VREME OBRAZOVANJA | Srbija | 29.08.2013


Obrazovanje očima političara >

Sistem može bez pojedinaca

1) Svaki sistem pa i sistem obrazovanja i vaspitanja ne sme zavisiti od jednog čoveka, bilo koliko da je on značajan za određeni sistem. Svakako bi bilo dobro da Ministarstva prosvete ima čelnog čoveka, što će se i desiti nakon rekonstrukcije Vlade i to nadamo se pre početka školske godine. Smatramo da je bitno da sistem može i mora funkcionisati bez nekih pojedinaca, jer to nam govori i funkcionisanje sistema nekih razvijenih zemalja bez kompletne Vlade.

2) Sistem obrazovanja predstavlja najpotpuniju sliku jednog društva i posebno ukazuje na procese ukupnog razvoja jedne zemlje. Moderan sistem obrazovanja, pod uslovom da je sveobuhvatan tj. da su njime pod jednakim uslovima obuhvaćene sve kategorije mladih, bez obzira na njihov materijalan i socijalni položaj, najveći garant ubrzanog društveno-ekonomskog, kulturnog, naučnog, duhovnog i svakog drugog razvoja. Zbog toga se naša Partija (PUPS) zalaže da se procesu obrazovanja i naučnog radaposveti naročita pažnja, tako što će ove oblasti i u sistemu finansiranja imati prioritet.

Ulaganje u obrazovanje i nauku predstavlja najkorisniju investiciju . Zato se PUPS zalaže za besplatno obrazovanje. Nakon Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju koji je već nekoliko godina u primeni i Zakona o visokom obrazovanju kojim se dugi niz godina detaljnije uređuje problematika vezana za visokoškolstvo u Srbiji, Narodna skupština Republike Srbije je u ovoj godini donela Zakon o osnovnom obrazobanju, Zakon o srednjem obrazovanju i što je posebno važno Zakon o obrazovanju odraslih, čime se omogućije doživotno učenje i nadgradnja predhodnog obrazovanja.

PUPS je podržao donošenje ovih zakona, jer razvoj i unapređenje obrazovanja i vaspitanja, trebalo bi da bude jedan od naših strateških ciljeva za budućnost uz primenu nekih elemenata iz najnaprednijih obrazovnih sisteme Evrope i sveta.


 

POŠALJI KOMENTAR ODŠTAMPAJ TEKST
 


PRIKAŽI SVE KOMENTARE (0)


>> 1) Kako će se odsustvo ministra prosvete odraziti na početak školske godine? 2) Kako je oblast obrazovanja regulisana u političkom programu vaše stranke?