Hapšenje inspektora za narkotike u Valjevu >

Droga u kasi

Deset godina droga na nivou Republike nije uništavana, pitaj boga koje količine se čuvaju po policijskim upravama, tako da su moguće zloupotrebe, da se zaplenjena droga vrati na ulicu

Nacionalni mediji su udarno preneli da je, zbog sumnje da su uzimali mito od narko-dilera, Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije priveo, lišio slobode, šefa Odseka za suzbijanje kriminaliteta Dejana Subotića i vođu Grupe za suzbijanje narkomanije Milana Ćulafića, inspektore Policijske uprave Valjevo. U toj vesti navedeno da su privedeni inspektori, od petorice dilera, sedam godina uzimali po 1500 evra mesečno, da bi ih štitili od hapšenja i upozoravali na istrage protiv njih. Navedeno i da je Sektor unutrašnje kontrole do operativnih saznanja došao tako što su uhapšeni dileri pristali na svaki vid saradnje, jer posle hapšenja od inspektora koje su plaćali nisu dobili nikakvu pomoć. Povodom privođenja valjevskih inspektora javio se direktor policije Milorad Veljović, Direkcija policije je i u ovom slučaju pružila maksimalnu podršku kako bi se iskorenili kriminal i korupcija u sopstvenim redovima. Nastavljaju se provere, kako u Valjevskoj policijskoj upravi, tako i u drugima. Svi oni koji prljaju obraz svojim kolegama, i celoj službi, biće oštro kažnjeni. I državni sekretar u MUP-u, Vladimir Božović, rekao da će akcija imati svoj nastavak, i rek’o, pogađate, da ovo samo vrh ledenog brega.

OPTUŽBE I ODBRANA: Privedenim inspektorima je određeno zadržavanje od 48 sati, nakon saslušanja kod istražnog sudije Višeg suda u Valjevu, tokom koga su negirali krivicu, određen im je pritvor do 30 dana. A onda su napredni mediji objasnili o čemu se radi, Sektor unutrašnje kontrole je došao do podataka da su dileri plaćali inspektorima zaštitu. Zaštita je koštala 1500 evra mesečno. Optuženi su, kako navode mediji, zatvarali istrage kada se radilo o njihovim štićenicima, a inspektore koji su nastavljali sa spornim istragama raspoređivali na druga radna mesta. Navedeno je i da su Subotić i Ćulafić i drogu zaplenjenu u akcijama vraćali na ulicu preko svojih dilera, a kako bi prikrili nedostatak narkotika u kese su umesto droge stavljali paracetamol. Do javnosti došlo i da je inspektor Ćulafić prošle godine u raciji prebio nevinog maloletnika, da je zbog toga bio suspendovan i novčano kažnjen, ali da je nastavio sa redovnim radnim aktivnostima.

fotografije: blicLIŠENI SLOBODE POD SUMNJOM DA SU "TRULE JABUKE": Dejan Subotić...

Tokom istrage, po medijima, optuženi inspektori negirali krivicu tvrdeći da im se svete dileri koje su hapsili. Najnovije informacije vele da u krivičnoj prijavi protiv inspektora, umesto optužbe da su sedam godina primali po 1500 evra mesečno, stoji da su u nekoliko navrata primili 150 evra. Advokat optuženih je, kako preneto, saopštio da se inspektori ne terete da su uzimali po 1500 evra, to se ne nalazi u krivičnoj prijavi, a iznos koji su navodno uzimali ne prelazi 150 evra. Dilere koji ih terete, po advokatu, su hapsili optuženi inspektori...

Da ne bi prokliz’o na ovom vrhu ledenog brega novinar "Vremena" jednostavno ode u Policijsku upravu Valjevo, kod načelnika Predraga Đajića. Načelnik predusretljiv, da se doda, krajnje profesionalan. U Valjevo stigao 2009, na upražnjeno mesto načelnika, nakon akcije u kojoj je uhapšena kriminalna grupa Laze Bombaša, koja se tereti za iznude i ubistva, predmet u Specijalnom sudu. Po dolasku postavio službu na noge, pa i Grupu koja se bavi suzbijanjem narkomanije, koja se, iz godine u godinu, kao svaki organizam, menjala. Rezultati te grupe su varirali, što je u posledičnim vezama sa zaplenama i procesuiranjem optuženih, ali bilo solidnih rezultata, 2010, 71 zaplena, 68 lica procesuirano, 2011, 65 zaplena, 50 lica, 2012, 37 zaplena 35 lica, ove godine imali 32 zaplene i 26 procesuiranih lica. Za to vreme, sa poslednjom zaplenom marihuane u Osečini, oduzeli preko 40 kilograma droge, preko 30 kilograma marihuane, više o četiri kilograma heroina...

...i Milan Ćulafić

DOSTOJNOST: Na pitanje da li je hapšenje inspektora, koje je izvedeno u Policijskoj stanici, bilo iznenađenje, načelnik odgovara da je možda bilo iznenađenje za zaposlene, ali ne i za njega, Sektor unutrašnje kontrole ima svoja ovlašćenja i informacije, bio je obavešten da će doći da izvrše provere prema određenim službenicima, i pružena im je sva potrebna logistika. Istragu protiv optuženih ne bi da komentariše, s tim da ostavlja rezervu da istraga množe da se proširi i na druga lica. Dodaje da je paušalna informacija da su primali mito sedam godina, jer jedan od inspektora ne radi sedam godina, a drugi je na mestu šefa otkad je on došao u PU Valjevo.

Pitamo ga, kako se policija nosi sa stavovima dela javnosti da policija sarađuje sa kriminalom, pa i narkotici kad su u pitanju? Odgovara da je svestan da ima takvih mišljenja, tome doprinose pojedinačni slučajevi, ali je siguran da to generalno nije tačno, ogromna većina policajaca savesno i odgovorno radi svoj posao, bez obzira na malu platu i teške uslove. A protiv pojedinaca koji su kukolj u žitu, bore se koliko mogu. Na pitanje o dostojnosti policijskih službenika – inspektor Ćulafić je bio suspendovan zbog premlaćivanja maloletnika, povodom ovog slučaja sa narkoticima na valjevskim portalima su se pojavili oni koji tvrde da je običan kabadahija, i sve, samo ne policajac – načelnik odgovara da se prilikom prijema radi provera za svakog čoveka. Tokom vremena čovek može da se promeni, ali oni prate ponašanje policajaca, i na poslu, i van njega, i postupaju po etičkom kodeksu i Zakonu o policiji. Konkretno, inspektor Ćulafić je bio suspendovan sa posla i novčano kažnjen, ali je po isteku suspenzije vraćen na posao, takav je zakon, krivični postupak protiv njega, zbog nanošenja povreda maloletniku, je u fazi istrage.

A kako komentariše informacije da su optuženi inspektori minirali akcije, ljude koji su bili revnosni premeštali na druge poslove? Oni nisu bili u mogućnosti sklanjaju ljude sa slučajeva, ali je postojala mogućnost da neko operativno bude poslat na mesto koje nije toliko važno za posao, u 32 akcije zaplenili su 20 kilograma droge, ne zna da li su mogli više, to će istraga utvrditi.

A da li je moguće, kako ima špekulacija, da su inspektori zaplenjenu drogu vraćali na ulicu? Načelnik Đajić odgovara da mehanizam postupanja sa zaplenjenom drogom nije dobar, tako da su, uopšteno govoreći, zloupotrebe moguće. Onda pređe na detalje. Kad inspektori pronađu nešto, to se premeri, zapakuje i pošalje u Kriminalističku laboratoriju u Beograd. Otuda povratno dobiju koliko je bilo supstance, šta je u pitanju, ali ne i da li je 5, ili 20 posto, toga u toj supstanci. Kad im vrate pošiljku oni ne znaju šta će sa tim, jer sudovi, zbog nedostatka depoa, neće to da prihvate.

Tako su prinuđeni da drogu deponuju kod sebe, u policijskim stanicama, a ta kasa se, otvara, zatvara, ključ od kase menja ruke, to se ponovo ne premerava, niti se proverava sastav, tako da je teorijski moguća zloupotreba, jer se sve svodi na odgovornost onoga ko ima ključ. Da bi se isključile moguće zloupotrebe postoje dva rešenja, da se zaplenjena droga ne vraća posle veštačenja, već da nivou Republike bude pod nadzorom, ili da drogu preuzme sud kao predmet krivičnog dela. Više od pet godina, možda i deset, droga na nivou Republike nije uništavana, u međuvremenu sve uprave su radile, pitaj boga koje količine droge se čuvaju po policijskim stanicama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST