Loader

Presude „stečajnoj mafiji“

16.maj,18:49

Sedam godina posle podizanja optužnice u Specijalnom sudu u procesu protiv 34 optužena da su pripadali "stečajnoj mafiji", na kazne zatvora od jedne do devet godina osuđeno je 16 osoba, a ostali su oslobođeni

PRESUDA POSLE ŠEST I PO GODINA: Prvooptuženi, bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević

Specijalni sud u Beogradu osudio je u četvrtak 15. maja 16 optuženih u procesu „stečajna mafija“ na ukupno 57 godina zatvora, dok je 18 oslobođeno optužnice. Prvooptuženi, bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević, osuđen je na šest i po godina zatvora, na zabranu bavljenja sudijskom dužnosti narednih pet godina i da mora da vrati 5.080 evra i 113.000 dinara koje je protivpravno stekao.

Na najvišu kaznu osuđen je bivši direktor Kreditno eksportne banke Sekula Pjevčević, – devet godina zatvora i novčana kazna od 800.000 dinara uz obavezu da vrati protivpravno stečeni novac u iznosu od šest miliona dinara.

Bivši direktor „C marketa“ Slobodan Radulović, koji je u bekstvu, osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 800.000 dinara, a u obavezi je da vrati dva miliona evra koje je protivpravno stekao.

Bivši stečajni upravnik predzeća „Rad“ Miljko Živojinović, koji je takođe u bekstvu, osuđen je na pet godina zatvora, uz zabranu da u narednih pet godina obavlja funkciju stečajnog upravnika, a u obavezi je da tom preduzeću vrati protivpravno prisvojenih 142.228 evra.

Sudija Delinka Đurđević je osuđena na četiri godine i meru zabrane na pet godina bavljenja sudijske funkcije, dok je vlasnik preduzeća „Freš milk“ iz Ečke Anđelko Bitović osuđen na četiri i po godine zatvora za poresku utaju i novčanu kaznu od 800.000 dinara.

Advokat Nemanja Jolović, koji je optužen za kršenje zakona od strane sudije u pomaganju, osuđen je na dve i po godina zatvora i meru zabrane bavljenja advokaturom od tri godine.

Nekadašnja direktorka „Poštanske štedionice“ Jelica Živković osuđena je na tri godine zatvora, novčanu kaznu od 800.000 dinara i zabranu upravljanja državnom imovinom u narednih pet godina.

Među oslobođenima su Grujica Davidović, Đorđo Antelj i vlasnik „Eko produkta“ Milinko Brašnjević.

Optužnica protiv okrivljenih podignuta je u oktobru 2006, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je počelo u januaru 2007. godine.

U tom procesu suđeno je zbog slučaja prodaje „C marketa“, Poštanske štedionice, „Beka“, GP „Rad“, „BIM Slavije“, „Ineks intereksporta“, „Komela“, „Beogradskog eskortnog centra“, i „Invest zavoda“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve