Igre bez granica

Ponekada je čoveku teško da se odluči. Da li biste radije živeli u zemlji u kojoj vam nisu dostupni neki sadržaji na internetu, jer vlasti smatraju da su nedolični, ili u zemlji u kojoj vam je sve dostupno, ali država kontroliše šta čitate i pišete? Treće opcije, očigledno više nema. U prvoj grupi su zemlje poput Kine, Irana, Kube, koje se iz vizure zapadnih demokratija ne smatraju demokratskim. U drugoj grupi su baš te zapadne demokratije, koje kontrolisanje vaših aktivnosti na internetu pravdaju opštom bezbednošću. Tvrdnje da ekstremisti skloni terorizmu koriste internet i mobilnu telefoniju za komunikaciju, tako da vas kontrolišu za vaše dobro. Inače ste slobodni da na internetu radite šta god vam je volja.

Sa zapadne strane Rusija nikada nije prihvaćena kao istinski i potpuno demokratska. Zato otkriće dvoje ruskih novinara da će sve elektronske komunikacije na Zimskim olimpijskim igrama biti strogo kontrolisane nije izazvalo preveliku buru. Ali, nije prošlo ni nezapaženo.

Rusija već petnaestak godina koristi SORM, odnosno sistem za praćenje i analizu elektronskih komunikacija. Isprva je sistem kontrolisao samo telefone, ali je ubrzo proširen i na internet. Provajder o svom trošku mora da ga postavi i omogući FSB (Federalnoj službi bezbednosti) pristup u svakom trenutku. S tim da je 2000. uvedena obaveza da FSB obavesti provajdera kada koristi SORM, ali bez obaveze da obrazlaže šta je i ko je meta kontrole.

Pregledajući sajt zakupki.gov.ru gde se po ruskom zakonu moraju objaviti svi tenderski postupci i njihovi rezultati, novinari su otkrili da država kupuje opremu koja bi se mogla (čitaj "će se") upotrebiti za unapređenje SORM-a, tako da bi ovaj sistem mogao značajno da prevaziđe sličan američki sistem Prizmu, koju je u svetu proslavio Edvard Snouden kada je ovoga leta otkrio razmere kontrole koje nad svojim građanima i svima koji koriste američke sajtove primenjuju SAD.

Ruski novinari tvrde da će unapređeni sistem biti toliko moćan da mu nijedna elektronska razmena informacija bilo koje vrste tokom Olimpijskih igara neće izmaći. U vreme kada većina ljudi koristi pametne telefone i tablete taj problem postaje dramatičan, jer bi FSB mogao da dođe do svih podataka koji se nalaze u njima. Posebno se ugroženima osećaju LGBT osobe (promovisanje polnih različitosti neprihvatljivo je u Rusiji), ali i brojni biznismeni koji dolaze na igre, kao i sami timovi koji svoje tajne i taktike drže u kompjuterima i telefonima. Sve to će biti otvoreno ruskim bezbednjacima, a kome bi oni mogli da proslede ta znanja može samo da se pretpostavlja. Zato je savet svima da u Soči idu sa "čistim" aparatima i da vode računa o tome kako ih koriste.

Ruski bezbednjaci poručuju da su tvrdnje o kontroli preterane i da su na igrama u Londonu sigurnosne kamere postavljane i u toalete, što u Sočiju neće biti slučaj. Klozet će biti skrovito mesto, osim ako tamo ponesete i mobilni.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net