Loader

Vo Ngujen Đap, 1911-2013

Odlazak u večnost

05.oktobar,08:20

Zaslužan je za konačni poraz francuskih kolonijalnih snaga u bici kod Dijen Bijen Fua 1954. i za sve aktivnosti vojske Severnog Vijetnama koje su dovele do povlačenja armije SAD 1973.

Heroj i pobednik u vijetnamskim ratovima protiv Francuske(1946-1954) i, potom, Sjedinjenih Američkih Država (okončanog 1973), general Vo Ngujen Đap umro je u petak 4. oktobra u 103. godini, saopštile su vijetnamske vlasti. „Mogu da potvrdim da je general Đap umro“, rekao je agenciji Frans pres neimenovani zvaničnik vijetnamske vlade, a tu informaciju je potvrdio i vojni izvor.

Jedan od najznačajnijih vojnih stratega u istoriji ratovanja, general Đap zaslužan je za konačni poraz francuskih kolonijalnih snaga u bici kod Dijen Bijen Fua 1954. godine, posle čega se Francuska povukla iz Indokine. U ratu protiv SAD od početka šezdesetih godina zaslužan je za sve aktivnosti vojske Severnog Vijetnama koje su dovele do povlačenja armije SAD 1973. I, potom, za operacije u kojima su poražene snage Južnog Vijetnama, što je dovelo do osvajanja Sajgona 1975. i ujedinjenja zemlje.

U političkom životu Vijetnama nije učestvovao poslednjih 30 godina.

Ovde možete da pročitate tekst povodom stotog rođendana generala Đapa,

Portret savremenika – Vo Ngujen Đap: Stogodišnji general koji je sve pobedio), objavljen u Vremenu br 1077, 25. avgusta 2011.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve