Vreme uspeha! (septembar 2013) >

Poslovne vesti

mt:s: TV na mobilnom telefonu

Televizijski program se sve više gleda na nekom mobilnom uređaju, čak 72 odsto ispitanika to čini bar jednom nedeljno, dok 42 odsto njih prati televizijski program van svog doma, pokazuju najnovije globalne studije o navikama korisnika. Zašto onda propustiti omiljenu emisiju kada se televizija može poneti svuda sa sobom?

mt:s, koji već izvesno vreme ima takvu uslugu, ponudio je Mobile TV besplatno korisnicima Mega Net tarife i to do kraja 2014. godine. Osim drugih pogodnosti, korisnici Mega Net tarife mogu besplatno gledati 33 kanala, među kojima su i popularni sportski i zabavni sadržaji koje nude TV Arena ili TV Pink. Uživanje u programu biće još veće kada nema bojazni od visokih računa zbog internet saobraćaja, pošto se prilikom gledanja televizije internet ne naplaćuje, niti se umanjuje količina saobraćaja koja ide uz pretplatu.


Societe Generale: Preuzeta KBC banka

U skladu sa Ugovorom potpisanim između KBC banke i Societe Generale Srbija, 26. aprila 2013. godine, Societe Generale Srbija preuzela je 9. avgusta kreditni portfelj KBC banke.

Kreditni portfelj iznosi 126 miliona evra, uključujući 34 miliona evra stambenih kredita indeksiranih u evrima, kao i 34 miliona evra stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Kredite u švajcarskim francima koje je inicijalno odobrila KBC banka, klijenti će otplaćivati u Societe Generale Srbija u skladu sa preporukom NBS. Do sada je iz KBC Banke u mrežu Societe Generale Srbija prebačeno više od 25.000 klijenata.


UniCredit: E-Commerce servis

UniCredit banka obogatila je ponudu namenjenu pravnim licima ponudivši E-Commerce, saopšteno je iz ove banke. Reč je o servisu koji je razvijen uz korišćenje najviših sigurnosnih standarda i koji omogućava pravnim licima, vlasnicima internet prodajnih mesta da prihvataju plaćanja robe i usluga uz pomoć VISA, MasterCard i Maestro platnih kartica.

Na atraktivnost internet prodaje, a samim tim i E-Commercea kao adekvatnog načina plaćanja, i na njen znatan rast u poslednje dve godine svakako su uticale i brojne pogodnosti koje ovakav način prodaje obezbeđuje trgovcima. Naime, internet prodavnica podrazumeva znatno niže troškove osnivanja i održavanja u odnosu na klasičnu, kao i niže troškove za zaposlene. Osim toga, nema teritorijalnih ograničenja budući da internet prodavnici mogu da pristupe kupci iz celog sveta, 24 sata dnevno.

Samsung: Smart telefon sa 10x optičkim zumom

Samsung GALAXY S4 Zoom, uređaj koji na najbolji način objedinjuje performanse smart telefona GALAXY S4 i foto-aparata, od 23. avgusta dostupan je i korisnicima u Srbiji – samo u Vip radnjama, uz naknadu za aktivaciju već od 1 dinar u tarifi Smart 5000, saopšteno je iz kompanije Samsung.

Sa operativnim sistemom Android Jelly Bean 4.2, uređaj GALAXY S4 Zoom može da se pohvali brojnim funkcijama koje ima GALAXY S4, uključujući i Touchwiz. Međutim, za potpuno novo iskustvo, ovaj kompaktni uređaj dolazi sa optičkim zumom 10x i CMOS senzorom od 16 megapiksela koji korisnicima omogućava da naprave lepe fotografije bilo sa velike udaljenosti ili izbliza, u svim uslovima osvjetljenja, bez opreme za fotografisanje. Uz to, ugrađeni optički stabilizator slike (OIS) stabilizuje sliku i dok zumira, smanjujući zamućenost i praveći visoko kvalitetnu fotografiju ili video-snimak.


Coca-Cola: Prvih 10 teretana na otvorenom

Prvih deset opština koje su odredile lokaciju za postavljanje Coca-Cola aktivne zone i dostavile svu potrebnu dokumentaciju, i koje će dobiti svoj kutak za vežbanje u toku ove godine su: Mali Zvornik, Pirot, Arilje, Bajina Bašta, Petrovac na Mlavi, Pančevo, Užice, Kanjiža, Nova Varoš i Lazarevac.

Naime, povodom proslave 45 godina od proizvodnje prve koka-kole u Srbiji, Coca-Cola sistem je građanima širom zemlje poklonio 45 teretana na otvorenom širom zemlje. Tokom dvomesečnog konkursa, upravo su građani Srbije sa više od 1,7 miliona glasova doneli odluku o pobedničkim opštinama koje su na poklon dobile aktivne zone za vežbanje. Nakon ogromnog odziva medija, javnosti i građana, koji su organizovali raznovrsne aktivnosti kako bi motivisali svoje sugrađane da se priključe akciji i glasaju za svoju opštinu, proglašeno je po 15 opština pobednica iz tri kategorije (male, srednje i velike opštine). Planirano je da svih 45 aktivnih zona bude postavljeno do maja 2014.


Vip: Rast prihoda

Vip je tokom prvih šest meseci ostvario prihod od 9,8 milijardi dinara što je porast od 17 odsto u odnosu na isti period 2012. godine. Tokom drugog tromesečja ove godine prihodi kompanije porasli su za 15 odsto do iznosa od 5 milijardi dinara. Šestomesečna dobit pre kamate, amortizacije i poreza (EBITDA) na kraju juna veća je za 44 odsto i iznosi 3,5 milijardi dinara, dok je tokom drugog tromesečja zabeležena dobit od 1,8 milijardi dinara.

Tokom prvih šest meseci broj Vipovih korisnika uvećan je za 13 odsto na više od 1,9 miliona, a tržišno učešće dostiglo je 20,6 odsto, saopšteno je iz ove kompanije.

"Na rezultate je u najvećoj meri uticao priliv novih korisnika, posebno u postpejd privatnom i poslovnom segmentu, ali i obnavljanje pretplatničkog statusa od strane naših postojećih korisnika. Zahvaljujući boljoj dostupnosti i većoj brzini Vipovog mobilnog interneta širom Srbije, svi oni su u prvoj polovini 2013. doprineli ukupnom povećanju saobraćaja u našoj mreži, a posebno prenosu podataka preko svojih smart telefona", izjavio je Andreas Graf, direktor Vip mobile.


Microsoft i Nokia: Microsoft kupio Nokiju

Odbor direktora kompanija Microsoft i Nokia saopštili su da kompanija Microsoft ima zeleno svetlo za kupovinu Devices & Services Businessa, kao i svih patenata kompanije Nokia. Prema ugovoru, Microsoft će platiti 3,79 milijardi evra za Nokia Devices & Services Business, odnosno 1,65 milijardi dolara za sve patente ove kompanije, čime će Microsoft postati vlasnik jednog od najvećih proizvođača mobilnih telefona. Kompletna transakcija će biti obavljena i završena u prvom kvartalu 2014. godine, uz saglasnost svih deoničara kompanije Nokia i poštovanje svih regulatornih obaveza.

Fabrika Knauf Insulation u Surdulici

Knauf Insulation: Izvoz na Bliski istok

Surdulička fabrika za proizvodnju termoizolacionog materijala kamene vune Knauf Insulation, izvezla je prvi kontigent svojih proizvoda u Saudijsku Arabiju. Ovo je prvi projekat u okviru kojeg će na Bliskom istoku u izgradnji biti korišćeni srpski proizvodi i on obuhvata dopremanje čak 30 kontejnera, odnosno 29.000 kvadratnih metara kamene mineralne vune.

Proizvodi će biti ugrađeni u ravne krovove koji su karakteristični za industrijske i komercijalne objekte. Partnerske kompanije iz Saudijske Arabije prepoznale su da kamena mineralna vuna u ovim sistemima predstavlja najbolje rešenje sa aspekta termičke i zvučne zaštite, a ono što je od posebnog značaja jeste i zaštita od požara, koja je veoma bitna imajući u vidu njihovu namenu i boravak velikog broja ljudi u njima.

"Potvrda da je fabrika u Surdulici postigla svetski priznat kvalitet koji je jednako prihvaćen kako u Evropi tako i u ostalim zemljama sveta, jeste izvoz naših proizvoda. Plan je da i dalje idemo u smeru povećanja proizvodnje i izvoza naših proizvoda", izjavio je Tihomir Civkaroski, generalni direktor za zemlje Balkana, Kipra i Malte.


RBI: Profit skoro pola milijarde evra

Uprkos teškom tržišnom okruženju i lošijim ekonomskim prognozama, Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvarila je u prvih šest meseci 2013. godine profit pre oporezivanja od 467 miliona evra. Pad od 460 miliona evra prema uporedivom periodu prvenstveno je rezultat jednokratnih efekata u prvoj polovini 2012. godine, kao što su prodaja obveznica i ponovna kupovina hibridnog osnovnog kapitala u ukupnom iznosu od 272 miliona evra. Profit nakon oporezivanja opao je za 57,6 odsto na 311 miliona evra (prva polovina 2012. godine: 734 miliona evra) zbog uvećane poreske kvote. Konsolidovani profit opao je za 60,5 odsto na 277 milion evra (prva pol. 2012: 701 miliona evra). Zarada po deonici opala je sa 3,09 u prvoj polovini 2012. godine za 2,18 evra na 0,91 evro.

Dok je neto prihod od derivata i obaveza opao 167 miliona evra u prvoj polovini 2013. godine, rast neto prihoda od naknada i provizija, kao i neto prihoda od kamata – posebno zbog poboljšane neto kamatne margine – imao je pozitivan uticaj na operativni prihod, a time i na profit pre oporezivanja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST