Loader

Uhapšen Predrag Bubalo

14.jun,16:29

Zbog sumnje u malverzacije oko prodaje Luke Beograd 2005. godine priveden bivši ministar za privredu u vladi Vojislava Koštunice, Predrag Bubalo i još sedam osoba. Bubalo negira krivicu

Privreda i privatizacija: Ministar u dve vlade Vojislava Koštunice, Predrag Bubalo

Zbog sumnje da su nelegalnim radnjama oštetili republički budžet za 5,7 miliona evra, pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije (UKP) priveli su u petak 14. juna, osam osoba.

Uhapšeni su: bivši direktor Agencije za privatizaciju (AP) Miodraga Đorđevića, bivši izvršni direktor AP Goran Mrđa, bivši direktor Centra za tržište kapitala u AP Aleksej Misailović, bivši direktor Akcijskog fonda Srbije Aleksandar Gračanac, bivša direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović, bivša direktorka Luke Beograd Miroslava Drobacm i Dušan Kosovac, bivši finansijski direktor Luke Beograd.

Akcije Luka Beograd, prethodno u vlasništvu Akcijskog i PIO fonda, prodate su septembra 2005. godine firmi „Vorld fin“ iz Luksemburga. Ona je tada bila u vlasništvu Milana Beka i Miroslava Miškovića. Njihova firma je potom kupila i akcjie malih akcionara Luke Beograd.

U to vreme, premijer Vlade je bio Vojislav Koštunica, a Predrag Bubalo – ministar za privredu i privatizaciju.

Tri godine nakon prodaje Luke Beograd, Verica Barać, ispred Saveta za borbu protiv korupcije, predala je Vladi izveštaj u kome se skreće pažnja da je tokom te trgovine država izgubila 21 milion evra. „Ta šteta je razlika između procenjene vrednosti akcija Luke i isplaćene cene“, navela je tada Barać.

Savet za borbu protiv korupcije je 2010. godine protiv 17 osoba, za koje se sumnjalo da su odgovorni za malverzacije, podneo i krivičnu prijavu. Među okrivljenima bili su i Milan Beko i Predrag Bubalo.

Bubalo i Beko su početkom ove godine, tri godine nakon podizanja prijave, pet godina nakon izveštaja Saveta i osam godina nakon sporne prodaje, saslušani u policiji.

Današnje (16. 6.) hapšenje osam osoba je najavljeno je u nekim beogradskim medijima.

DSS: Bivši ministar radio saglasno zakonima

Demokratska stranka Srbije očekuje od nadležnih organa da u slučaju privođenja bivšeg ministra Predraga Bubala rade isključivo na osnovu zakona i da partijska pripadnost ne bude kriterijum na osnovu koga se donose odluke da li neko treba da bude priveden.
Portparol DSS-a Petar Petković rekao je, da je po saznanjima te stranke, bivši ministar Predrag Bubalo radio saglasno zakonima.

„Verujemo da će se nadležni organi u ovom slučaju držati proverljivih dokaza i činjenica“, rekao je Petković.

Bubalo negira krivicu

Tvrdi da nije imao saznanja niti o realnoj ili bilo kakvoj drugoj vrednosti akcija

Bivšem ministru Predragu Bubalu se stavlja na teret da kao ministar za privredu, nije naložio stručnim službama Ministarstva da izvrše nadzor nad radom Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda iako je znao da je knjigovodstvena vrednost akcija ispod realne vrednosti, da je u toku nova procena i da se očekuje znatno veća vrednost akcija.

Osumnjičen je da je propustio da upozori na uočene nepravilnosti i odredi mere i rok za njihovo otklanjanje i koristeći druga opšta ovlašćenja u nadzoru nad radom, predloži vladi mere za koje je ovlašćen, i tako spreči da se realizuje prodaja akcija iz paketa Akcijskog fonda.

Branilac Predraga Bubala Zoran Ateljević je rekao da je njegov klijent negirao je da je zloupotrebio službeni položaj propuštanjem nadzora nad prodajom državnih akcija „Luke Beograd i da se izričito izjasnio da nije kriv.

Prema rečima advokata Ateljevića, Bubalo je rekao da je svoju funkciju vršio u skladu sa zakonom, savesno i odgovorno, da nije imao „umišljajna“ saznanja o bilo kakvim protivpravnim radnjama drugih lica u vezi sa privatizacijom „Luke Beograd“, niti o realnoj ili bilo kakvoj drugoj vrednosti akcija.

Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage i predložilo da svim osumnjičenima bude određen pritvor radi neometanog vođenja krivičnog postupka.

Dopunjeno 15. juna

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve