Loader

Nagrada Duga pripadnicima MUP-a

18.maj,10:17

Odeljenje za rad u zajednici Ministarstva unutrašnjih poslova je prvi dobitnik nagrade za doprinos borbi protiv homofobije

Odeljenje za rad u zajednici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije prvi je dobitnik nagrade Duga, koja se od ove godine dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji. Nagradu dodeljuje Gej-strejt alijansa, a dobitniku je uručena u Skupštini grada Beograda, 17. maja.

„Pripadnici ovog Odeljenja su prva adresa kojoj se LGBT organizacije obraćaju kada se radi o pitanjima iz nadležnosti MUP-a, a takođe su pokazali i veliko i iskreno interesovanje za unapređenje LGBT prava i unapređenje sopstvenog rada i aktivno su učestvovali na konferencijama i seminarima koji se bave ovom tematikom“, stoji u obrazloženju žirija: „Iako je dobitnik ovogodišnje nagrade Duga jedno odeljenje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, žiri je donoseći odluku bio inspirisan i radom mnogih drugih policajaca i policajki, onima koji stalno štite gej klubove i kafiće, koji rade na rasvetljavanju slučajeva nasilja i pretnji i svima onima koji su na najprofesionalniji mogući način zaštitili učesnike Parade ponosa 2010. godine, a mnogi od njih su zbog toga bili i povređeni.“

Žiri u sastavu: Dragana Nikolić Solomon, šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji; Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta; Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme; Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM); Dušan Maljković, predsednik Centra za kvir studije (CKS); Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i urednik gej magazina „Optimist“ i Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka Gej strejt alijanse (GSA) u uži izbor za nagradu uvrstio je pet pojedinaca i institucija čiji doprinos borbi protiv homofobije smatra značajnim. Pored Odeljenja za rad u zajednici MUP u užem izboru za nagradu su bili i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, reditelj Andrej Nosov, Ministarstvo pravde i državne uprave i Gordana Mitrović – trans osoba po čijoj životnoj priči je snimljen film „Ja kad sam bio klinac, bila sam klinka“.

Inače, 17. maj je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO dan), a obeleževa se jer je na taj datum 1990. Svetska zdravstvena organizacija skinula je homoseksualnost sa liste bolesti.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve