<< VESTI | | 24.07.2013 13:50

Učesnike Parade okupljene u parku ispred zidina Starog grada u Budvi je od napada štitilo oko 400 policajaca

 

Incidenti u Budvi

Tuča, kamenice čaše, flaše, jaja, nekoliko povređenih i desetak privedenih na prvoj Paradi ponosa u Crnoj Gori

Tridesetak pripadnika LGBT populacije šetalo je 24. jula na prvoj crnogorskoj Paradi ponosa održanoj ispred Starog grada u Budvi. Učesnici parade nakon šetnje evakuisani su brodom zbog straha od napada huligana.

Huligani su se okupili nešto pre početka Parade i uz uzvike uvreda kamenovali su policiju i učesnike Parade okupljene u parku ispred zidina Starog grada. Njih je od napada štitilo oko 400 policajaca. Ipak, povređeno je nekoliko osoba, ali se tačan broj i dalje ne zna. Lakše su povređeni i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i Blanka Radošević Marović koji su u ime ministarstva prisustvovali paradi. Jedna žena pogodila je šišarkom u rame ombudsmana Šućka Bakovića, a kamenicom njegovu zamenicu Marijanu Laković.

"Posle pola sata su huligani uspjeli da nas gađaju motkama, kamenjem i flašama. Nadam se da neće biti puno povrijeđenih kasnije. Vidimo da je jedan deo šetališta kojim je trebalo da prođemo, blokiran. Ovo je veliki minus za policiju jer nisu obezbedali da prošetamo ulicom", rekao je za Vreme Zdravko Cimbaljević, izvršni direktor LGBT Foruma iz Podgorice. Umesto glavnom ulicom, okupljeni su prošetali stazom uz obalu. Nakon dvadesetominutne šetnje, učesnici su sprovedeni do budvanske marine, odakle se prevezeni brodovima.

Među učesnicima povorke našli su se Jovan Kojičić, savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije, Snežana Burzan, savetnica predsednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću, kao i Halil Duković, poslanik DPS-a i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode.

Prva parada ponosa u Crnoj Gori imala je i podršku Pozitivne Crne Gore, jedine opozicione stranke.

"Mi u Pozitivnoj Crnoj Gori zaista vjerujemo da je neophodno da na putu demokratije, nasilje i diskriminacija ne budu društveno prihvatljivi, već da radimo na tome da se oslobodimo, da krenemo ka toleranciji, ka antidiskriminaciji. Vjerujem da ćemo i mi kao i svaka druga stranka podržati ovaj i slične događaje. Pozvali su nas organizatori koji su smatrali za shodno da bi podrška jedne političke partije ili više njih, mogla da stvori veću podršku ovom događaju i vjerujem da je u ovom trenutku to vrlo bitno za Crnu Goru", rekla je za Vreme Ana Ponoš, sekretar za vanjske poslove i evropske integracije. Nakon šetnje, na ulici je ostalo je nekoliko desetina ljudi koji su događaj posmatrali, kao i huligana koji su čekali povratak učesnika Parade.

Zdravko Cimbaljević, izvršni direktor LGBT foruma Progres, izrazio je nezadovoljstvo današnjim skupom i zaključio da je ovaj događaj "prava slika Crne Gore".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Parada je počela nešto nakon 12 sati i protekla je u izuzetno napetoj situaciji, iako su skup obezbeđivale jake policijske snage. Fotografije: Katarina Stefanović
  • Iz crnogorske vlade ranije je poručeno je da se održavanjem parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mere da manifestacije protekne bezbedno.
  • Na trgu ispred zidina Starog grada u Budvi nalazile su se jake policijske snage, odnosno pripadnici specijalnih jedinica, koji su obezbeđivali oko tridesetak pripadnika gej populacije.Privedeno je nekoliko osoba zbog toga što su gađali jajima autobus sa pripadnicima LGBT zajednice i pokušali fizički da ih napadnu,  skandirali su <i>Ubij, zakolji da peder ne postoji</i>, <i>Ubij pedera</i> i nosili transparente <i>Slobodna Crna Gora</i> i <i>Crna Gora nije kuća srama</i>.

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net