Džeremi Leng, Trgovinsko odeljenje Britanske ambasade u Beogradu >

Važni događaji na jesen

 

"U Bristolu, mom rodnom gradu, kao i u još šest engleskih gradova, u novembru će se održati serija konferencija pod imenom "Explore Export", tokom kojih ćemo se moji saradnici i ja susresti sa predstavnicima iz preko 100 kompanija koje žele da saznaju više o poslovnim mogućnostima koje postoje u ovom delu sveta"

Džeremi Leng tek što je stupio na čelo Trgovinskog odeljenja Britanske ambasade, zamenivši na tom mestu Aleksa Bruksa. U razgovoru za "Vreme" Leng kaže da ohrabruju prve izjave novih ministara finansija i ekonomije, da će se sa evropskim integracijama Srbije izgubiti skepticizam kod poslovnih ljudi, a jedna od prvih stvari koje će uraditi u Beogradu je – da provoza fiću, tj. svoju zastavu 750.

"VREME": Koja je uloga Trgovinskog odeljenja Britanske ambasade u privrednim odnosima Srbije i Velike Britanije?

foto: a. anđić

DŽEREMI LENG: Trgovinsko odeljenje Britanske ambasade u Beogradu pre svega ima zadatak da sa svojim partnerima radi na unapređenju trgovinskih i poslovnih veza između Velike Britanije i Srbije. Alati koje koristimo su raznovrsni – od organizacije trgovinskih misija i poslovnih poseta u oba smera, do usluga koje pružamo britanskim firmama zainteresovanim za ovaj deo sveta, u smislu njihove promocije, istraživanja tržišta, lociranja potencijala za biznis i tome slično. Ove godine smo organizovali nekoliko zanimljivih projekata. Na primer, obezbedili smo premijerno učešće više britanskih nezavisnih pivara na Beogradskom festivalu piva i njihove susrete sa potencijalnim uvoznicima, distributerima i saradnicima. Bili smo počasna zemlja-gost EDUFaira, sajma na kome smo predstavili nekoliko istaknutih britanskih koledža i univerziteta. Takođe smo podržali inicijativu Fudbalskog saveza Srbije (FSS) da sa britanskom kompanijom Mace (Mejs) razvija pripremnu studiju za projekat nacionalnog stadiona "Srbija".

Vaš prethodnik je u jednom intervjuu izjavio da "nažalost, neke od britanskih investicija nisu realizovane, zbog administrativnih prepreka". Možete li nešto više reći o tomeo kojim je investicijama reč, i sa kakvim se preprekama sreću britanske kompanije koje žele da posluju u Srbiji?

U Srbiji sam veoma kratko da bih dao neku konkretniju ocenu, ali mislim da je važno to što su i srpske vlasti prepoznale određene probleme koji opterećuju normalan ekonomski razvoj i obeshrabruju potencijalne partnere iz inostranstva. Sa zadovoljstvom sam primetio da je u prvim intervjuima i javnim nastupima novih srpskih ministara finansija i privrede bilo reči o pojednostavljivanju birokratskih procedura, reformi javnih finansija i radnog zakonodavstva. Sve to može imati pozitivne efekte na konkurentnost srpske ekonomije. Prepreke na koje nailaze britanske kompanije se inače ne razlikuju puno od onih na koje organizacije poput Saveta stranih investitora (FIC) i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) skreću pažnju u svojim izveštajima. U nedavnoj poseti Srbiji predstavnici Britansko-srpske privredne komore (BSCC) izjavili su da firme iz Velike Britanije u poslednje vreme pokazuju više interesovanja za srpsko tržište, istovremeno ukazavši da je potrebno da Vlada Srbije nastavi borbu protiv korupcije u naporima da ojača vladavinu prava. Mislim da će na ukupan ambijent u Srbiji izuzetno povoljno uticati napredak vaše zemlje na polju evropskih integracija. Sa početkom pregovora i ubrzavanjem reformi, i prirodni skepticizam koji postoji kod pojedinih poslovnih ljudi koji nikada nisu radili u ovom delu sveta počeće da se gubi.

Prošlo je tek nekoliko dana od kada ste došli na mesto šefa Trgovinskog odeljenja. Šta su prvi koraci koje ćete preduzeti na novom položaju?

Pre svega moram da kažem da sam izuzetno privilegovan time što sam nasledio jako stručan i kvalitetan tim u Trgovinskom odeljenju Ambasade. Ovaj rani period po stupanju na dužnost iskoristiću da bolje upoznam način na koji funkcioniše srpska privreda i da se lično susretnem sa ključnim akterima u institucijama, privatnom sektoru, nevladinom sektoru, medijima itd. Moj tim takođe radi na pripremama za dva velika i važna događaja koji su planirani za jesen. Učestvovaćemo u programu koji vaša Vlada priprema u Londonu za potencijalne britanske investitore. U Bristolu, mom rodnom gradu, kao i u još šest engleskih gradova, u novembru će se održati serija konferencija pod imenom "Explore Export", tokom kojih ćemo se moji saradnici i ja susresti sa predstavnicima iz preko 100 kompanija koje žele da saznaju više o poslovnim mogućnostima koje postoje u ovom delu sveta. Na ličnom planu, jedan od mojih prvih koraka će biti da moju zastavu 750 tj. popularnog fiću uskoro provozam ulicama Beograda.

Šta biste savetovali kompanijama iz Srbije koje bi želele da posluju u Britaniji? Koje privredne grane iz Srbije bi mogle da konkurišu na ogromnom britanskom tržištu?

Uprkos ozbiljnim ekonomskim izazovima sa kojima se susreće Evropa, Velika Britanija i dalje beleži rast direktnih stranih ulaganja. Moja zemlja se, prema aktuelnim parametrima Svetske banke, nalazi u prvih deset po kvalitetu poslovnog ambijenta i prvi je izbor za strane investitore kada govorimo o Evropi. Srpske kompanije iz domena razvoja kompjuterskih softvera, ICT industrije, inženjerstva, građevinarstva i poljoprivrede mogu da razmotre mogućnosti za poslovnu saradnju. Upoznati smo sa nekim dobrim primerima saradnje koji već postoje. Na primer, sredinom ove godine predstavništvo u Beogradu otvorila je kompanija Parsons-Brinckerhoff, koja srpske inženjere locirane u Beogradu angažuje na velikim infrastrukturnim projektima u Britaniji, ali i širom sveta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST