Loader

Fitch Ratings: Srbija B+

17.januar,19:23

Agencija Fitch Ratings snizila kreditni rejting Srbije sa BB- na B+

Agencija Fič Rejtings (Fitch Ratings) donela je odluku da snizi kreditni rejting Srbije na B+ sa stabilnim izgledima. Do danas je kreditni rating Srbije bio BB- sa negativnim izgledima.

Kao ključne razloge za svoju odluku, Fitch Ratings navodi rast deficita u 2014. godini po osnovu prethodno preuzetih obaveza, kao i opšte stanje javnog duga u odnosu na visinu bruto domaćeg proizvoda, ali i izostanak sprovođenja prethodno najavljivanih strukturnih reformi u prethodnim godinama.

Kao ključne razloge za snižavanje rejtinga Srbije na B plus, Fič rejtings je naveo pogoršanje javnih finansija. Limit za deficit je 2012. i 2013. godine premašen pre svega zbog restrukturiranja državnih preduzeća i dokapitalizacije državnih banaka. Pored toga, Fič očekuje rast konsolidovanog defiicita u 2014. i to 4. godiun za redom na 7,1%.

„Dinamika duga je nastavila da se pogoršava zbog probijanja deficita i slabog rasta. Fič očekuje da će javni dug 2015. dostići 70% sa sadašnjih 63%“, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da ekonomski izgledi Srbije i dalje relativno slabi sa očekivanim rastom nešto ispod 2% u naredne dve godine. U 2013. ostvaren je rast od 2,3%, ali je uticaj na javne prihode bio ograničenj zbog smanjenja domaće potrošenje. Naime, privredni rast je rezultat dobre poljoprivredne godine i izvoza automobila, a to ne donosi velike poreske prihode.

U saopštenju Fiča ukazuje se da je politički kredibilitet narušen odlaganjem fiskalne konsolidacije i slabim rezultatima u strukturnim reformama. Ističe se da je u toku plan restrukturiranja državnih preduzeća, koja dobijaju subvencije, ali da su rezultati još neizvesni.

„Fič primećuje da vlada tek treba da pokaže političku volju za primenu nepopularnih strukturnih reformi, mada bi prevremeni izbori mogli vladi da daju neophodan legitimitet“, navodi se u saopštenju.

Kao pozitivne strane, agencija navodi, između ostalog, započinjanje pregovora sa Evropskom unijom, smanjenje deficita tekućeg računa platnog bilansa i povećanje deviznih rezervi i početak pregovora sa MMF-om koji je planiran za februar ove godine.

Ministarstvo finansija prepoznaje potrebu za kontinuitetom u stabilizaciji javnih finansija i makroekonomskog okruženja, što se i postiže nastavkom rada na sprovođenju strukturnih reformi čime bi se stvorile zdrave osnove za rast srpske privrede. Prvi koraci u tom smeru su već načinjeni sa većim nego očekivanim privrednim rastom u 2013. godini, istorijski niskom stopom inflacije za 2013. godinu, povećanjem izvoza koje je dovelo do smanjenja deficita tekućeg računa platnog bilansa, a troškovi finansiranja države su u poslednjem kvartalu 2013. godine na domaćem finansijskom tržištu dostigli istorijski minimum sa tendencijom daljeg smanjenja.

Ministarstvo finansija nastaviće da insistira na doslednom sprovođenju i razradi paketa mera kako bi se u narednim godinama u potpunosti implementirao plan za smanjenje fiskalnog deficita i dugoročno stabilizovanje učešća javnog duga u BDP i osigurao privredni rast Srbije, saopštava se na veb stranici Ministarstva finansija 17. januara 2014.

Ekonomista Milojko Arsić izjavio je agenciji Beta da su lošu ocenu Srbiju pre Fiča dali Svetski ekonomski forum i Svetska banka, na osnovu procene da je došlo do pogoršanja uslova privređivanja.

Fitch skala

Fitch Ratings je 24. decembra 1913. u Njujorku osnovao Džon Nouls Fič. Ima sedišta u Parizu, Njujorku i Londonu i 51 kancelariju širom sveta…

Dugoročni kreditni rejting agencija Fitch Ratings obeležava alfabetskim oznaka od AAA’ do ‘D’, što je prvi put uvedeno 1924, a što je kasnije prihvaćeno i modifikovano od strane S&P. (Agencija Moody upotrebljava sličnu skalu, ali kategorije obeležava na drugi način. Kao i S&P, Fitch koristi matematičke znake +/- za svaku kategoriju između AA i CCC (AA+, AA, AA-, A+, A, A-, BBB+, BBB, BBB-, itd.).

AAA: označava najbolji profil, pouzdanost i stabilnost

AA: kvalitet, s nešto većim rizikom nego AAA

A: ekonomska situacija može pogodti finansije

BBB: srednja klasa, stanje u datom momentu zadovoljavajuće

BB: veća sklonost promenama u ekonomiji

B: finansijska situacija primetno varira

CCC: trenutna ranjivost i zavisnost od povoljnih ekonomskih uslova da se ispune obaveze

CC: visoka ranjivost, vrlo spekulativne deonice

C: veoma visoka ranjivost, stečaj ili docnja, ali se i dalje nastavlja sa isplaćivanjem obaveza

D: neizvršavanje novčanih obaveza (defaulted on obligations) i Fitch veruje da generalno većina obaveza neće biti ispunjana

Promene rejtinga Srbije

Tabela 1: Rejtinzi S&P. Fich i Moody’s

Srbija sarađuje s agencijama S&P, Fitch i Moody’s. Tabela 1 pokazuje kako su one ocenjivale rejting Srbije prošle godine.

Standard and Poor’s

Fitch Ratings

Moody’s Investors Service
BB- / negativni izgledi

BB- / negativni izgledi

B1 / stabilni izgledi
28. mart 2013.

26. jul 2013.

14. jul 2013.

Srbija je dobila kreditni rejting (B+, stabilan izgled) od agencije S&P 1. novembra 2004. Fitch je dao ocenu (BB-, stabilan izgled) 2005, dok je agencija Moody’s prvi rejting Srbije ocenila sa (B1, stabilan izgled) 14. jula 2013.

Tabele dole pokazuju istorijski pregled dugoročnog kreditnog rejtinga Srbije što se tiče stranih valuta.

Standard and Poor’s

Rejting / izgledi

datum

BB- / negativni

28. mart 2013.
BB- / negativni

7. avgust 2012.

BB / stabilni

16. mart 2012.
BB / stabilni

16. mart 2012.

BB- / stabilni

1. decembar 2009.
BB- / negativni

31. jul 2009.
BB- / negativni

19. decembar 2008.
BB- / negativni

11. mart 2008.
BB- / stabilni

10. jul 2007.
BB- / positive

25 april 2007.
BB- / positive

28. februar 2006.
BB- / stabilni

18. jul 2005.

B+ / stabilni

8. april 2005.
B+ / stabilni

1. novembar 2004.

Standard and Poor’s

Fitch Rejtings

rejting / izgledi

datum
B+ / pozitivni

januar 2014.
BB- / negativni

26. jul 2013.
BB- / negativni

16. avgust 2012.
BB- / stabilni

9. novembar 2011.
BB- / stabilni

11. novembar 2010.
BB- / negativni

28. oktobar 2009.
BB- / negativni

23. decembar 2008
BB- / stabilni

2. avgust 2007
BB- / stabilni

25 april 2006
BB- / stabilni

19 maj 2005

Fitch Ratings

Izvor: Rejting – Srbija, NBS

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve