<< VESTI | | 22.04.2013 16:28

 

Evropska komisija preporučila pregovore sa Srbijom

Datum se ne pominje - evropski ministri razgovaraće o Srbiji u junu. Pohvale za sporazum s Prištinom i poruke da sve zavisi od njegove primene

Evropska komisija preporučila je šefovima evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, ali se ministri u ponedeljak 22. juna nisu izjašnjavali o toj preporuci, koja će se na dnevnom redu ponovo naći u junu. Poručeno je da će u međuvremenu fokus biti na sprovođenju dogovora Beograda i Prištine.

Predsedavajući Saveta Ejmon Gilmor na konferenciji za novinare u Luksemburgu rekao da je u diskusiji stalno korišćena reč "istorijski". "Osećaj je da je sporazum iskorijski i da menja perspektivu. Pozitivan je i za Kosovo i za Srbiju i mnoge pohvale su izrečene..." Zemlje članice će do juna razmatrati sporazum na radnom nivou i pratiti implementaciju: "Razmotrićemo izveštaje za Srbiju, Kosovo i Makedoniju pre nego što u junu preuzmeno bilo kakve naredne korake."

Evropski komesar za proširenje Štefan File je istakao: "Ovo je prelomni sporazum i do njega bi bilo nemoguće doći da nije bilo hrabrosti dvojice premijera", rekao je File navodeći da je EK preporučila otvaranje pregovora za Srbiju i da je Srbija ispunila političke kriterijume. File je kosovskim Srbima poručio da "odvoje vreme i pažljivo pročitaju sporazum".

"Sporazum koji je postignut maksimalno poštuje prava i interese naroda koji žive na severu Kosova i ne samo njih", naglasio je File. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je poručila u saopštenju dostavljenom medijima:

"Preporuke da se sa Srbijom otvore pregovori o pridruživanju EU, a sa Kosovom otpočnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) predstavljaju odlučujući raskid sa prošlošću i zajednički korak ka evropskoj budućnosti."

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU počeli su nešto posle 13 časova raspravu o izveštaju EK o napretku u dijalogu Prištine i Beograda. Izveštaj je podnela visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, nakon što je kolegijum Evropske komisije pre podne usvojio zaključke u kojima se preporučuje otvaranje pregovora sa Srbijom o pridruživanju EU i otvaranje pregovora sa Kosovom o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U izveštaju Ketrin Ešton se navodi da je Srbija preduzela vrlo znaccajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključima saveta iz decembra 2012. godine. Komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala "aktivno i konstruktivno" i da je to obuhvatilo ceo spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

EU očekuje, kako se navodi na kraju poglavlja posvećenog dijalogu, da će dve strane "u duhu novog odnosa i razumevanja nastaviti da, bez prejudiciranja u vezi svojih stavova o statusu Kosova, rade na normalizaciji međusobnih odnosa i da će se u tom okviru, izmedju ostalog, «posvetiti pitanju integrisanja i članstva Kosova u međunarodnim telima".

Kako se dodaje, Komisija će nastaviti da prati napredak Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo i uslova koji su deo procesa stabilizacije i pridruživanja. Prema mišljenju eksperata EK, pregovori i eventualno potpisivanje S S P sa Kosovom* ne prejudiciraju njegov status, jer EU već ima nekoliko pravnih ugovora sa entitetima koji nisu međunarodno priznate države, kao što su Tajvan i Hong Kong, primećuje Tanjugov izveštač. Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele naglasio je: "Želimo da ono što je dogovoreno bude sprovedeno u delo. To je za nas veoma bitno..."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net