Vreme
VREME 537, 19. april 2001. / KULTURA

SCENA:
Dolaze Muzsikás i Márta Sebestyén

Image

U velikoj dvorani Doma omladine 21. aprila održaće se koncert Muzsikása i Márta Sebestyén, inače poznatim autorima muzike iz filma Engleski pacijent. Muzsikás su – na sličan način kao i novi folk pokret – ponikli 1972. godine iz Bartók Dance Group. Pod rukovodstvom Sándora Tímára, Bartók Dance Group je raskinula sa tradicionalnom koreografijom koja je dotad karakterisala mađarsku narodnu igru, po formi sličnu varijeteu, koja nije dugovala gotovo ništa istinskom folkloru. Tímár je svoj rad započeo na naučni način, oslanjajući se na neme filmove i zvučne zapise koji su studije instrumentalne muzike učinili neophodnim.

Muzsikás je zvanično nastao 1973. godine. I Péter Éri i Sándor Csoóri napustili su ples da bi se posvetili instrumentalnoj narodnoj muzici i pridružili se Mihályu Siposu i Dánielu Hamaru koji su pre toga svirali muziku uz narodni ples. Péter Éri je takođe bio član grupe Sebõ (do 1978) pa je tako bio u kontaktu sa Mártom Sebestyén koja je u to vreme pevala sa Sebõ. Oko 1979. Éri je uspeo da privuče Sebestyén da se pridruži Muzsikásima. Prodor na muzičku scenu internacionalnog folka bend je napravio 1978. U početku su redovno bili pozivani da nastupaju u Holandiji, da bi kasnije stigli i do Engleske posle poziva koji im je uputio Fairport Convention. Od tad su putovali po čitavom svetu, sa izuzetkom Južne Amerike. Nije čudo što se o njima često govori kao o "putujućim ambasadorima mađarske narodne muzike". Londonski Queen Elizabeth Hall i The Barbican, pariski Theatre De La Ville, New York Town Hall i Los Angeles House of Blues samo su neka od mesta koja svedoče o tome.

S impresivnom lepezom snimaka i rasprodatim turnejama širom sveta, nije čudo što je tako mnogo poznatih fimskih reditelja tražilo saradnju Muzsikása i Márte Sebestyén. Među njima su i Costa Graves (The Music Box), Simon Broughton (Dancing Hall), Miklós Jancsó (Még Kér a Nép) i Anthony Minghella, čiji je film Engleski pacijent osvojio osam Oskara (između ostalog i Oskara za muziku) i muziku Muzsikása i Márte Sebestyén približio milionima ljudi širom sveta.