Vreme
VESTI, / VESTI

Nagrada Duga pripadnicima MUP-a

Odeljenje za rad u zajednici Ministarstva unutrašnjih poslova je prvi dobitnik nagrade za doprinos borbi protiv homofobije
Image

Odeljenje za rad u zajednici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije prvi je dobitnik nagrade Duga, koja se od ove godine dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji. Nagradu dodeljuje Gej-strejt alijansa, a dobitniku je uručena u Skupštini grada Beograda, 17. maja.

"Pripadnici ovog Odeljenja su prva adresa kojoj se LGBT organizacije obraćaju kada se radi o pitanjima iz nadležnosti MUP-a, a takođe su pokazali i veliko i iskreno interesovanje za unapređenje LGBT prava i unapređenje sopstvenog rada i aktivno su učestvovali na konferencijama i seminarima koji se bave ovom tematikom", stoji u obrazloženju žirija: "Iako je dobitnik ovogodišnje nagrade Duga jedno odeljenje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, žiri je donoseći odluku bio inspirisan i radom mnogih drugih policajaca i policajki, onima koji stalno štite gej klubove i kafiće, koji rade na rasvetljavanju slučajeva nasilja i pretnji i svima onima koji su na najprofesionalniji mogući način zaštitili učesnike Parade ponosa 2010. godine, a mnogi od njih su zbog toga bili i povređeni."

Žiri u sastavu: Dragana Nikolić Solomon, šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji; Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta; Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme; Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM); Dušan Maljković, predsednik Centra za kvir studije (CKS); Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i urednik gej magazina „Optimist" i Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka Gej strejt alijanse (GSA) u uži izbor za nagradu uvrstio je pet pojedinaca i institucija čiji doprinos borbi protiv homofobije smatra značajnim. Pored Odeljenja za rad u zajednici MUP u užem izboru za nagradu su bili i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, reditelj Andrej Nosov, Ministarstvo pravde i državne uprave i Gordana Mitrović – trans osoba po čijoj životnoj priči je snimljen film "Ja kad sam bio klinac, bila sam klinka".

Inače, 17. maj je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO dan), a obeleževa se jer je na taj datum 1990. Svetska zdravstvena organizacija skinula je homoseksualnost sa liste bolesti.

R. S. V.