Loader

Ode poreznik!

27.decembar,21:46

Ivan Simič podneo ostavku na funkciju vršioca dužnosti direktora Poreske uprave Srbije

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Srbije Ivan Simič podneo je 27. decembra ostavku na tu funkciju obavestivši javnost pisanom izjavom dostavljenom medijima:

„Nakon dugotrajnog razmišljanja i analize svih događana u poslednjih mesec dana, odlučio sam da podnesem ostavku“…

Simič je i nekoliko dana pre ostavke izjavio da je za svoj dosadašnji rad na mestu direktora dobio dve „opomene“.

Jedna je, kako je objasnio, opomena Fiskalnog saveta da je najlošiji direktor koji je ikada radio i da je naplata veoma loša…

Fiskalni savet je u Oceni rebalansa 2013. ,

u junu 2013. konstatovao da će veliki podbačaj javnih prihoda dovesti do izraženog povećanja fiskalnog deficita u 2013. godini u odnosu na plan, te da izvršenje budžeta u prvih pet meseci 2013. godine takođe ukazuje i na to da je kretanje javnih rashoda mnogo manji problem od kretanja prihoda budžeta Republike za gotovo 110 milijardi dinara manji od onih koji su planirani inicijalnim Zakonom o budžetu za 2013. godinu.

U Oceni fiskalne strategije 2014-2016. , Fiskalni savet je 26. novembra 2013. godine konstatovao da će prihodi republičkog budžeta u 2013. godini biti za oko 25 milijardi dinara manji nego što je planirano rebalansom budžeta. Prihodi od poreza na dodatu vrednost će biti blizu 20 milijardi dinara manji od planiranih, akcize će podbaciti za oko 7 milijardi dinara, dok će prihodi od carina biti za 2 milijardi ispod plana…

Očito shvativši ove konstatacije kao kritiku, Sinič je u poruci prilikom odlaska s funkcije odgovorio: „Poreska uprava je ove godine naplatila najviše poreza u istoriji poslovanja. Ova godina će po efikasnosti naplate biti jedna od najboljih, a elektronsko poslovanje postaje sastavni deo poslovanja poreskih obveznika, što je i bio moj prevashodni cilj…“ Simič je ocenio da Poreska uprava radi dobro, da su uspešno sprovedene mnoge reforme i poboljšano poslovanje, i da prvi put Poreska uprava sve poreske obveznike tretira jednako.

Ministarstvo finansija Srbije prethodno je saopštilo da je dogovor da Simič podnese ostavku postignut nakon dugotrajne i detaljne analize poslovanja Poreske uprave i razgovora ministra finansija Lazara Krstića sa Simičem. Iz ministarstva su na rastanku izrečene zahvalnost Simiču za reformske napore, a i Simič je pohvalio kako bivšeg ministra Mlađana Dinkića, tako i sadašnjeg, Lazara Krstića što su mu omogućili da sprovodi poreske reforme predviđene za 2013. godinu…

Novosti 23. decembra beleže Simičevu izjavu: „Nismo naplatili (poreza) koliko je planirano, ali niko prilikom izrade budžeta nije se sa nama o tome ni konsultovao koliko poreza možemo naplatiti… Ciljevi za naplatu su previsoko postavljeni imajući u vidu opadanje potrošnje, odnosno, prometa na malo, plata i penzija. Verovatno neće biti moguće ostvariti projektovane poreske prihode u budžetu ni za 2014, osim ako privredni rast ne bude pet odsto, što je nemoguće…“

Druga «opomena, bar kako izgleda da je Simič shvatio su možda bili medijski navodi da prima dve plate, što, kaže nije istina, ali je shvatio da to ne može da se objavi bez dozvole određenih ljudi…

Kako smo pisali u tekstu REKONSTRUKCIJA VLADE SRBIJE: Svilen gajtan za koalicionog partnera, (VREME br, 1178, 1. avgust 2013.) Ivan Simič je u ponedeljak, 29. jula, rekao da je Vladi Srbije „dao na raspolaganje svoj mandat iz moralnih razloga zbog pisanja lista Alo“, u kojem su, prema njegovim rečima, „objavljene neistine da izbegava plaćanje poreza“. Simič je od vlade zatražio „da odluči da li i dalje mogu da obavljam ovu funkciju, jer ne želim da radim u atmosferi tabloidnih pritisaka i laži koji su, pretpostavljam, posledica jednakog tretmana svih poreskih obveznika posebno kada je reč o blokadama računa zbog neizmirenih obaveza“.

„Politika“ citira Mlađana Dinkića da je Simič i na mestu direktora poreske uprave želeo nastavi da prima naknadu od UNDP-a umesto platu u Poreskoj upravi, ali da je Agencija za borbu protiv korupcije donela odluku da to nije moguće.

Simič je, kako je preneo RTS 4. decembra, na konferenciji za novinare rekao da će razmisliti da li će ostati na čelu poreske uprave, preciziravši je da platu prima samo kao direktor Poreske uprave, čiji neto iznos je, kada se odbiju troškovi stana i putovanja, oko 1.325 evra mesečno, a da je, dok je bio savetnik bivšeg ministra Mlađana Dinkića, platu dobijao od Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) 1.637 evra u proseku, kada se odbiju troškovi, i to do avgusta ove godine.

„Politika“ je 24. decembra objavila da ni sam Simič nije demantovao da je dva meseca, tokom jula i avgusta ove godine, primao dve plate – jednu u Poreskoj upravi, a drugu kao honorar od UNDP-a, a kada ga je Agencija za borbu protiv korupcije upozorila da to nije u redu, Simič se odrekao honorara i nastavio je da prima samo platu kao poreznik.

Simič je imenovan za vršioca dužnosti direktora Poreske uprave u februaru 2013. i za to nije dobijao platu u Poreskoj upravi, već je nastavio na prima honorar preko UNDP-a, Programa za razvoj Ujedinjenih nacija.

Simič je od 2006. do 2008. godine bio direktor Poreske uprave Slovenije. Kao poreski stručnjak iz Slovenije došao je u Srbiju u avgustu 2012. godine, na mesto savetnika tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića, zadužen za reformu poreskog sistema.

LIK I DELO: Ivan Simič

Osnovni podaci: Rođen je pre 54 godine u mestašcu Grad, kod Murske Sobote, u Sloveniji. Otac mu je iz sela Bioska iz okoline Užica, pa tako ima i srpsko državljanstvo. Završio je Vazduhoplovnu gimnaziju „Maršal Tito“ u Mostaru, a onda se vratio u Sloveniju na studije prava. Na pravima je magistrirao, a neki kažu „iz zezanja“ latio se i studiranja na Fakultetu za sport u Ljubljani.
Change this snippet
Početak karijere: Počeo je u Iskra komercu, ali mu je kao radoholiku, osmočasovno radno vreme bilo malo, pa je za popodnevne sate otvorio računovodstvenu firmicu koja je uskoro prerasla u preduzeće za poresko savetovanje. Jedan je od osnivača Društva poreskih savetnika Slovenije.
Change this snippet
Kad je postao poznat: Šira javnost ga je upoznala u januaru 2006, kada ga je predsednik Vlade Slovenije Janez Janša postavio na čelo Poreske uprave. Tu se zadržao dve i po godine, i uprkos mnogim skepticima za vreme njegove „vladavine“ Poreska uprava Slovenije je preseljena, pripremljen je novi informacioni sistem i pojednostavljeno poslovanje. Poznavaoci kažu da je Poreska uprava Slovenije u to vreme godišnje štedela najmanje dva miliona evra u troškovima. Nakon njegovog odlaska ipak nisu procvetale ruže…

Više u tekstu Ivane Milanović Hrašovec:
Lik i delo: Ivan Simič, v.d. direktora Poreske Uprave srbije , VREME br. 1150, 17. januar 2013.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve