Loader

Šta Kremlj daje Ukrajini

19.decembar,19:08

Rusija snižava cenu gasa Ukrajini za trećinu i ulaže 15 milijardi dolara u ukrajinske hartije od vrednosti

DEVETI SUSRET OVE GODINE: Puin i Janukovič u Kremlju

„Vlada Rusije donela je odluku da uloži u ukrajinske hartije od vrednosti deo svojih rezervi iz Fonda nacionalnog blagostanja u vrednosti od 15 milijardi američkih dolara, imajući u vidu probleme u ekonomiji Ukrajine povezane u velikoj meri sa svetskom ekonomskom krizom“, izjavio je u utorak, 17. decembra ruski predsednik Vladimir Putin na pres konferenciji održanoj nakon Šestog zasedanja međudržavne komisije Rusije i Ukrajine.

Putin je tom prilikom naglasio da dogovor o tome nije povezan ni sa kakvim uslovima, ni s povećanjem, ni sa sniženjem, ni sa zamrzavanjem socijalnih standarda, penzija, ili plata – da nije bilo razmatrano pitanje prisajedinjena Ukrajine Carinskom savezu. To je očito bila aluzija na uslove koje je Ukrajini ispostavljao MMF radi odmrzavanja naredne tranše aranžmana od 10 milijardi dolara i na kritike evropskih političara da Rusja ucenjuje Ukrajinu da bi je sprečila da se priključi EU.

Aneks ugovora između ruskog Gasproma i ukrajinske kompanije Naftogaz kojim se omogućuje privremeno smanjenje cene ruskog gasa za Ukrajinu praktično za trećinu sadašnjih 400 dolara, na cenu od 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara, potpisan je u prisustvu predsednika Ukrajine Viktora Janukovića i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ukrajina je do sada plaćala 400 dolara za 1000 kubnih metara gasa a pokušavala da tu cenu svede na 200 do 300 dolara. Pregovori o šemi cene gasa tiču se i isporuke gasa Ukraijni, ali i obezbeđivanja tranzita ruskog gasa u Evropu.

Rusija i Ukrajina su potpisale i plan za regulisanje trgovinskih ograničenja u međusobnim uvozno-izvoznim odnosima za 2013/14. godinu sa ciljem da se podigne nivo trgovinske razmene. Tokom protekle dve godine rusko-ukrajinska trgovina zabeležila je pad, i to za 11 odsto 2012. godine i za 14,5 odsto ove godine. U ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Ukrajine Rusija učestvuje sa 30 odsto.

Pregovara se o unapređenju rusko-ukrajinskih ekonomskih veza u oblasti energetike, proizvodnja mašina, brodogradnje, kosmičke i avioindustrija.

Među potpisanim ugovorima je i sporazum o rešavanju sporova u međusobnoj trgovini, sporazum o zajedničkoj modifikaciji transportnog aviona iz vremena Sovjetskog saveza, sporazum o industrijskoj saradnji i o izradi planova za izgradnju mosta preko Kerčki moreuza.

Do sporazuma u Kremlju došlo je dva dana nakon što je Evropska unija obustavila rad na Sporazumu o pridruživanju sa Ukrajinom i dvadestak dana od izbijanja demonstracija proevropskih partija u Ukrajini koje traže da Ukrajina potpiše sporazum sa EU.

Putin i Janukovič su se sreli 9 puta tokom ove godine. što bilateralno, što na međunarodnim skupovima, a toku prethodnog meseca – dva puta. O poslednjem susretu oni su se dogovorili pre nego što je Ukrajina napravila pauzu u procesu integracije s EU. Sporna pitanja predsednici su razmatrali u Kremlju – u takozvanoj Zelenoj gostionici…

Ekonomske sporazume prate i simbolički: sledeće godine Rusija i Ukrajina zajedno će obeležiti 200-godišnjicu rođenja pesnika Tarasa Ševčenka i 70- godišnjicu oslobođenja Sevastopolja od nemačke-fašističke okupacije.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve