Loader

Barometar javnog mnjenja jesen 2013

17.oktobar,14:30

Istraživanje CeSID-a u septembru 2013: SNS 42 odsto, SPS 16 odsto, DS 11 odsto, URS, DSS i LDP iznad cenzusa, SRS ispod

Prema <a href=" http://eizbori.com/ekskluzivno-istrazivanje-cesida-sns-42-sps-16-ds-11-urs-dss-i-ldp-iznad-cenzusa-srs-ispod/

“ target=“_blank“> istraživanju Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) koje je sprovedeno u periodu između 21. i 30. septembra 2013. godine na reprezentantivnom uzorku od 1500 punoletnih građana Srbije 43 odsto građana Srbije se izjasnilo da bi sigurno glasalo na izborima, 21 odsto bi verovatno glasalo, 13 odsto malo verovatno glasalo, 19 odsto ne bi glasalo i 4 odsto ne zna da li bi glasalo na izborima.

Da li biste izašli na izbore?

Najveću podršku od političkih partija u Srbiji ima Srpska napredna stranka čak 42 odsto, na drugom mestu je koalicija SPS/PUPS/JS sa 16 odsto dok je na trećem mestu DS koji bi mogao da računa na podršku 11 odsto. Iznad cenzusa su i Ujedinjeni regioni Srbije, DSS i LDP sa preko 5 odsto podrške glasača. Daleko ispod cenzusa je Srpska radikalna stranka sa 2 odsto i ostale stranke koje su zajedno sakupile 11 odsto.

Prema „izbornoj orijentaciji građana“ najveći rast popularnosti među glasačima je ostvarila Srpska napredna stranka, dok je najveći pad zabeležila Demokratska stranka što možete videti na sledećem grafiku.

Orijentacija onih koji bi glasali

Istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju pokazuje da je došlo do stabilizacije biračkog tela Srpske napredne stranke, koja ima podršku 47 odsto građana, dok Demokratska stranka nastavlja trend pada, uspostavljen posle izbora 2012. godine.

Kako se menjala izborna orijentacija

Kad je reč o podršci partijama među građanima Beograda, svaki treći izborno orijentisani glasač podržava SNS (34 odsto). Demokrate podržava 18 odsto ispitanika, SPS 17, LDP devet, DSS i Dveri po šest, URS dva odsto, a neodlučnih je četiri procenta.

Većina građana je protiv prevremenih parlamentarnih izbora, dok svaki treći podržava prevremene izbore.

Izborne orijentacije u Beogradu

Kada je reč o podršci rekonstruisanoj vladi, svaki treći ispitanik postepeno gubi poverenje u njen rad i traži rezultate. Skeptičnih i pesimista ima ukupno 65 procenata, dok je optimista 26 odsto.

Kolika je podrška vladi

Aleksandru Vučiću više ljudi misli pozitivno nego negativno. Negativan stav prema njemu ima 31 odsto ispitanika, a 49 odsto pozitivan.

Rejting lidera

Aleksandra Vučića građani vide kao lidera u svemu pa i u ekonomiji. Kada su ispitanici upitani da izaberu ključnog ekonomskog lidera, njih 29 odsto je izabralo Vučića (!), Dačića samo četiri odsto, guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković šest odsto, a ministra finansija Lazara Krstića 10 odsto…

Potpredsedniku vlade Prema predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću pozitivan stav ima 41 odsto, a negativan 39 odsto. Više je onih koji ne misle dobro o premijeru Ivici Dačiću – 45 odsto, naspram 32 odsto s pozitivnim mišljenjem.

O lideru DS Draganu Đilasu loše misli 63 odsto, a dobro 13 odsto ispitanih. Na pitanje kako je radio bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, 45 odsto ispitanika odobrava, a 40 odsto ne odobrava njegov rad.

Istraživanje pokazuje da „borba protiv korupcije postepeno gubi zamah“, što je, kako je objašnjeno u istraživanju, povezano s puštanjem iz pritvora Miroslava Miškovića, sa kojim je ta borba i počela.

Đilasa najveći broj Beograđana vidi kao poželjnog gradonačelnika (20 odsto). Iza Đilasa je Nebojša Stefanović, predsednik Gradskog odbora SNS i prvi čovek Skupštine Srbije, sa 13 odsto podrške, koliko ima i glumac Nikola Kojo, čiji je rejting URS takođe „merio“.

Izvor: <a href=" http://eizbori.com/ekskluzivno-istrazivanje-cesida-sns-42-sps-16-ds-11-urs-dss-i-ldp-iznad-cenzusa-srs-ispod/#sthash.xo0k5MLY.dpuf

“ target=“_blank“> CeSid, oktobar 2013

O istraživanju

Terenski rad u periodu između 21 i 30. septembra 2013. godine.

Tip i veličina uzorka: slučajni, reprezentativni uzorak od 1500 punoletnih građana Srbije.

Okvir uzorka: teritorija biračkog mesta kao najpouzdanija registarska jedinica.

Odabir domaćinstva: slučajno uzorkovanje bez zamene – u okviru biračkog mesta, svaka druga kućna adresa od početne tačke.

Odabir ispitanika u okviru domaćinstva: slučajno uzorkovanje bez zamene – izbor ispitanika metodom prvog rođendana u odnosu na dan anketiranja

Istraživačka tehnika: Licem u lice u okviru domaćinstva.

Istraživački instrument: upitnik

Odnos prema političarima
Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve