snaga zemalja iz kojih dolaze. Piraeus banka je ovim sponzorstvom pokazala da je prepoznala važnost razvoja obrazovanja i nauke, da će ovom saradnjom sa mladim matematičarima na neki način doprineti izgradnji društva zasnovanog na pravim vrednostima. Piraeus banka već godinama unazad podržava različite projekte iz oblasti edukacije, ali je ovo prvi put da je uključena u realizaciju ovako značajnog događaja, kako za Srbiju tako i za svet. Ideja je da ovaj kup postane tradicija koja će imati svoje mesto i u svetskim okvirima. Ovih dana počele su pripreme za Kup Matematičke gimnazije 2014, a svoje prisustvo na ovom takmičenju već su potvrdili učesnici iz zemalja koje su učestvovale i prošle godine. Takođe, za Kup 2014. stižu prijave i iz drugih zemalja koje su dobile informacije o kvalitetu prošlogodišnjeg takmičenja. Po svemu sudeći, ovogodišnji Kup imaće mnogo jaču konkurenciju, takmičara iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Italije, Španije, Grčke.

Matematička gimnazija sigurno nije jedina škola u Srbiji koja ima ovakve kapacitete, tako da ovaj primer ne bi trebalo da ostane usamljen. S obzirom na to da država nije u mogućnosti da izdvoji sredstva za ovakve inicijative, društveno odgovorne kompanije koje posluju kod nas sigurno to mogu i treba da urade.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net