Loader

Da li je Bredli – Čelzi

23.avgust,00:57

Za špijunažu osuđeni američki vojnik Bredli Mening saopštava: «Ja sam Čelzi Mening. Ja sam žensko.» (VIDEO)

Dan nakon što je osuđen na 35 godina zatvora zbog prosleđivanja 700.000 tajnih dokumenata američke vlade Vikiliksu (WikiLeaks) vojnik Bredli Mening (Bradley Manning) je izjavio u četvrtak 22. avgusta da je žensko i da želi da se zove Čelzi (Chelsea).

Advokati kažu da Bredli Mening može da ide sudskim putem i da promeni ime u Čelzi. To se pokazuje kao najmanje komplikovana stvar u celom slučaju.

U izjavi u emisiji TV NBC „Today“ emitovanoj prilikom pojavljivanja Meningovog advokata Dejvida Kumsa kaže se da se Bredli Mening osećao kao žena još od detinjstva i da je o toj činjenici raspravljano i tokom suđenja.

Njujork tajms piše da su advokati tokom suđenja insistirali na tome da je vojnik Mening bio pod produženim emocionalnim stresom za vreme službe u Iraku. Dva psihijatra su svedočila da su lečila vojnika Meninga od poremećaja rodnog identiteta („gender identity disorder,“) što je dijagnoza za psihičke probleme koju je Američka psihijatrijska asocijacija (American Psychiatric Association) prošle godine nazvala «rodna disforija» („gender dysphoria“). Psihijatri su izjavljivali da je vojnik Mening bio pod ogromnim pritiskom zbog činjenice da ima takvu dijagnozu u super-mačo-okruženju u zoni ratnih dejstava , a i zbog činjenice da se, prkoseći tadašnjim američkim vojnim zakonima, otvoreno deklarisao kao gej.

Prema jednom svedočenju Mening je supervizoru tokom svoje službe mejlom slao sopstvenu fotografiju koja ga prikazuje kao plavušu. (Pogledajte video prilog.

„I am Chelsea Manning. I am a female», rekao je naglasivši da želi hormonsku terapiju što je pre moguće. Pozvao je one koji ga podržavaju da ga zovu Čelzi i da o njemu govore u ženskom rodu. Saopštenje je potpisano sa „Chelsea Manning.“

Voditelji televizijskih programa bili su zbunjeni kako da za vojnika Meninga kažu: «on», ili «ona».

Grupe za podršku nisu do skora imale informaciju o trans-rodnom identitetu i od drugova i prijatelja su čuli samo da on želi da ga zovu Bred (Brad) ili Bredli.

Advokat Kums je izjavio da je vojnik Mening, 25, čekao-la da se završi suđenje, pa da progovori o svom rodnom identitetu.

Njujor tajms piše da (njegova) odluka da živi kao žena pokreće pitanje kako će na to odgovoriti vojni zatvor u Fort Livenvortu (Fort Leavenworth) u Kanzasu, gde će Bredli (Čelzi) Mening izdržavati kaznu.

Jedan sagovornik CNN izjavljuje da će u očima američke vojske taj vojnik biti tretiran kao muško. Predstavnica za štampu tog zatvora je izjavila za Sudske novosti (Courthouse News) da zatvor ne obezbeđuje hormonske terapije ili operacije radi promene pola. Trans-rodnim osobama je, kao i svim vojnicima, jedino dostupan psihijatrijski tretman.

Advokat je izjavio da nema znakova da vojnika Meninga interesuje operacija radi promene pola, ali da se nada da će zatvor obezbediti hormonsku terapiju. Ako se to ne desi, učiniće sve da zatvorske vlasti budu na to primorane.

Na pitanje da li vojnik Mening želi da izdržava kaznu među ženama, a ne među muškarcima, advokat je odgovorio da misli da njegova klijentkinja želi da bude u sopstvenoj koži i da bude osoba kakva do sada nije bila.

Organizacije za ljudska prava traže da se poštuju želje Bredlija (Čelzi) Mening.

CNN u svom izveštaju pominje da je u toku ove godine federalni apelacioni sud uvažio žalbu trans-rodnih zatvorenika u Virdžiniji, gde je zatvor odbio da dozvoli da se ona podvrne operaciji za promenu pola. U Masačusetsu sudija je odredio da zatvor mora platiti operaciju za promenu pola jednog osuđenog ubice. Država se žalila na tu odluku.

CNN citira Vinsenta Vilana i Nacionalnog centra za trans-rodnu ravnoravnost (National Center for Transgender Equality) da jedna studija pokazuje da je u Kalifornijskim zatvorima identifikovano 330 trans-rodnihh zatvorenika u osuđeničkoj populaciji od 160.000.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve