Baksuzberi

Kada je Barak Obama prvi put ulazio u Belu kuću, pre pet godina, jedna od krupnijih promena koju je uneo stala mu je u džep. Bio je prvi predsednik koji je svakodnevno koristio mobilni telefon, tačnije blekberi. Blekberi je uvek bio više od telefona, zapravo razvio se iz neke vrste pejdžera kojem su dodati govor i slika. Obama ga je koristio kao i većina poslovnih ljudi, novinara i političara, dakle uvek i svuda.

Američki predsednik će blekberija sada morati da se odrekne, ali ne zato što je Kongres ili Senat odlučio da mu ga oduzmu zbog visokih računa, već zato što je kanadska kompanija RIM koja proizvodi blekberi telefone – pred bankrotom. Milijardu dolara su izgubili samo u poslednjih godinu dana, otpuštaju 40 odsto zaposlenih u celom svetu, rasprodaju sve što nešto vredi, uključujući i samu firmu. I to za manje od pet milijardi dolara, što je sramno malo za kompaniju koja je do pre samo koju godinu drmala svetskim telekomunikacijama.

Krenula je rasprodaja "dragulja iz krune", tako da je upravo najavljeno da će BBM, odnosno blekberi mesindžer biti prodat do juče ljutoj konkurenciji u obliku aplikacije za android i ajfon. BBM je jedna od najvrednijih i najpopularnijih aplikacija koju blekberi ima. Najsličniji je Skajpu, mada blekberijevci tvrde da je od Skajpa mnogo bolji. Zato neće biti aplikacije za mobilni Vindouz budući da je Majkrosoft vlasnik Skajpa. Svejedno, ako je iko ovih dana razmišljao o kupovini blekberija, sada ima razlog manje. Bilo da je hteo da kupi samo jedan aparat ili celu firmu.

To što je jedan titan među telekomunikacionim gigantima praktično nokautiran nas ne mora previše da pogodi, ako izuzmemo činjenicu da su mnogi visoki državni službenici u Srbiji poslednjih godina koristili blekberije te će sada morati to da menjaju. Ali razmere periodičnih promena u IT svetu morale bi da nas zainteresuju. Svako takvo ljuljanje predstavlja novi početak i to je šansa za one koji se u tim promenama do sada nisu snašli. Rupa koju iza sebe ostavlja blekberi neće se potpuno začepiti već postojećim sistemima nego će napraviti prostor za nešto novo. A to novo može da nikne bilo gde u svetu, Estoniji, Izraelu pa i u Srbiji. Pod uslovom da zemlja nema komplekse i ulaže u prosvetu i nauku koje bi trebalo da izbace pamet neophodnu za te male tehnološke revolucije. Umesto da tu pamet kupuje tamo gde ju je donedavno skupo prodavala.

Ako je blekberi odzvonio svoje, čini se da ajfonu ide bolje nego ikada. Devet miliona aparata prodatih za nedelju dana najbolji je rezultat u istoriji kompanije. Dovoljno da se ogluše na primedbe IT analitičara da novi ajfoni nisu doneli ništa suštinski novo, dok se hakeri zabavljaju razbijajući zaštitu na dugmetu osetljivom na otisak prsta. I oni bi morali da se zamisle nad greškama koje je RIM napravio pa je potonuo za manje od jednog predsedničkog mandata. Uprkos najpoželjnijem manekenu i istorijskom ulasku u predsednički kabinet. Osim ako im je baš to bio baksuz.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net