Formula 1 – Velika nagrada San Marina >

Pobedio Šumaher

To da je Šumaher bio prvi u Imoli ne bi bila neka vest da ispred, sada legendarnog, prezimena ne stoji ime Ralf

LIČI: Ralf na pobedničkom postolju

Ono što je na prošloj trci najavio vozač Vilijams BMW-a Huan Pablo Montoja, ostvario je u Imoli njegov klupski drug Ralf Šumaher pobedivši na četvrtoj trci ovogodišnjeg šampionata. Ser Frenk Vilijams se tako posle četiri godine bez pobede vratio na velika vrata u sam vrh Formule 1.

"Osećam se više nego dobro", rekao je gazda Frenk posle trke. "Čitav tim je zaslužio ovu sjajnu pobedu, a Ralf je dokazao da ima duh pobednika i očekujem da će upravo on obeležiti ovu sezonu." Nema sumnje da su ovu pobedu jedva čekali milioni ljubitelja Formule jer se posle dužeg vremena za titulu šampiona bore tri tima – u Ferarijev i Meklarenov duel umešali su se Vilijamsovi vozači, a potencijali Džordana i BAR-a samo doprinose uzbudljivosti.

ODLUKA NA STARTU: Sama trka rešena je na samom startu kada je mlađi Šumaher sa trećeg mesta uspeo da pretekne oba Meklarenova vozača koji su imali čelne pozicije. Već u prvim krugovima stekao je dve i po sekunde prednosti, a potom su se stvari odvijale rutinski i samo je od izdržljivosti motora zavisio konačan ishod. Dobar deo prvog dela trke protekao je u nastojanjima Kultarda i Hakinena (MekLaren Mercedes) da, ako već ne mogu da smanje, a ono bar da ne dozvole da Ralf poveća razliku i da se nadaju da će prilikom svraćanja u boks na dolivanje goriva i promenu guma mehaničari nadoknaditi izgubljeno vreme. Ne samo da se ono što su priželjkivali nije ostvarilo već je Mika baš prilikom drugog svraćanja u boks izgubio mesto na pobedničkom podijumu jer ga je prestigao Baričelo (Ferari).

"Trku smo izgubili još na startu", priznao je Hakinen. "I meni i Kultardu zadnje gume nisu dobro prijanjale za stazu i to je bilo dovoljno da Ralf izbije na čelo. Uz to sam u gužvi u prvoj krivini ostao bez delova prednjeg stabilizatora a time i bez ozbiljnije šanse da se umešam među vodeće." Staza u Imoli inače je neatraktivna, spada u "srednjebrze", i osim po već pomenutom ova trka neće dugo ostati u sećanju posetilaca i TV gledalaca. Drugi Vilijamsov vozač, Montoja, imao je probleme sa kvačilom i moraće da sačeka neku drugu priliku za bolji plasman pod uslovom da se ne prepusti očajanju zbog činjenice da od početka šampionata nije završio nijednu trku.

Mihael Šumaher će sigurno želeti da što pre zaboravi Imolu. "Loše sam startovao, potom su došli problemi sa menjačem i kad mi je Ros (Braun, tehnički direktor) rekao da dođem u boks i da je za mene trka završena, bio sam srećan jer su i kočnice počele da otkazuju." Ferariju za utehu može biti treće mesto Baričela koji je posle trke rekao da je "bilo veoma teško obići zaostale vozače", ali da je zadovoljan jer "nije mala stvar startovati sa šestog i na kraju osvojiti treće mesto."

KAD ANĐELI NE SPAVAJU: Trku će sigurno dugo pamtiti Kimi Raikonen (Zauber), koga su "vile pronosale" kada mu je pri brzini od 230 kilometara na sat – otpao volan! "Nisam mogao da verujem! Vozio sam maksimalno brzo i iznenada shvatio da se volan otkačio. Pokušao sam da ga vratim, ali nisam mogao i legao sam na kočnicu. Sedeo sam nemoćno i gledao kako bolid skreće sa staze i ide ka zaštitnom zidu. Imao sam neverovatnu sreću da udarac ne bude mnogo jak i da prođem bez povreda."

Peto i šesto mesto osvojili su Džordanovi vozači Truli i Frencen. Dobar rezultat je ipak u senci činjenice da ih je pobednik trke obišao za čitav krug, ali – bodovi su bodovi. Još jednom je razočarala ekipa BAR Honde. Vilnev se žalio na menjač i nije završio trku, a slične probleme imao je i Pani koji je završio na osmom mestu. Tim očigledno zapada u krizu o čemu svedoči i najava da bi mogao da ih napusti delimični vlasnik i glavni sponzor, duvanski kolos BAT. Ostali timovi su takođe imali neuspešan vikend, bilo je dosta odustajanja uglavnom zbog mehaničkih kvarova i samo je 14 bolida završilo trku.

Pobedivši u Imoli Ralf je porodicu Šumaher upisao u istoriju ovog takmičenja - prva braća koja su osvojila Veliku nagradu, što svojevremeno nije uspelo da pođe za rukom braći Rodrigez i Fitipaldi. "Činilo mi se da trka traje čitavu večnost i sve do desetak krugova pred kraj nisam verovao da ću pobediti", rekao je mlađi Šumaher posle prvog trijumfa u svojoj karijeri od 70 trka. "Dugo sam čekao na ovo i stvarno je fantastičan osećaj kada pobediš."

Sledeća trka vozi se za Veliku nagradu Španije na stazi u Barseloni 29. aprila.


 

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 26

2. Kultard (MekLaren Mercedes) 26

3. Baričelo (Ferari) 14

4. R. Šumaher (Vilijams BMW) 12

5. Hajfild (Zauber) 7

6. Frencen (Džordan Honda) 6

7. Hakinen (MekLaren Mercedes) 4

8. Truli (Džordan Honda) 4

9. Pani (BAR Honda) 3

10. Raikonen (Zauber) 1

11. Fizikela (Beneton Reno) 1

Poredak timova

Ferrari 40 MekLaren Mercedes 30 Vilijams BMW 12 Džordan Honda 10 Zauber 8 BAR Honda 3 Beneton Reno 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net