Pet slika iz istorije novog svetskog rokenrola >

Pejzaži u magli

Prisećanja na Novi Sad prve polovine sedamdesetih

Purple Haze In my Brain – J. Hendrix

Iz daljine,
Kroz maglovite doline
Odzvanja eho akorda!
Tremolo električne gitare.

Slika prva

Bili Nedić (Lažov Bili) šeta se novosadskim Trgom slobode a šiparice uzdišu, jer je o Bilijevo desno rame okačena crvena gitara Fender Stratocaster. Njegov bend se zvao Zlatni akordi. Možda ne baš zlatni i ne baš akordi. Whatever.


Slika druga

Studio M, 1971. godina. Snimam muziku za film Zdravi ljudi za razonodu. Solo gitara Bekus iz grupe Cvrčak i mravi. Bekus je bio cvrčak a mravi su bili braća Pražić – ritam i bas gitara. Njihov repertoar se kretao od Bidžiza do Krosbija, Stilsa i Neša. Znači, vokalne harmonije za tri muška glasa. Braća Pražić su kasnije pravili i druge bendove, ali su kao Cvrčak i mravi opstali do polovine sedamdesetih.


Slika treća

Bašta hotela "Vojvodina", koji se nalazi a gde drugo nego na glavnom trgu, Trgu slobode. Prepunu baštu zabavlja VIS Neoplanti. Moj ulazak je primećen i osećam na temenu poglede koji prate riđu, dugu kosu i šapat koji se širi: to je onaj iz prestoničkog benda nihilističkog imena The Best Nothing. Pomalo kao pojava Hljestakova u Gogoljevom Revizoru – došao iz glavnog grada da proceni kako ovi iz provincije sviraju. Moji motivi su bili sasvim drugačiji. Došao sam da čujem Batu, brata, koji je bio vokalni solista. Neoplanti u raznim izmenjenim postavama su svirali od kraja šezdesetih sve do osamdesetih. Najveći, opštejugoslovenski hit je bila pesma Horoskop za koju je tekst napisao Đole Balašević.


Slika četvrta

Rukometni stadion u Dunavskom parku. Rasveta bela, odozgo kao za utakmicu. Na bini visokoj 50 cm i udaljenoj od tribina bar 3 metra, kako ne bi došlo do interakcije između publike i izvođača, nastupio je sastav Los Bezkintos. Ispred četvoročlanog instrumentalnog sastava pevala su dva vokalna solista, kao danas kod repera. Crni dečko je bio slika i prilika Marka Bolana. Plavi momak je oko kolena imao vezanu kravatu. Uopšte, bili su šašavo obučeni a takve su i pesme bile. Psihodelični pasaži presecani oštrim, satiričnim replikama….


Slika peta

Uloga grupe Med u Sex and Drugs and Rock and Roll revoluciji

Da smo bili prvoborci – bili smo. Naravno, bilo je tu ofanziva ali i defanziva. MAD (lud, besan) je most koji je kroz rane sedamdesete preveo braću ranjenike preko divljih reka od kultnih sastava do jugoslovenske audio-vizuelne atrakcije Laboratorije zvuka. U tom periodu, 1971. i 1974. sam sa Ž. Žilnikom napisao dve rok opere. Kroz oba sastava je prodefilovao ogroman broj muzičara. Od pomenutog Bekusa preko Đoleta Kovačeva, slikara iz Čuruga: Branko Andrić – Andrla, Vera Lajko, Renata Vigi, Branka Risi, Olivera Balašević, Ružica Đinđić, Mici, violinista Olah Vince, saksofonista Dexy, gitaristi Saša Pejakov i Pis Cvetanović i mnogi drugi znani i NEZNANI JUNACI.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST