"O’ZVUČENJE": Detalj sa izložbe

Wiener Art Project >

»Kreativni trag – vodič u budućnost«

Otkupljivanjem radova savremene umetnosti od neafirmisanih, ali talentovanih mladih umetnika, kompanija Wiener Städtische osiguranje je pokrenula specifičnu kolekciju u kojoj je već više od 70 umetničkih dela. Misija ovog dugoročnog projekta je podsticanje savremene umetnosti, ali i stvaranje kulturnog dobra za budućnost

Za savremenu umetnost u Srbiji može se reći da je skoro zanemarena: dugogodišnja loša ekonomska situacija izazvala je i takozvani "tranzicijski nesklad u umetnosti". Umetnička scena postala je izolovana i gotovo nepregledna, institucije kulture imaju sve manje snage da se bore, pa su i muzejsko-galerijski programi sve ređe prisutni.

Ovo su bili samo neki od motiva da kompanija Wiener Städtische osiguranje pokrene umetnički projekat "Kreativni trag – vodič u budućnost" kroz koji realizuje programe u oblasti savremene umetnosti, i da tako počne sa formiranjem kolekcije specifičnih umetničkih dela.

Formiranje kolekcije dela savremene umetnosti pokrenuto je 2011. godine, kada je kompanija počela da otkupljuje radove od mladih talentovanih umetnika iz Srbije, koji imaju dovoljno kapaciteta da komuniciraju sa međunarodnom scenom. U kolekciji se nalazi umetnička produkcija od kraja 60-ih do danas, pa se kroz nju može pratiti kontinuitet umetničkih tokova u Srbiji.

Do danas je otkupljeno više od 70 dela, među kojima su i ona rađena na klasičan način (skulpture, slike, grafike i crteži), i ona koja su rađena savremenim metodama (objekti, instalacije, video-instalacije, printovi, fotografije, ambijentalna rešenja, kompjuterske forme...).

Osim što afirmišemo savremenu umetnost, cilj nam je i da pomažemo mladim talentovanim ljudima da se izraze i ostave svoj kreativni trag, ali i da učestvujemo u rešavanju problema specifičnih društvenih grupa i pojedinaca – u projekat su uključeni i radovi umetnika sa invaliditetom, što predstavlja specifičan vid inkluzije u ovoj oblasti.

Kolekcija je spoj različitih disciplina – grafike i skulpture s jedne, i video-instalacija i radova u elektronskim medijima s druge strane. Uvođenje ovako različitih disciplina u zbirku znači uspostavljanje stabilnosti i ravnopravnosti među medijima i senzibilitetima.

Kolekcija prati sledeće discipline:

Sfera slikanih ravni – zbirka slikarstva kao odbrana izražavanja u tradicionalnom mediju, bavi se problemima umetnika, umetnosti, društva, politike i civilizacije.

Sfera prostora – zbirka skulpture i prostornih radova.

Sfera papira – zbirka radova na papiru (crtež, grafika, kolaž i drugi radovi od papira i na papiru – umetnička disciplina koja opstaje uprkos snažnoj konkurenciji novih medija).

Sfera tehnologije i moderne prakse – zbirka novomedijskih radova koji su izvedeni u tehnikama izvan klasičnih slikarskih tehnika, ili kombinacijom klasičnih i alternativnih tehnika.

Scena savremene umetnosti ima značajne mogućnosti zbog kojih je vredi prikazati javnosti: produkcija je bogata i vredna, a umetnička scena vitalna.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Izložba »O’zvučenje«

Izložba odabranih radova iz kolekcije, pod nazivom "O’zvučenje", dosad je organizovana u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu. Naziv izložbe odslikava potrebu da se prostor javnosti ozvuči zvukom i govorom vizuelnih umetnosti, i govorom o vizuelnim umetnostima, "da se umetnost čuje i u vreme kulturnog zatišja".

"Iako se kao osiguranje bavimo pitanjima čovekove egzistencije i potrebom za sigurnošću, osećamo obavezu ali i zadovoljstvo da se posvetimo i sferama čovekovog kreativnog i umetničkog postojanja. Formiranjem umetničke kolekcije želimo da podstaknemo vrhunsku umetničku produkciju u Srbiji", kaže Svetlana Smiljanić, član Izvršnog odbora kompanije Wiener Städtische osiguranje.