Novogovor >

Šatdaun

Šta je šatdaun, to zna svako dete – jer na ikonici i na dugmetu za isključivanje svakog računara piše shut down, što znači: postepeno isključiti kompjuter, zatvoriti, valjda zbog asocijacije na Prozore (Windows), isključiti bi se možda reklo shut of.

Sudeći po tekstovima po internet forumima šatdaun se kod omladine odomaćio više nego gramatika:

Jedan, objašnjavajući da ne voli svađe po forumima, saopštava: "Napišem šta imam i šatdaun." Drugi otpisuje: "Pozdravi Micu Šatdaun!" (koja se žalila da joj kursor ide u smeru suprotnom od onoga koji ona želi, mada smatra da kompjuterskog miša drži prirodno – s repom pozadi...

Neko iznosi svoju političku tezu: "Bio jednom Gadafi, čovek posedovao proizvod koji se traži – naftu. Hteo da uvede zlatni standard za svoju valutu (1/1). Te čim je izustio zlatni standard, dobio je šatdaun..."

Izgleda da u tinejdžerskom urbanom žargonu izraz shut down označava i nešto poput osujećivanja nežne nade (nekad: o’laditi, otkačiti, ili odmoriti ga), ili stanje nekoga kome su otišli svi vozovi...

Teške su magareće godine, ali deca još ne znaju čime sve preti taj engleski izraz iz dve reči, pogotovu kad je stopljen u jednu, shutdown, koja kod nuklearnih reaktora označava postepeno, uvek rizično, snižavanje snage do najnižeg mogućeg nivoa – a u biznisu, zatvaranje fabrike ili radnje.

Naš novi ministar privrede sa iskustvom stečajnog upravnika sigurno nešto zna o tome, ali, ćutite! Shut up! Ne prizivajte!

Zbog blokirajućeg sporenja (deadlock) oko finansiranja Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju, takozvanog "obamakera", američki Senat i Kongres nisu usvojili budžet, pa je u ponoć između ponedeljka i utorka, 1. oktobra‚ kao ono pre 17 godina, blokirano finansiranje američke federalne vlade, što znači da će na prinudne odmore biti upućeno 825.000 zaposlenih i da će mnoge privatne kompanije koje rade za vladu izgubiti posao. Pripadnici vojske SAD i Obalske straže ipak će dobiti plate, zahvaljujući specijalnom Obaminom zakonu. Na ekranima svih globalnih TV mreža vrti se reč shutdown.

Šta kažete: "Gabri me za njih..."?

Sudeći po poslaničkim pitanjima u utorak 1. oktobra, srpska vlada će po drugi put ove godine morati da od Skupštine traži izglasavanje rebalansa budžeta.

Zaboravili ste da priča ima tužan kraj!?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST