Najveće kompanije u Švajcarskoj >

EFT na 77. mestu

Energy Financing Team AG, preduzeće koje posluje u sklopu EFT Grupacije, nalazi se na 77. mestu najvećih kompanija u Švajcarskoj po ostvarenom prometu u 2012. godini, objavio je švajcarski ekonomski list "Handelscajtung". EFT AG je ostvario promet od 2,13 milijardi evra, poslujući u 22 zemlje zapadne, centralne i jugoistočne Evrope, u Turskoj i zemljama Baltika.

foto: a. anđićPREDSEDNIK EFT: Vuk Hamović

EFT električnom energijom opslužuje više od 100 klijenata, među kojima iz oblasti elektroprivrede, sistem operatore i industrijske potrošače. Najveće tržište za kompaniju je Nemačka, u kojoj je EFT prošle godine realizovao 53 odsto ukupnog plasmana energije. Zatim slede Mađarska sa 14 odsto, Hrvatska sa 7 odsto, Albanija sa 4,5 odsto i Rumunija i Makedonija sa po 4 odsto. Poslovanje sa EPS-om predstavljalo je ukupno 1,3 odsto ukupnog plasmana EFT u 2012.

"Podjednako važno je da je ovaj rezultat postignut u vreme ekonomske krize i velike volatilnosti na tržištu. Uspeli smo da konsolidujemo svoju poziciju i započeli smo gradnju dve elektrane u Bosni i Hercegovini, prvih objekata te vrste koji će na ovim prostorima biti izgrađeni posle tri decenije. Time smo iskoračili ka ostvarenju našeg osnovnog cilja – formiranju prve moderne, privatne elektroprivrede u regionu. Ujedno, našim kupcima smo u vreme restrikcija prošle godine isporučili svaki ugovoreni kilovat-čas. To je dodatno ojačalo na naš kreditni rejting. Dan i Bradstrit nas je klasifikovao u prvu kategoriju i dodelio nam najviši mogući rejting. Isto je učinio i glavni kreditor naše trgovačke operacije, Credit Suisse", kazao je predsednik EFT Vuk Hamović na predstavljanju godišnjih rezultata kineskim investitorima.

EFT je u Bosni i Hercegovini započeo izgradnju moderne termoelektrane, kapaciteta 300 megavata. Ukupna vrednost ovog projekta je 600 miliona evra, a glavni kreditor je Kineska razvojna banka (China Development Bank). Ovaj projekat je inače prvi koji se kreditira iz novoformiranog fonda kineske vlade za investicije u energetiku jugoistočne Evrope. "Sa svojim partnerima iz Kine planiramo realizaciju novih projekata u regionu, čime ćemo utrostručiti naš proizvodni portfolio. Za taj posao smo stvorili sve preduslove – stručan kadar, poznavanje tržišta električne energije i međunarodnih finansija, kao i finansijski potencijal. Na početku smo nove i uzbudljive faze u razvoju EFT i energetike u regionu", kazao je Hamović.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST