Loader

Evropska komisija preporučila pregovore sa Srbijom

25.april,16:31

Datum se ne pominje - evropski ministri razgovaraće o Srbiji u junu. Pohvale za sporazum s Prištinom i poruke da sve zavisi od njegove primene

Evropska komisija preporučila je šefovima evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, ali se ministri u ponedeljak 22. juna nisu izjašnjavali o toj preporuci, koja će se na dnevnom redu ponovo naći u junu.

Poručeno je da će u međuvremenu fokus biti na sprovođenju dogovora Beograda i Prištine.

Predsedavajući Saveta Ejmon Gilmor na konferenciji za novinare u Luksemburgu rekao da je u diskusiji stalno korišćena reč „istorijski“.

„Osećaj je da je sporazum iskorijski i da menja perspektivu. Pozitivan je i za Kosovo i za Srbiju i mnoge pohvale su izrečene…“

Zemlje članice će do juna razmatrati sporazum na radnom nivou i pratiti implementaciju: „Razmotrićemo izveštaje za Srbiju, Kosovo i Makedoniju pre nego što u junu preuzmeno bilo kakve naredne korake.“

Evropski komesar za proširenje Štefan File je istakao: „Ovo je prelomni sporazum i do njega bi bilo nemoguće doći da nije bilo hrabrosti dvojice premijera“, rekao je File navodeći da je EK preporučila otvaranje pregovora za Srbiju i da je Srbija ispunila političke kriterijume.

File je kosovskim Srbima poručio da „odvoje vreme i pažljivo pročitaju sporazum“.

„Sporazum koji je postignut maksimalno poštuje prava i interese naroda koji žive na severu Kosova i ne samo njih“, naglasio je File.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je poručila u saopštenju dostavljenom medijima:

„Preporuke da se sa Srbijom otvore pregovori o pridruživanju EU, a sa Kosovom otpočnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) predstavljaju odlučujući raskid sa prošlošću i zajednički korak ka evropskoj budućnosti.“

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU počeli su nešto posle 13 časova raspravu o izveštaju EK o napretku u dijalogu Prištine i Beograda. Izveštaj je podnela visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, nakon što je kolegijum Evropske komisije pre podne usvojio zaključke u kojima se preporučuje otvaranje pregovora sa Srbijom o pridruživanju EU i otvaranje pregovora sa Kosovom o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U izveštaju Ketrin Ešton se navodi da je Srbija preduzela vrlo znaccajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključima saveta iz decembra 2012. godine.

Komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala „aktivno i konstruktivno“ i da je to obuhvatilo ceo spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

EU očekuje, kako se navodi na kraju poglavlja posvećenog dijalogu, da će dve strane „u duhu novog odnosa i razumevanja nastaviti da, bez prejudiciranja u vezi svojih stavova o statusu Kosova, rade na normalizaciji međusobnih odnosa i da će se u tom okviru, izmedju ostalog, «posvetiti pitanju integrisanja i članstva Kosova u međunarodnim telima“.

Kako se dodaje, Komisija će nastaviti da prati napredak Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo i uslova koji su deo procesa stabilizacije i pridruživanja.

Prema mišljenju eksperata EK, pregovori i eventualno potpisivanje S S P sa Kosovom* ne prejudiciraju njegov status, jer EU već ima nekoliko pravnih ugovora sa entitetima koji nisu međunarodno priznate države, kao što su Tajvan i Hong Kong, primećuje Tanjugov izveštač.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele naglasio je:

„Želimo da ono što je dogovoreno bude sprovedeno u delo. To je za nas veoma bitno…“

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve