Vreme
VREME 1177, 25. jul 2013. / NEDELJA

Novogovor:
Kafanski luk

Arhitekta i pisac iz Kalgarija Aleksandra Veljović-Ćeklić u tekstu "Hello, bre", u "Politici", duhovito skreće pažnju na gomilu, kako kaže, srbliš izraza koji testerišu mozak u raznim našim TV emisijama, kao što su kontrol frik, fešn spot, lajf kouč, veding šou...

O koučingu, treningu za uspeh, već smo nešto ovde nagađali. Frik je socijalno neprilagođena osoba, čudak. Veding šou to je, nadajmo se, nešto u vezi sa svadbom, s nečim što dolazi posle prstenovanja, veridbe – koja se po niški zove golem nišan.

Aleksandra pominje i vlasnika neke modne agencije koji je pričao o najboljem autfitu za jesen i zimu, o bogatom selekšnu i savetovao devojke da izbegavaju kafanski luk. "Mislio je valjda na izgled, ne na salatu!?", piše Aleksandra.

Spoj je zgodan. Tu se luk, stari žargonski izraz za izgled, meša s miris’ našeg luka, koji je odraz sirotinje (za novčanicu deset dinara se govorilo "lukac") i prostakluka (jedna vrsta luka viri iz guzice onih za koje hoćemo da tvrdimo da su prosti.

Ali, šta je kafanski luk u žargonu tih naših brbljivih lidera javnog mnjenja? Izgled kafanske pevačice!? U starom žargonu za to časno mučeničko zanimanje bio je rezervisan potcenjivački izraz pevaljka? U svetu estrade to je dovelo do izvesnog klasnog trvenja – one koje misle da su pevačice, za koleginice su govorile da su pevaljke? U međuvremenu, mučenički svet koji zarađuje tako što pevanjem teši ljude kojima je do kukanja, kao što vidimo, pokazuje da je spreman na svakojaka poniženja, na teror tabloida i paparaca, na zadovoljavanje voajerskih perverzija TV-rijaliti-gledalaca, jer publicitet je "zakon", nešto iznad morala i digniteta.

Taj svet je opsednut autfitom (engl. outfit), onim što smo nekad zvali garderoba. Znaju oni šta je in.

No, da li ti stilisti savetuju naše političare da izbegavaju kafanski luk?

Milan Milošević