Loader

«Cab for hire» i strani savetnici u srpskoj vladi

09.avgust,11:13

Štampa piše o Vučićevim pregovorima sa bivšim direktorom MMF-a Dominikom Strosom Kanom, i sa Britancima Stivenom Bajersom i Piterom Lilijem. Lazar Krstić (29), diplomac sa Jejla koji radi za konsultantsku kuću Mekinsi prihvatio funkciju ministra finansija

Tasovac predložen za ministra kulture

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac biće predložen za ministra kulture, rekao je 28. avgusta premijer Ivica Dačić za Tanjug. Tasovac je potvrdio agenciji Beta da je spreman da preuzme resor koji mu je ponudio Dačić.

O Tasovcu više u tekstovima:

Ivan Tasovac izabran za ličnost godine nedeljnika »Vreme« (Vreme 1095-1096) ;

Ivan Tasovac je ličnost godine nedeljnika Vreme (Vesti) ;

Intervju – Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije u ostavci: Ko, kako i koliko? (Vreme 949) ;

Sa zadovoljstvom prihvatam ulogu Foresta Gampa srpske kulture
)
, VREME | BR 1097 | 12. JANUAR 2012.

Ministar poljoprivrede i aflatoksin

Kandidat za ministra poljoprivrede je profesor doktor Dragan Glamočić (1968), prodekan na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i stručnjak je za stočarstvo, odnosno ishranu životinja. Diplomirao je na toj visokoškolskoj ustanovi 1992, a na istom fakultetu je i magistrirao i doktorirao.

Proveo je godinu dana na studijskom boravku na Državnom univerzitetu Ohaja, SAD. Član je Američkog udruženja za nauku u mlekarstvu, Društva zootehničara Vojvodine i saradnik nacionalnog istraživačkog saveta SAD.
Govori i piše engleski, služi se ruskim jezikom.

Profesor Glamočić je široj javnosti zapažen kada je predložio tadašnjem Ministarstvu poljoprivrede da razmisli o podizanju gornje granice dopuštenog prisustva aflatoksina u kukuruzu „kako bismo se uskladili s ostatkom sveta“, pošto je Srbija veliki proizvođač kukuruza.

„Bolje je suočiti se s nečim i priznati, nego uništiti poljoprivredu i primarne proizvođače. Potrošači nisu ugroženi. Ne može niko da kaže da ljudi u Americi obolevaju više nego mi od raka i drugih bolesti, a tamo su dozvoljene koncentracije mnogo veće od naših“, rekao je Glamočić, kako piše „Politika“.

Po njegovoj oceni, problem je u tome što se u Srbiji razlikuju propisi o dozvoljenom prisustvu aflatoksina u mleku i u stočnoj hrani: „Najvažnija je kontrola na farmama i na ulazu sirovine u mlekare.“

O aflatoksinu više u tekstovima Ministar odlazi, aflatoksin M1 ostaje?
,

INTERVJU – GORAN JEŠIĆ, O MLEKU I POLITICI Srbija je postala depo za najgoru hranu

i

Naše tajne čuva vodenica
, VREME | BR 1181 | 22. AVGUST 2013.

Mediji su objavili da će mu savetnik verovatno biti dr Svetlana Živanović, profesor na Univerzitetu u Tenesiju, SAD, i koja se nezvanično pominjala kao mogući kandidat za ministra poljoprivrede. Ona je je diplomirala 1988. godine na Poljoprivrednom fakultetu Beograd i magistrirala iz oblasti biotehničkih nauka. Doktorirala je 2001. na Univerzitetu Arkanzas.

Na Univerzitetu u Tenesiju je od 2005. godine, a istovremeno je i vanredni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Dok se na letnjoj žezi nagađa kojoj će Živki Pera pisar iz Administrativnog odeljenja doneti radosnu vest da je postala ministarka, štampa nastavlja da nagađa o budućem sastavu Dačićevog kabineta. Ideja o angažovanju stranaca kao savetnika u srpskoj vladi, ili možda čak i ministara izaziva naročito interesovanje.

Kandidati za ministre

Premijer Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić je u četvrtak, 29. avgusta 2013. u ime SPS-a predložio da ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije bude funkcioner SPS-a Branko Ružić, ministar saobraćaja predsednik Skupštine Beograda, funkcioner SPS-a Aleksandar Antić, ministar prosvete, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Beograddr Tomislav Jovanović, ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac, a zajednički kandidat SNS-a i SPS-a za ministra omladine i sporta vaterpolista Vanja Udovičić.

Srpska napredna stranka je ranije predložila da na mestu ministra privrede bude Saša Radulović (privreda), finansija Lazar Krstić, poljoprivrede Dragan Glamočić, regionalnog razvoja i lokalne samouprave funkcioner SNS Igor Mirović i odbrane Nebojša Rodić.

Među kandidatima za mesto ministra je i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, koji je predložen na mesto ministra bez portfelja.

U rekonstruisanoj Vladi ostaju: ministar unutrašnjih poslova i premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar zdravlja Slavica Đukić Dejanović, pravde Nikola Selaković, građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić.

Ministri koji ostaju i u rekonstruisanoj Vladi su ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, spoljnih poslova Ivan Mrkić, potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

***

Skupština Srbije konstatovala je u četvrtak, 29. avgusta ostavke devet članova Vlade: Milutina Mrkonjića (saobraćaj), Žarka Obradovića( prosveta), Mlađana Dinkića (privreda i finansije), Verice Kalanović (regionalni razvoj), Suzane Grubješić (potpredsednica za evropske integracije), Aleksandra Vučića kao ministra odbrane, Bratislava Petkovića (kultura), Gorana Kneževića (poljoprivreda) i Alise Marić (omladina i sport).

Dopunjeno 29. avgusta 2013.

List „Blic“ piše u subotu 10. avgusta da je Siniša Mali, savetnik za ekonomiju vicepremijera Aleksandra Vučića, razgovarao 6. avgusta u Parizu s nekadašnjim prvim čovekom MMF-a i bivšim ministrom finansija Francuske Dominikom Stros-Kanom o njegovom angažmanu u Srbiji, da je Stros Kan poručio da je zainteresovan, da je spreman da uskoro pošalje i preliminarni plan rada i da bi s njim o aranžmanu trebalo da razgovara Aleksandar Vučić. Po «Blicu» Kan bi srpsku vladu trebalo da savetuje o restrukturiranju srpskih javnih finansija i javnog duga o podsticanju privrednog rasta. Politika piše da je premijer Dačić izjavio da nije protiv dolaska stranaca ako to ima pozitivnog efekta na našu vladu i zemlju, te da ne vidi zašto Stros Kan ne bi bio dobar za Srbiju, ako je bio dobar za MMF.

LABURISTA KOGA JE NAJURIO BLER: Stiven Bajers

B 92 u svojim vestima 9. avgusta tvrdi da ima saznanja da je najozbiljniji kandidat za ministra finansija je 30-godišnjak srpskog porekla koji se školovao na univerzitetu Jejl u SAD, a radno iskustvo stekao je Americi i Evropi u prestižnoj konsultantskoj kući Mekenzi. Više medija (među kojima B 92, Novi Magazin i Novosti) javilo je dan kasnije da je reč o Lazaru Krstiću (29) rodom iz Niša, koji je na univrzitetu Jejl diplomirao u oblasti matematike, etike, politike i ekonomije, a koji u konsultantskoj kući „Mekinzi“ radi kao finansijski ekspert i živi u Njujorku.

O portretu Lazara Krstića kao perspektivnog mladog talenta pisano je ranije pre nego što je diplomirao na Jejlu u tekstu Kako odlaze mladi talenti iz Srbije (3) i u tekstu <a href=" http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=6724p

“ target=“_blank“> Srbi osvajaju Jejl

na portalu Internet novine serbske Tada je izjavio: «Zanima me kako se menja struktura društva na prelazu iz socijalizma u kapitalizam i tržišnu privredu, pošto i sam dolazim iz takve zemlje. Istraživanje na Berlinskom slobodnom univerzitetu će mi pomoći pri diplomskom ispitu …» Krstić je u razgovoru s potpredsednikom vlade Aleksandom vučićem u sredu 14. avgusta prihvatio poziv da bude ministra finansija, javlja RTS.

O problemima koji čekaju novog ministra finansija, više u tekstu

Dokumenti Narodne Banke Srbije – Dug raste!

Po saznanjima B 92 i mesto ministra poljoprivrede pa bi moglo da pripadne nekom od stručnjaka srpskog porekla koji su se školovali i radili u inostranstvu.

KONZERVATIVAC IZ NAFTNE KOMPANIJE S KAJMANA: Piter Lili

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore bliske Forin ofisu u Londonu list Danas piše 9. avgusta da je prvi potpredsednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv kriminala i borbu protiv korupcije Aleksandar Vučić razgovarao sa dvojicom britanskih političara i stručnjaka, Stivenom Bajersom i Piterom Lilijem, o mogućnosti da budu njegovi savetnici za privredu, o čemu dogovor još nije postignut, ali će se verovatno nastaviti konsultacije… Više na stranici Blerovi i Tačerkini ministri – Vučićevi novi savetnici?

Stiven Bajers (Stephen Byers) je laburista i bio je član kabineta premijera Tonija Blera u kome je bio je šef trezora, ministar za trgovinu i industriju, ministar za transport, lokalnu upravu i regione. Sa još nekoliko laburista, bio je umešan u aferu nelegalnog lobiranja u Parlamentu za interese korporacija.

Sandi telegraf je 10. maja 2009. pisao da je Bajers tražio više od 125.000 funti sterlinga za korišćenje stana (second home allowances) u Londonu u vlasništvu njegovog prijatelja u kome je živeo ne plaćajući nadoknadu. U tu sumu je navodno spadalo 27.000 funti sterlinga za re-dekoraciju, popravke i preuređenje stana. Više na stranici Stephen Byers bags £125,000 for his partner’s flat through MPs’ expenses

U martu 2010, Bajers je bio meta prikrivene istrage novinara Sandi Tajmsa koji su snimali seriju Dispatches (Depeše) za Channel Four i predstavili se kao lobisti za jednu međunarodnu kompaniju. Prikazano je kako se Bajers predstavlja kao «kabina za unajmljivanje» ( „cab for hire“) i kako nudi da lobira u okviru svojih parlamentarnih mreža po ceni između 3.000 i 5.000 funti dnevno. Bajers je tvrdio da lobira za kompanije National Express i Tesco preko svojih veza sa lordom Adonisom, sekretarom za transport i lordom Mendelsonom sekretarom za biznis. Tvrdio je da je telefonirao Mendelsonu, da bi se zaustavila masivno birokratska regulacija označavanja hrane nakon što je imao kontakt sa kompanijom Tesco. Kasnije je negirao svoju umešanost u taj skandal i tvrdio da se on u potpunosti pridržava kodeksa člana Britanskog parlamenta.

Više na stranici Stephen Byers claims no rules were broken during lobbying sting

Kompanije National Express i Tesco su negirale da ima istine u Bajersovim tvrdnjama. U jednom email-u Bajers se korigovao tvrdnjom da je preterivao i uveličavao svoju ulogu, da nije razgovarao sa Andrju Adonisom ili Piterom Mendelsonom o materiji koju je pominjao.

Laburisti su ga isključili iz parlamentarne frakcije, zajedno sa grupom koja je u pojedinim medijima nazvana „cash-for-lobby“, s Patrišom Hjuit, Džif Hunom i Margaret Moran (Patricia Hewitt, Geoff Hoon, Margaret Moran). Nije učestvovao na izborima 2010, ali je ostao član Laburističke partije.

Više na stranici Pressure Grows For ‘Cash-For-Lobby’ Inquiry

Piter Lili (Peter Lilley) je konzervativac i bio je u vladama Margaret Tačer i Džona Mejdžora, na funkcijama ministra za trgovinu i industriju i za socijalno osiguranje, a sada je poslanik u Parlamentu Velike Britanije. Trenutno je potpredsednik Tetis Petroleuma (Tethys Petroleum), naftne kompanije locirane na Kajmanskim ostrvima s velikim interesima u centralnoj Aziji, a za svoj posao je između 2007. i 2012. primio 400.000 funti vrednih opcija, a između 2012. i juna 2013. kompanija mu je plaćala više od 70.000 funti.

Više na stranici MP Peter Lilley has received more than $400,000 in oil company share options, Gaardijan 20. novembra 2012.

Dopunjeno 14. avgusta

Alfred Guzenbauer, kancelar, savetnik...

Nekadašnji kancelar Austrije Alfred Guzenbauer (Alfred Gusenbauer ) blizu je odluke da prihvati ponudu da bude savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića u oblasti politike, ekonomije i evrointegracija – saznaju „Novosti“.

Alfred Guzenbauer, rođen 1960. studirao je političke nauke, filozofiju i pravo na Bečkom univerzitetu, gde je1987. doktorirao natemi iz oblasti političkih nauka.
Vodio je austrijsku Socijaldemokratsku partiju (SPÖ) od 2000. do 2008, i bio austrijski kancelar od januara 2007 do decembra 2008. u vladi koju je činila velika kolaicija socijaldemokratske i Narodne partije Austrije (ÖVP). U junu 2008. Guzenbauera je na čelu SPÖ zamenio ministar za transport Verner Fajman, ali je Guzenberg ostao na kancelarskom mestu do izbora raspisanih 2008. nakon što je austrijska Narodna partija napustila koaliciju. To je bio najkraći kancelarski mandat u Austriji posle Drugog svetskog rata.

Bio je poslanik austrijskog parlamenta od 1991. do 2007, poslanik Skupštine Saveta Evrope od 1991. do 2007.

Član je Madridskog kluba ( Club de Madrid ) neprofitne organizacije u koju je ušlo 92 bivša predsednika i premijera iz 61 zemlje, a među njima, Tadeuš Mazovjetski, Karl Bilt, Marti Ahtisari, Bil Klinton, Džimi Karter, Helmut Kol, Mihail Gorbačov, Milan Kučan, Zlatko Lagundžija, Boris Tadić…

Posle kancelarskog mandata započeo je novu karijeru: Od leta 2009 Guzenbauer je bio u savetodavnom svojstvu ekspert za istočnu Evropu VAZ Media grupe . Od 31. jula 2009. do 1. maja 2010. bio je član nadzornog odbora austrijskog građevinskog konglomerata Alpine Holding
, koja trenutno ima problem sa solventnošću – njena sredstva se procenjuju na 661 miliona evra, uz 2,562 milijardi evra duga. Preduzeće Koridori Srbije poslalo je 6. avgusta obaveštenje kompaniji Alpina Bau Gmbh o raskidu sva četiri ugovora na deonicama Pirot Istok – Dimitrovgrad i obilaznici oko Dimitrovgrada, najavljena je procedura za naplatu dugova – a prema TV Vojvodina Alpina duguje domaćim podizvođačima 420 miliona dinara.

Kada je podneo ostavku na položaj u kontrolnom odboru Alpine, Guzenbauer je postao član nadzornog odbora konkurentske austrijske građevinske korporacije Strabag, među čijim vlasnicima je i ruski tajkun Oleg Deripaska. U Kazahstanu je početkom 2010, Guzenbauer postao savetnik predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva. Više u tekstu European Politicians Shill for Kazakh Autocrat njuzmagazina Špigel, 13. marta 2013.)

Dopunjeno 21. avgusta 2013.

Dijaspora i portfelji

PRIHVATIO POZIV DA BUDE MINISTAR FINANSIJA: Lazar Krstić

Angažovanje ljudi našeg porekla koji su školovani u inostranstvu ili tamo napravili uspešne poslovne karijere nije novost u Srbiji u poslednjih dvadeset godina:

Radmila Milentijević, doktor istorije izabrana je 1992. za ministra bez portfelja u Vladu Srbije. Bila je bila ministar u saveznoj vladi Milana Panića i ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića.

Milan Panić, biznismen, državljanin SAD, u mladosti sportista biciklista, izabran za premijera SR Jugoslavije 1992. u vreme kad je predsednik SRJ bio Dobrica Ćosić. U decembru 1992. kandidovao se protiv Miloševića na predsedničkim izborima i izgubio iako je osvojio 1,5 miliona glasova.

Dragoslav Avramović, koji je više od 20 godina radio u Svetskoj banci, UNCTAD-u i UN,izabran je 2. marta 1994. za guvernera Narodne banke Jugoslavije. Iako je deda Avram (rođen 1919) kao guverner zaustavio hiperinflaciju i uveo novi dinar koji je bio u odnosu 1:1 sa nemačkom markom, i bio glavni koordinator priprema Ekonomskog, socijalnog i finansijskog programa za period 1995-1997, smenjen je glasovima SPS-a, SRS i crnogorskog DPS-a 15. maja 1996. U političkom životu je učestvovao kao lider Saveza na promene.

Božidar Đelić, koji je diplomirao na Harvardu, a bio savetnik u vladama Poljske i Rusije i radio u „Makinsiju“ izabran je 2001. za ministra finansija u vladi Zorana Đinđića. Bio je šef ekspertskog tima potpredsednika vlade SRJ Miroljuba Labusa, ministar nauke i potpredsednik vlade u vladi Mirka Cvetkovića – podneo je ostavku zato što se nije ostvarila njegova prognoza da će do početka 2012. Srbiji biti odobren početak pregovora sa EU.

Kori Udovički, koja je radila u MMF u Vašingtonuizabrana je za specijalnog savetnika ministra finansija, od 2002. ministar energetike i rudarstva. Izabrana za guvernera 2003, a zbog nepravilnosti tokom glasanja za njen izbor (afera „Bodrum“) smenjena je 2004.

Goran Novaković, koji je magistirao poslovnu administraciju i finansije i energetiku u SAD i radio kao direktor u kompanijama „Enron“, „Glenkor“ i „JP Morgan“, dve godine je bio ministar energetike u Đinđićevoj vladi.

Goran Pitić koji je studirao ekonomiju i finansije u Beogradu, Torontu, Velikoj Britaniji i SAD, od 2000. do 2004. bio je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u vladama Đinđića i Zorana Živkovića.

Prvoslav Davinić, koji je diplomirao pravo u Beogradu i međunarodne odnose u SAD, apotom radio o u UN, izabran je 2004. za ministra odbrane SCG. Mandat završio sa dve afere „Satelit“ i „Pancir“, u vezi sa nabavkom vojne opreme.

Vuk Jeremić, koji je završio Harvard i Kembridž, je posle promena, 5. oktobra bio angažovan u vladi Zorana Đinđića, a od 2007. do 2012. bio je ministar spoljnih poslova…

Lazar Krstić, diplomac sa Jejla koji radi za konsultantsku kuću Mekinsi prihvatio je funkciju ministra finansija u rekonstruisanoj vladi Ivice Dačića, nakon razgovora s potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem u sredu 14. avgusta.

O tome ko odlazi iz vlade Ivice Dačića, a ko u njoj ostaje više u tekstu REKONSTRUKCIJA VLADE Trese se gora…

Dopunjeno 14. avgusta

Vreme 1178. 1. avgusta 2013: Stranci u vladi

O strancima u vladi Srbije možete čitati više u pregledu Dokumentacionog centra Vremena

Stranci pomagajte, objavljenog u Vremenu 1178. od 1. avgusta 2013. u okviru teme „Svilen gajtan za koalicionog partnera.“

Sporenja o strancima u vladi

Aleksandar Vučić, vicepremijer

Strancima resor ekonomije

Vučić je potvrdio i da razgovara sa više inostranih eksperata i da očekuje da jedan ili dva stranca preuzmu resore u rekonstruisanoj Vladi Srbije, pišu Novosti pod naslovom Vučić i Dačić idu dalje, nema izbora

– Tražiću da bar jedan od resora ekonomije ili finansija vodi strani stručnjak. Uveren sam da bi inostrani ekspert bolje vodio ta važna ministarstva od nekih priučenih stranačkih kadrova, jer na njega niko ne može da vrši pritisak. Dosta mi je kritizera koji mi svakog dana sole pamet, a ništa ne znaju da urade. Lider SNS je potvrdio i da su u tom cilju postojali kontakti sa bivšim prvim čovekom MMF Dominikom Stros-Kanom. Prema saznanjima „Novosti“, Vučić ovih dana razgovara i sa još nekoliko eksperata iz Velike Britanije, centralne i severne Evrope.

Nemamo kadrove, razmišljamo o strancima

Vučić je u intervjuu za TV B92 kao primer za to da razmišla o strancima naveo i „apsurdne napade na Dominika Stros-Kana“, sa kojim je, kako kaže, razgovarao, ali tek kada su mediji objavili da je on u igri za savetničko mesto. On je naveo da je Stros-Kan veliki stručnjak, a da su optužbe i reputacija koje ga prate „posao za neke druge države“.

Šta sa platom stranog ministra

„Ne znam kako ćemo platiti stranog ministra, rešenje za to još nemamo. Ipak, kada nađemo rešenje, narodu ćemo reći kako smo to izveli“, rekao je Vučić.

„Moramo da promenimo ponašanje i rezultati će doći“, kazao je Vučić, za B92.

Priznavši da će biti napadnut i zbog teze da SNS nema dovoljno dobre kadrove, Vučić je rekao da ih „nema u celoj zemlji“ i priznao da bi pre osam godina kritikovao da neko želi da dovede stranca, ali da sada to nije tako.

„Razmišljam i o drugim strancima, razmišljam i razgovaram, ali imena neću reći, jer će jedan biti ‘mali, sed i debeo’, drugi ‘visok, štrkljav i bez zuba’… Ali mi takvih kadrova nemamo, sve naše stranke zajedno ih nemaju. Takva situacija nije od danas, već odavno, ovde se diplome uzimaju da bi se neko zaposlio u državnoj službi“, rekao je Vučić u intervjuu za B92 u sredu 31. jula 2013. objavljenom i na sajtu B92 pod naslovom
Vučić o Vladi, Etihadu, Đinđiću…

Protivstav

Nebojša Bakarec, funkcioner DSS

Dan posle skandala oko finala višemesečne farsične rekonstrukcije vlade, kada su predsednik vlade i ministar finansija izneli niz međusobnih optužbi, Aleksandar Vučić, naš Kralj Ibi, nastavlja sa logorejom. Umesto da bar neko vreme ćuti, jer je njegova rekonstrukcija doživela brodolom, prvi potpredsednik vlade zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane Vučić nastavlja sa sumanutim predlozima. Radi se o njegovoj ideji o dovođenju stranaca na najviša mesta u vladi, ne samo savetnička, nego i ministarska…

Trenutno u Vladi, po javnosti dostupnim informacijama, deluju sledeći stranci. Potpredsednica Vlade Srbije (bivša) zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić angažovala je za svog savetnika bivšeg premijera i ministra spoljnih poslova Slovačke Mikloša Dzurindu. U Ministarstvu pravde i državne uprave savetnik je Alan Biro, koji se nalazi na mestu višeg pravnog savetnika. Radi bolje saradnje i komunikacije sa stranim, a posebno nemačkim investitorima, u Ministarstvu finansija su angažovali Jorga Heskensa. Stranci su angažovani i na projektu „Pomoć razvoju interne finansijske kontrole u javnom sektoru Republike Srbije – faza 3″. Vođa ovog tima je Gerad Enis. Osim na savetničkim mestima tokom proteklih godina u Srbiji je veliki broj stranaca bio angažovan i na različitim projektima koje su plaćale strane vlade, a koji su rađeni u saradnji sa različitim ministarstvima.

U proteklih 13 godina, pored osoba koje sam pominjao u tekstu, važne funkcije su obavljale i sledeće osobe za koje se tvrdilo da poseduju strano ili dvojno državljanastvo: Aleksandar Radović, bivši prvi poreznik u doba Đinđićeve vlade. Kori Udovički- bivša guvernerka NBJ i bivša ministarka energetike u Đinđićevoj vladi. Radovan Jelašić- bivši guverner NBJ. Prvoslav Davinić- bivši ministar odbrane. Takođe se tvrdi da sadašnji višegodišnji ambasador u SAD, Vladimir Petrović, vlasnik dva pasoša- srpskog i američkog.

Problem sa svim strancima na ministarskim položajima i problem sa licima koja poseduju dvojno državljanstvo je, najblaže rečeno, podeljena lojalnost.

Već sam pomenuo Goldman Saks. Vučić se pre neki dan sastao sa njihovim predstavnicima. Da vas podsetim da je ta investiciona banka jedan od najvećih krivaca za izazivanje sadašnje višegodišnje ekonomske krize (u najmanju ruku možete pogledati američki film „Preveliki da bi pali“-„To Big to Fail“ koji baš o tome i govori). Poseta Goldman Saksa, koja je usledila na naš poziv, uz tekuće Vučićevo zalaganje za postavljanje stranaca za ključne ministre, govori o smeru o kome razmišlja Vučić. To je smer koji vodi Srbiju u dalje dužničko ropstvo i u ruke pravaziđenog neoliberalnog i kolonijalnog kapitalizma…

Nebojša Bakarec u tekstu
Rekonstrukcija (2) – stranci u Vladi kao korak dalje u destrukciji Srbije, objavljenom na sajtu
Nove srpske političke misli u četvrtak, 1. avgusta 2013.

Dopunjeno 2. avgusta 2013.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve