Loader

Air Serbia nabavlja avione

17.oktobar,20:37

Prva dva vazduhoplova su nabavljena iz tzv. skladišta pod vedrim nebom (open air storage) u Arizoni i ranije su letela za meksičku niskotarifnu aviokompanijukompaniju "Volaris". Prvi let "Er Srbije" (Air Serbia) najavljen za 26. oktobar

Vazduhoplovni entuzijasti snimili su 8. oktobra prvi avion sa srpskom registarskom (YU-) oznakom i zastavom kako poleće iz Dablina za Dizeldorf gde mu, kao i ostalim avionima „Er Srbije“ sledi ugradnja novih, i u odnosu na dosadašnje „gusto pakovanje“ i „Volarisu“, komotnijih sedišta (120 u ekonomskoj i 8 u poslovnoj klasi), te preuređenje enterijera na koji su u „Er Srbiji“ posebno ponosni.

Prvi potpredsednik vlade Srbije, Aleksandar Vučić, čovek koji se u celom poslu pronalaženja strateskog partnera za srpsku nacionalnu avikompaniju očigledno veoma zalagao i još više pitao, najavio je ranije prvi let „Er Srbije“ (Air Serbia) za 26. oktobar, na liniji Beograd-Abu Dabi. Tako je (do kraja oktobra), uostalom i planirano kada je prvog avgusta potpisan sporazum o strateškom partnerstvu emiratske aviokompanije „Etihad“ (Etihad Airways) i Vlade Srbije.

Podsetimo, „Etihad“ treba da postane manjinski vlasnik (49 odsto akcija) srpskog nacionalnog avioprevozioca, uz menadžerski ugovor na pet godina. Ista informacija o promotivnom letu 26. oktobra za Abu Dabi „provukla“ se i o saopštenju „Er Srbije“ o uspešnom završetku školovanja prve grupe – na slici se vidi njih 10, sedam uglavnom mlađih stjuardesa i tri stjuarta – kabinskog osoblja „Er Srbije“ koja će putnicima poželeti dobrodišlicu na tom letu. Školovani su u „Etihadovom“ školskom centru u Abu Dabiju.

Proces tranzicije „Jat ervejza“ (Jat Airways) u „Er Srbiju“ traje bez preteranog uznemiravanja javnosti, osim poruka da su novi i stari vlasnici rešeni da vazdušni saobraćaj u i iz Srbije postane profitabilan biznis. Takođe, trudiće se da ono što je kolokvijalno nazvano novi proizvod (usluga, izgled, tzv. ugođaj putnika) bude svetski – a naš, naravno. Kako je ranije najavljeno, za „Er Srbiju“ će biti iznajmljeno ukupno 10 aviona „Erbas“ (Airbus) i to osam manjih A319 i dva nešto duža A320.

Prva grupa kabinskog osoblja „Er Srbije“ (foto: Etihad Airways / Air Serbia)

U nedostatku oficijelnih informacija, nije sasvim jasno da li prve avione, za koje se sada već bivši ministar Mrkonjić pohvalio početkom avgusta da je izdvojen depozit od 750.000 dolara, iznajmljuje direktno „Air Serbia“ ili „Etihad“ pa daje u pod-zakup srpskoj kompaniji. Za bar dva aviona se navode registarske oznake Emirata (A6-).

Bilo kako bilo, prva dva vazduhoplova su nabavljena iz tzv. skladišta pod vedrim nebom (open air storage) u Arizoni, SAD i ranije su letela za meksičku niskotarifnu aviokompanijukompaniju „Volaris“. Jedan od njih je proizveden 1999. i leteo je do 2006. godine kada je uskladišten a drugi je godinu dana mlađi.

Inače zbog povoljnih atmosferskih uslova (malo padavina, niska vlažnost), Arizona je poznata po skladištenju na duži period kako putničkih tako i vojnih letelica.

Druga dva aviona su nešto novija, jedan je proizveden krajem 2005. godine i leteo je za indijski „Kingfišer“ dok će četvrti, ako je verovati informacijama objavljenim na često dobro informisanom exyuaviation.blogspot.com, biti letelica koja je prošle godine letela za potrebe albanskog „Bel era“ (Belle Air), a pre toga za engleski „Indipendens er“ (Independece Air) i jermensku „Armaviu“.

Svi avioni imaju IAE2500 motore, kao i „Etihadovi“.

Iako je prilikom potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu prvog avgusta bilo najavljeno da bi menadžment koji postavi „Etihad“ trebao od prvog oktobra da preuzme upravljanje „Er Srbijom“, odnosno „Jat ervejzom“, taj proces i dalje traje.

Dok se prvi srpski „erbasi“ prefarbavaju i ugradjuje im se enterijer, „Er Srbija“ (trenutno Jat Airways, to je zvanična forma) nudi avionske karte po promotivnicim cenama, uključujući i one za pet novih destinacija na koje počinje da leti u poslednjem kvartalu ove godine: Abu Dabi, Banjaluka, Prag i Ljubljana.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve