Loader

dopunjeno 22.4.2013 u 16h50m

Postignut dogovor Beograda i Prištine

18.april,14:32

DOKUMENT: Izveštaj vlade o dosadašnjim pregovorima i sadržaj sporazuma. U desetoj rundi u Briselu postignut je sporazum između Beograda i Prištine. Šta piše u 15 tačaka sporazuma između Beograda i Prištine? Predstavnici četiri opštine: Neka Dačić dodje, neka sporazum zajedno sa Tačijem sprovede na Kosovu. Reagovanje stranaka u Srbiji. SMS poruke s pretnjama smrću Dačiću i Vučiću. Incident u Jabuci. Na Sporazum o glavnim principima normalizacije (videti dole) Vlada Srbije dala saglasnost. Srbi sa severa ga na skupu u Mitrovici odbacili

Vlada prihvatila, Srbi sa severa odbili

NEĆEMO KOSOVSKI PEČAT: Skup Srba u Kosovskog Mitrovici 22. aprila

Na Sporazum o glavnim principima normalizacije (videti dole)
Vlada Srbije dala saglasnost u utorak 22. aprila. Odluka je doneta jednoglasno. Premijer Ivica Dačić obavestio Ketrin Ešton da je Vlada prihvatila sporazum. Sednica Skupštine Srbije zakazana za petak u 10 časova.

Saopštenjem za javnost Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve od 22. aprila 2013 koje je potpisao patrijarh Irinej apeluje se na poslanike Skupštine Srbije i Predsednika Srbije da odbace sporazum

Dopunjeno 22.4. u 17:53

Srbi severno od Ibra Deklaracijom odbacili sporazum

Srbi sa severa Kosova okupljeni 22. aprila na protestu pod nazivom „Sever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji“ na trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici aklamacijom su usvojili Deklaraciju Sabora srpskog naroda s porukom da ne prihvataju briselski sporazum.

Po izveštaj TV Most okupilo se oko 20.000 ljudi, a nošene su zastave Srbije i parole na kojima je, pored ostalog, pisalo: «Nećemo kosovski pečat», «Nema predaje», «Ne zakonima i ustavu Kosova», «Odavde nema dalje», «Ne sporazumu u Briselu…»
Oni traže da se građani Srbije izjasne na referendumu o predloženom sporazumu i poručuju da je vreme za osnivanje Skupštine AP Kosova i Metohije“.„Skupština AP KiM imaće privremeni karakter zbog okolnisti u kojima se osniva .Skupštinu će u početku činiti odbornici- delegati Skupština Opština Kosovska Mitrovica, Zvelčan, Zubim Potok i Leposavić.Njoj će moći da pristupe delegati svih skupština opština u Pokrajini kao i SO nacionalnih zajednica“, navodi se Deklaraciji.

„Tokom svog privremenog zasedanja Skupština AP Kosova i Metohije obavljaće nadležnosti iz kruga ustavnih nadležnosti autonomnih pokrajina a sva pitanja u vezi nadležnosti , organizacije, organa i službi, urediće privremenim Statutom. Ovaj kako i drugi akti biće doneti na osnivačkoj sednici i važiće do donošenja posebnog zakona o suštinskoj autonomiji AP KiM po postupku predviđenom za promenu Ustava“, navodi se u zaključcima.

U osmoj tački Deklaracije se navodi „Sabor je čvrstog uverenja da građani Srbije treba još jednom , kao i kada je usvajan Ustav RS , da na referendumu potvrde svoju volju da KiM treba da ostane u sastavu Srbije „ i dodaje da „pre ocene ustavnosti briselskog Sporazuma i njegovog eventualnog potvrđivana na referendumu , isti se ne sme primenjivati“.

Deseta runda, petak 19. april

Sporazum su 19. aprila popodne parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, rekla je Ketrin Ešton.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su predlozi Srbije prihvaćeni.
„Parafirao sam. Ovo je predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obe strane u narednim danima.“

U vesti objavljenoj na sajtu Vlade Srbije precizira se da je Dačić je ponovio da nije potpisao sporazum, već da je samo parafirao predlog teksta, o čijem će se prihvatanju ili odbijanju u narednim danima izjasniti obe strane. On je naveo da će Beograd u ponedeljak, 22. aprila, pismeno obavestiti Ketrin Ešton o tome da li prihvata dogovor ili ne, i poručio da je ovo pitanje oko kojeg ne sme biti podela. «Vlada Srbije imaće jedinstven stav. Ili ćemo jedinstveno prihvatiti, ili jedinstveno odbiti predloženi sporazum,»zaključio je Dačić.

Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je da su svi predlozi Srbije prihvaćeni da je tačka 9 nedirnuta i da je po srpskoj želji modifikovana tačka 14.

Premijer Dačić je takođe istakao da je to najbolja ponuda koju je Beograd dobio i da je tačka 9 sporazuma, koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta ostala, a da je iz tačke 14 izbačeno da Srbija ne sme da blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama, kao na primer u UN, već da dve strane neće jednu drugu blokirati u procesu evrointegracija.

Tačka 14 teksta sporazuma Beograda i Prištine, u koju je Tanjug imao uvid glasi:

„Obe strane se obavezuju da neće ometati jedna drugu na putu evropskih integracija i da neće podstrekivati druge da to čine“, glasi tekst tačke 14.

U prethodnoj rundi, ta tačka, koju Beograd nije prihvatio, govorila je o neometanju učlanjenja u međunarodne organizacije, uključujući UN.

Prema informacijama Tanjuga, tačkom 12. predviđeno da plan implementacije sporazuma treba da bude sačinjen do 26. aprila, dok je u tački 13. navedeno da bi dve strane trebalo da intenziviraju razgovore o energetici i telekomunikacijama i završe ih do 15. juna (vidi tekst u okviru „Priština prodaje Telekom nemačkoj kompaniji „Axos Kapital“ u konzorcijumu s „Najafi Kompani“).

Tačkom 15. je predviđeno da će dve strane ustanoviti implementaciono telo, uz posredovanje EU.

Šta sadrži Sporazum o glavnim principima normalizacije

1. Formiraće se Udruženje/Zajednica većinski srpskih opština na Kosovu. Članstvo će biti otvoreno za sve druge opštine, ako se o tome slože članovi.

2. Zajednica će imati osnivački statut. Može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu. Garancije za Zajednicu su važeči zakon i Ustavni zakon.

3. Organizacija Zajednice će biti zasnovana na istim osnovama kao i Asocijacija kosovskih opština, odnosno imaće predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće.

4. Opštine članice, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima biće ovlašćene da sarađuju vršeći svoje nadležnosti kolektivno preko zajednice. Zajednica će imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

5. Zajednica/Asocijacija ima i dodatne nadležnosti, koje će na nju prenete centralne vlasti u Prištini.

6. Zajednica će imati predstavničku ulogu pri centralnoj vlasti, kao i mesto u lokalnim, savetodavnim telima u tu svrhu. Kako bi se navedeno sprovelo, predviđa se funkcija monitoringa.

7. Policija će biti jedinstvena i to će biti kosovska policija. Čitava policija sa severa Kosova treba da bude integrisana u okvire kosovske policije. Plate će isplaćivati jedino kosovska policija.

8. Pripadnicima drugih bezbednosnih srpskih struktura biće ponuđeno mesto u odgovarajućim kosovskim strukturama.

9. Zajednica će preko četiri opštine (Severna Mitovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić) birati regionalnog komandira policije, Mitrovica će imati drugog regionalnog komandira za Južnu Mitrovicu, Srbicu i Vučitrn. Regionalni komandant četiri severne opštine sarađivaće sa drugim regionalnim komandantima.

10. Predviđa se da pravosudne vlasti budu integrisane i rade u okviru kosovskog pravnog okvira. Apelacioni sud u Prištini će uspostaviti panel u kojem će u većini biti sudije kosovski Srbi koji će se baviti poslovima u svim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Odeljenje Apelacionog suda, uključujući administrativno osoblje i sudije, imaće stalno sedište u severnoj Mitrovici. Svaki panel imaće u sastavu većinu sudija koji su kosovski Srbi. pravosuđe biti integrisano i radiće u okvirima pravnog sistema Kosova. Apelacioni sud u Prištini će formirati panel sudija u kome će većinu činiti sudije kosovski Srbi. Oni će biti nadležni za sve opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. Odeljenje apelacionog suda, sastavljeno od administrativnog osoblja i sudija, imaće stalno sedište u severnoj Mitrovici (Okružni sud Mitrovica). Svaki panel ovog odeljenja biće sastavljen većinski od sudija kosovskih Srba. U zavisnosti od prirode predmeta sudiće nadležne sudije.

11. Predviđa se održavanje lokalnih izbora u 2013, uz podršku OEBS-a i po zakonima Kosova i međunarodnim standardima.

12. Potpisnici se obavezuju na izradu plana za implementaciju dogovorenog do 26. aprila. U sprovođenju dogovora mora se poštovati princip transparentnosti finansiranja.

13. Potpisnici se obavezuju na postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici i da ih završe do 15. juna 2013.

14. Dve strane se obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane.

15. Predviđa se formiranje Odbora za primenu dogovora uz podrsku Evropske unije, u kome će biti predstavnici obe strane, kojima će predstavnici EU pružati podršku.

Kopiju sporazuma, na osnovu kojeg je uradjen prevod, parafirao je u Briselu premijer Srbije Ivica Dačić uz propratni tekst: „Ovime potvrđujem da je ovo tekst predloga o čijem će prihvatanju ili odbijanju obe strane podneti svoje odluke“. Pored Dačića Sporazum su parafirali premijer Kosova Hašim Tači, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i zamenik generalnog sekretara NATO Aleksandar Veršbou.

Šef prištinskog pregovaračkog tima Hašim Tači ocenio je:
„Ugovor koji je parafiran je između dve države predstavlja de jure priznanje Kosova od strane Srbije.“ On očekuje da će države koje još nisu priznale Kosovo to što pre učiniti i da se nada da će Kosovo uskoro ući i u Ujedinjene nacije.

Srpska delegacija je u sedištu NATO u prisustvu Ketrin Ešton, dobila garancije NATO da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova, osim u slučaju prirodnih katastrofa kada im je za ulazak potrebna saglasnost NATO-a i lokalne srpske zajednice, javlja RTS.

Generalni sekretar NATO Anders fon Rasmusen izjavio je da će NATO nastaviti da obezbeđuje bezbednost na Kosovu kao i dosad i da je u okviru sadašnjeg mandata UN spreman da podrži implementaciju sporazuma, koji je po njegovoj oceni istorijski i predstavlja korak napred i izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je NATO doprineo njegovom zaključivanju. Ocenio je i da je to dobra vest za evro-atlanske integracije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da je sve vreme učestvovao u zauzimanju stava Beograda u dijalogu sa Prištinom, da je bio izveštavan o toku razgovora i da su srpski pregovarači postupali uz konsultacije s njim.j PO njegovoj oceni Srbija se u pregovorima u Briselu izborila za zaštitu i miran život Srba na Kosovu i za rešenje koje isključuje mogućnost da Kosovo bude priznato u Ujedinjenim nacijama.
„Srbija je obezbedila međunarodnu zaštitu srpskih zajednica, njihova prava da upravljaju svojim životom, bezbednošću, budućnošću, resursima, obrazovanjem, zdravstvom, kao i da imaju nesmetanu vezu sa maticom, bez ograničenja i bez pripadanja Kosovu“, rekao je Nikolić i istakao da Srbija nikada neće priznati Kosovo.»

(Dopunjeno 20.4. u 17:26)

Nepuna 24 sata posle neuspešnog završetka devete runde pregovora u Briselu (videti dole), Ketrin Ešton uputila je poziv srpskoj i prištinskoj delegaciji da u petak ponovo sednu za sto.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton potvrdila je u pisanoj izjavi da je pozvala premijere Srbije i Kosova, Ivicu Dačića i Hašima Tačija na novi sastanak, u sredu, 17. aprila u Briselu.

„Pozvala sam ih da dođu, budu konstruktivni, spremni da razmotre različite opcije i postignu kompromis“, navodi se u saopštenju, koje prenosi RTS.

„Pozvala sam ih da dođu, budu konstruktivni, spremni da razmotre različite opcije i postignu kompromis“, navodi se u saopštenju, koje prenosi RTS.

U Brisel su u četvrtak 18. aprila uveče otputovati Ivica Dačić, Vlade Aleksandar Vučić, Suzana Grubješić, Marko Đurić i Aleksandar Vulin. Pre toga održane su konsultacije predsednika Nikolića, premijera Dačić i i vicepremijer Vučić. Prema agencijskim vestima deleagcija Kosova nije ni stigla kući, već se a poziv Ketrin Ešton vratila u Brisel sa aerodroma u Ljubljani.

RTS izveštava o nezvaničnim saznanjima da je srpska delegacija dobila garancije da će tačka 14, koja se odnosi se na članstvo i učešće Kosova u međunarodnim organizacijama biti modifikovana, na način koji će biti prihvatljljiv za Beograd. Srpska strana zamera što je ta tema ubačena u sporazum i ako o njoj nije razgovarano i tumači ga kao navođenje Srbije da prizna članstvo Kosova u Ujedinjenim Nacijama, na šta srpska strana ne pristaje.

Srpski pregovarači takođe traže da tačka 9. sporazuma bude modifikovana tako da regionalnog komandanta policije neposredno bira zajednica opština.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da srpsku zajednicu na Kosovu ne zanimaju regionalni komandiri policije, već suština sporazuma, odnosno da li će biti prepušteni kosovskim institucijama. Direktor Kancelarije Vlade Srbije Aleksandar Vulin i njegov zamenik Krstimir Pantić razgovarali su u četvrtak Kosovskoj Mitrovici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

«Ako neko misli da je uspeh da Srbi na severu Kosova imaju svog komandira policije i da je uspeh to što će u Kosovskoj Mitrovici biti Apelacioni sud, koji će raditi po kosovskim zakonima, onda taj neko ne poznaju situaciju na terenu, izjavio je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović pre početka zajedničke sednice opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić na kojoj su petak 19. 4. raspravljali o briselskom dijalogu. Poručili su da niko od njih neće učestvovati u sprovodjenju dogovora koji su suprotni Ustavu Srbije.

„Niko na severu Kosova ne želi da učestvuje u sprovodjenju eventualno postignutog sporazuma u Briselu. Neka (premijer Srbije) Ivica Dačić dodje, uzme sporazum koji će eventualno potpisati u Briselu i neka ga zajedno sa (kosovskim premijerom) Hašimom Tačijem sprovede na Kosovu“, rekao je zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić.

Dopunjeno 19.4. u 12:47

Načelni sporazum – blizu, a daleko

„Srbija danas nije prihvatila predlog, ali se nadam da u narednim minutima ili danima promeniti mišljenje“, rekao Hašim Tači posle završetka razgovora nešto posle ponoći 18.4. Pola sata kasnije, premijer Dačić je izjavio da nije istina da Beograd ne prihvata dogovor, već da je Priština ta koja opstruira dogovor. Po njegovim rečima srpska strana je prihvatila sve predloge Ketrin Ešton, koji su bili znatno prihvatljiviji nego ranije, ali da Tači želi da ubaci izmene. On je pomenuo da je prištinska strana nagoveštavala da bi problem severa Kosova mogao da se rešava i na drugi način. Savetnik predsednika Marko Đurić je ranije, pre nastavka razgovora u 22.30 17.4. rekao da je veliki problem to što Priština ne prihvata tačku 14. papira Ketrin Ešton, u kojoj se govori o učešću dve strane u evropskim integracijama, a albanska strana želi da se to odnosi na „članstvo u međunarodnim organizacijama». Dačić je posle završetka razgovora rekao da pokušaj Beograd omogući da Kosovo uđe u UN, za Beograd nije prihvatljiva i da neće biti prihvatljiva. Srpska strana poručuje da je raspoložena za nastavak razgovora. Neki nagoveštaji govore o mogućnosti da se razgovori nastave u petak 19. 4.

U Briselu su u sredu 17. aprila razgovori uz prekide i nastavke trajali čitav dan od 10 sati pre podne do ponoći. Najpre je održano nekoliko rundi odvojenih razgovora Ketrin Ešton sa delegacijama dve strane.
Dvadesetak minuta nakon početka trojnog sastanka u sredu 17. aprila oko 15.45 popodne kosovski premijer Hašim Tači je prekinuo sastanak nezadovoljan predlogom Eštonove, , javljali su RTS i B92. Javljano je i da je nastavak razgovora neizvestan. Proglašena je pauza. Evropski izvori su tvrdili da pregovori nisu prekinuti i da traju konsultacije. Prištinska strana je takođe negirala da prekida razgovore, već da je samo reč o pauzi radi „provere podataka“.

U sredu uveče, posle više prekida, u 19:40 nastavljeni su pregovori, dok su RTS i B92 javljali da je po nezvaničnim saznanjima blizu načelni sporazum u petnaest tačaka, od kojih je nekoliko sporno, a o kojima još treba da se pregovara.

Sajt Radio televizije Srbije u 20.03 je javljao da je pregovarački tim Srbije u stalnom kontaktu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. – RTS je 20.14 javio da su su pregovori prekinuti zbog verbalnog sukoba Vučića i Tačija, a da će se nastaviti u 22 sata.

Prema nezvaničnim saznanjima reportera RTS-a na stolu je bio predlog koji je srpska delegacija ocenjivala povoljnijim od prethodnog. On se sastoji u tome da Zajednica srpskih opština može da ima uticaj na imenovanje komandira opštinskih policijskih stanica koji će u većini biti iz redova srpskog naroda, kao i na imenovanje regionalnog komandira policije, kao i da srpske sudije čine jedno odeljenje apelacionog suda u čijoj bi ingerenciji bila teritorija severno od Ibra. To je srpska strana tražila u prethodnim rundama pregovora.

B92 je izveštavao i da opštinama Leposavić, Zvečan, Severna Mitrovica i Zubin Potok, neće biti priključivane druge opštine.

Javljano je da predstoje konsultacije s NATO koji treba da bude garant dogovora da u određenom periodu oružane snage Kosova ne budu prisutne severno od Ibra. Dačić je nakon završetka razgovora nagovestio da je narednih dana moguće da se on i vicepremijer Aleksandar Vučić sastanu sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom, kako bi se razgovaralo o bezbednosnim garancijama koje bi NATO trebalo da pruži Srbima na severu Kosova.

U narednih nekoliko dana u Beogradu i Prištini treba da se obave konsultacije i da se o konačnom stavu obavesti Brisel.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je Beograd i Prištinu da do ponedeljka 22. 4. razmotre ponuđene predloge i vide da li dogovor može biti postignut, prenela je njena portparolka Maja Kocijančič na tviteru.

„Jaz između dve strane je uzak i plitak“, ocenila je Maja Kocijančič na tviteru. Na kraju prethodne osme briselske runde, takođe završene bez sporazuma, njena šefica Ketrin Ešton je izjavila: „Jaz između dve strane je uzak i dubok…“

Dopunjeno 22.4. u 17:26

Evropska komisija najverovatnije će odložiti usvajanje izveštaja o Srbiji, ali će o njemu ipak raspravljati, javio je u utorak 16. aprila dopisnik RTS-a iz Brisela U Vladi Srbije agenciji Beta je istog dana potvrđeno da će u sredu u Briselu biti održana nova runda pregovora delegacija Srbije i Kosova.

Agencija Rojters javlja da će Evropska komisija će najverovatnije odložiti izveštaj o Srbiji. Evropski komesar za proširenje Štefan File je članovima kolegijuma Evropske komisije popodne trebalo da predstavi izveštaj o unutrašnjim reformama, regionalnoj saradnji i naporima na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji, kao i kratak pregled toka dijaloga Beograda i Prištine, koji je ranije ovog meseca okončan bez dogovora u poslednjih šest meseci.

Ranje je predviđeno da u sredu 17. aprila, poslanici Evropskog parlamenta diskutuju predlogu rezolucije o Srbiji, koji je sastavio izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin. Kacinov predlog rezolucije, u kome se Evropski savet poziva da Srbiji da datum početka pregovora o pridruživanju EU „čim se za to steknu uslovi“, je usvojen u spoljnopolitičkom komitetu EP i očekuje se da bude izglasan bez značajnijih izmena.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton 22. aprila u Luksemburgu. treba da informiše šefove diplomatija zemalja članica EU o dijalogu Beograda i Prištine, , a njena ocena bi naknadno bila uvrštena i u izveštaj Evropske komisije Nakon će se odlučiti da li je Srbija ispunila uslove za datum početka pregovora o priključenju EU. Agencija Tanjug javlja da je izvesno da će na pregovorima biti premijer Srbije Ivica Dačić, a je neizvesno da li će u razgovorima učestvovati i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Tanjugu je u diplomatskim krugovima u sedištu EU potvrđeno da će se premijer Dačić sastati u sredu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem – najverovatnije u prisustvu visoka predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton, koja je trenutno na mini balkanskoj turneji. Kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku je tvitovala da delegacije Srbije i Kosova sastaće se ponovo u četvrtak18. aprila u Briselu: «Nadajmo se da ova prilika neće biti propuštena…»

U Prištini je najavljeno da će Hašim Tači otići u u Brisel.

Odjeci i reagovanja

Vulin podneo ostavku

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin je doneo odluku da podnese ostavku, javio je u ponedeljak 22. 4. KIM radio, koji je zatim na svom veb-portalu pod naslovovom “ Vulinova ostavka – upitna“ objavio saopštenje Kancelarije za KIM u kome se kaže da Vulin «nikada ne bi podneo ostavku, a da o tome prethodno ne obavesti javnost». U utorak 23. aprila Vulin je na RTS-u potvrdio da podnosi ostavku jer smatra da se sporazum bolji od onoga što su mnogi hteli da prihvate, ali da se ne može sprovesti. Vulin je po rečima Aleksandra Vučića (RTS, nedelja) bio protiv parafiranja sporazuma u Briselu.

Dopunjeno 23. 4. u 22:50

DSS traži referendum i poziva vladu i Predsednika da podnesu ostavke

Demokratska stranka Srbije predala je 22. aprila Vladi Srbije zahtev u kome traži raspisivanje referenduma na kome bi se građani izjasnili o predlogu briselskog sporazuma, a da Vlada Srbije i predsednik Srbije podnesu ostavke zbog briselskog sporazuma.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica je nakon protestne šetnje i predaje zahteva rekao : „Reč je pala – a ona glasi referendum, kako bi se narod izjasnio da li na Kosovu postoji Srbija ili ne.

Koštunica tvrdi da vlast do sada nije zvanično objavila tekst predloga sporazuma zato što se u tom sporazumu nigde ne spominje Srbija njen ustav i zakoni, kao ni Rezolucija 1244 već se umesto toga spominju kosovski ustav i zakoni.

„Treba da dobiju datum, treba da se Srbija usreći datumom. Pogledajte kako su se u EU usrećili Španija, Grčka i Kipar. I onda ponavljaju da će dobijanje datuma privući investitore“, rekao je Koštunica i dodao da iz EU mogu stići samo nove pretnje i ucene i novi pokušaji komadanja i drobljenja Srbije.

Dodao je: „Tek smo počeli, a znate kako se kaže – Srbija se umirit’ ne može“.

Pre nego što je u nedelju DSS počela da sakupljala potpise na peticiji kojom poziva predsednika Republike i Vladu Srbije da podnesu ostavke i traži hitno raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za ili protiv tog sporazuma Vojislav Koštunica je optužio vlast izdala državne i nacionalne interese na Kosovu:

„Sadašnja vlast je prihvatila da ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, izruči srpski narod na milost i nemilost albanskim separatistima i proda teritoriju Kosova za ništavni datum za početak pregovora sa EU. Ova vlast je državoubica jer je uništila srpske državne institucije na Kosovu. Po ovom sporazumu više ne postoji država Srbija na Kosovu i Metohiji, već Srbi treba da žive pod zakonima i vlašću lažne države Kosovo. Vlast je izdala državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i time nanela Srbiji koban udarac sa strahovitim istorijskim posledicama.

Ni NATO agresija, ni velike zapadne sile nisu mogli da nam nanesu toliko zla koliko danas vlasti Srbije nanose zla sopstvenom narodu i sopstvenoj zemlji. Ono što nije pošlo za rukom neprijateljima Srbije, da unište i ukinu srpske institucije na Kosovu, pošlo je za rukom aktuelnoj vlasti.

Sada kada se vlast okrenula protiv Srbije i svog naroda moramo se mirnim putem i uporno suprotstavljati ovom otvorenom i besramnom nasilju nad Srbijom. Moramo na svaki način podržati naš narod da odbrani institucije države Srbije na Kosovu, što je on hrabro i odlučno sve ove godine i činio. I pored ovog poslednjeg čina predaje Kosova, nije sve izgubljeno. Borba za državu Srbiju i za Kosovo kao njen sastavni deo ne može i ne sme da prestane. Demokratska stranka Srbije se otvoreno suprotstavlja ovom sramnom sporazumu i staje na stranu svog naroda koji se na Kosovu bori za svoju državu Srbiju.“

DS Sporazum je defakto priznanje Kosova, Ahtisarijev plan, ali…

Demokratska stranka podržaće predlog sporazuma Beograda i Prištine i u parlamentu će glasati za taj dokument i zahteva da vlast narodu kaže da se time de fakto priznaje nezavisnost Kosova:

„Ova vlast je donela odluku da pregovore sa tehničkog podigne na viši nivo i posle osam meseci imamo tekst sporazuma sa kojim niko u Srbiji nije zadovoljan, ali i situaciju u kojoj bi odbijanje ugrozilo bezbednost građana, pre svega na Kosovu i Metohiji, i koja bi Srbiju gurnula u izolaciju u odnosu na EU“, izjavio je predsednik DS Dragan Đilas novinarima nakon sednice Predsedništva DS 20 aprila.

Iz onoga što je dostupno u medijima može se zaključiti da sporazum iz Brisela predstavlja Ahtisarijev plan, kojim se sever integrisao u kosovske instiucije, a koji je Srbija ranije odbacila, rekao je funkcioner Demokratske stranke i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Komandiri srpske nacionalnosti već postoje na severu, u tom delu pokrajine kosovsku policiju čini 99 odsto predstavnika srpske nacionalnosti.

Komandiri policije u opštinama južno od Ibra gde Srbi čine većinu takođe su srpske nacionalnosti.

Opštinski sudovi postoje u Leposaviću i Zubinom Potoku kao i Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici, ali oni ne rade od 2008. godine, jer Srbi nisu dozvoljavali da u njima zažive kosovski zakoni, rekao je funkcioner Demokratske stranke.

LDP: Susret s realnošću

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da dogovor o predlogu teksta sporazuma Beograda i Prištine u Briselu predstavlja dobru vest, koja će omogućiti da se pronađe način zaštite srpskih interesa na Kosovu. Naglasio je dogovor o predlogu teksta sporazuma Beograda i Prištine u Briselu predstavlja susret sa realnošću. «Ključno je da li ćemo tu priliku iskoristiti za izgradnju budućnosti srpskog i albanskog naroda koja neće biti opterećena sukobima, strahom i nepoverenjem,» rekao je Jovanović, dodajući da samo uz takav epilog sporazum ima šansi za uspeh.

„Da bi se do toga došlo, prvo je neophodno biti iskren prema građanima i saopštiti im sve detalje i punu istinu o karakteru sporazuma. Naša budućnost se jedino može graditi na istini.

Ono što su Srbija i srpska zajednica danas dobile je samo mali deo prava i persprektive koja je mogla biti ostvarena za sve nas da se godinama nije kalkulisalo sa Kosovom, da se nije lagalo zbog kratkoročnog rejtinga i odbijao svaki predlog, uključujući i one na kojima je instistirala LDP u vremenima kada su i oni koji su danas na vlasti to proglašavali nacionalnom izdajom.

Na žalost, previše vremena je izgubljeno i zato danas pred Srbijom nema nikakvih alternativa. Odbijanje i ovakvog sporazuma bi nas potpuno udaljilo od trajnog mira i persprektive za naš narod i suočilo sa činjenicom da uskoro više ne bismo mogli da dobijemo ni ovako ograničenu političku ponudu, izjavio je Jovanović.

SPO: Otvaraju se vrata preporoda Srbije

Srpski pokret obnove ocenio je da se „Briselskim sporazumom otvaraju vrata evropskog preporoda Srbije, a Srbi na Kosovu i Metohiji dobijaju garancije EU za njihovu samoupravu i čvrste veze sa matičnom državom“.

SDU: Važan korak u normalizaciji

Socijaldemokratska unija smatra da dogovor o predlogu teksta sporazuma u Briselu „predstavlja veoma važan korak u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda“.

SPS: Iskorak u pravcu održivog rešenja

Socijalistička partija Srbija je na sednici Predsedništva stranke 21. aprila podržala premijera Ivicu Dačića i pregovarački tim Beograda za postignuti sporazum. Sednici, su između ostalih, prisustvovali lider SPS-a Ivica Dačić i funkcioneri stranke Žarko Obradović, Petar Škundrić, Dušan Bajatović, Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović i Zvonko Stević. Pred početak sednice Predsedništva, u sedištu SPS bili su i koalicioni partneri te stranke – lideri PUPS-a Jovan Krkobabić i Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

Zamenik predsednika stranke Žarko Obradović ranije je izjavio: „Ovim sporazumom je obezbeđen korpus životnih pitanja i pun nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.. Premijer je pre sednice poručio da Srbija neće promeniti svoj stav o proglašenoj nezavisnosti Kosova i da nikad neće ostaviti svoj narod.

Pre toga, šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić ocenio je da je parafiranje predloga teksta sporazuma u Briselu veliki i istorijski iskorak državnog vrha u pravcu iznalaženja održivog rešenja.

SVM: Zatvaranje teške epizode

Postignutim dogovorom o tekstu sporazuma u Briselu Srbija zatvara tešku epizodu u državnom i ličnom smislu, izjavio je predsednik SVM Ištvan Pastor, dodajući da je delegacija Beograda postigla je maksimum i da će poslanici te partije podržati taj tekst u parlamentu.

Nova Srbija: Principi od ključnog značaja

Nova Srbija smatra da potpisivanje sporazuma u Briselu znači postizanje trajnog i prihvatljivog rešenja za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji i ističe da taj sporazum sadrži principe od ključnog značaja za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.

LSV: Nastavak evropskog puta

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravila je napor koji je pokazao tim predvođen Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem u nastavku dijaloga sa Prištinom, a time i nastavak evropskog puta Srbije, saopštila je ta stranka.

Srpska napredna stranka: Ukoliko se ne uspostavi jedinstvo naroda, možda referendum…

Srpska napredna stranka na sednici Glavnog odbora u nedelju 21. aprila od 10 časova pre podne raspravljala o sporazumu. Posle šest sati, rasprava, zatvorena za javnost, završena je oko 16 časova. Aleksandar Vučić je saopštio novinarima da je SNS podržala sporazum (za predlog sporazuma glasalo je 377 od 387 članova Glavnog odbora, ;lanovi SNS-a sa severa Kosova najvećim delom nisu prihvatili taj sporazum, uz argument da ne prihvataju kosovske zakone a članovi koji žive južno od Ibra prihvatili su sporazum). Ukoliko se ne uspostavi jedinstvo naroda o prihvatanju sporazuma, Predsedništvo SNS naredne nedelje odlučiće o tome kako i na koji način pitati građane da se izjasne da li prihvataju briselski sporazum.

URS: Težak, ali jedini ispravan državnički potez

Ministri i poslanici URS-a podržaće predlog dogovora Beograda i Prištine, najavio lider URS-a Mlađan Dinkić 21. aprila na osnivačkoj skupštini u Kragujevcu na kojoj su Ujedinjeni regioni Srbije postali jedinstvena stranka. Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić (URS) je ocenila da je Beograd u Briselu povukao težak, ali jedini ispravan i državnički potez. Grubješić je navela da predlog teksta sporazuma garantuje bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i otvara prostor za dalji dijalog o ključnim pitanjima, kao što su zaštita srpskih kulturnih dobara, imovine Srba i države Srbije na ovu.

Dveri: Kršenje ustava i priznanje nezavisnog Kosova

Sednica skupštine grada Čačka, prekinuta je kada je okviru tačke dnevnog reda koja se ticala podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju, Boško Obradović, šef odborničke grupe Dveri, upozorio predsednika skupštine iz redova SPS Veljka Negovanovića da dok se raspravlja o lokalnim temama predsednik njegove stranke i ucenjeni premijer Srbije Ivica Dačić planira kršenje Ustava Srbije, potpisivanje sporazuma sa teroristom Hašimom Tačijem i priznanje nezavisnog Kosova. Informativna služba Pokreta Dveri je u toku pregovora saopštavala ocenu da je famozna Zajednica srpskih opština samo maska za priznanje nezavisnosti Kosova od strane Dačićevog režima, te da ako su krenuli u tom pravcu, u narednim danima možemo očekivati dalju pripremu terena za državni puč, ukidanje Ustava Srbije i izdaju Kosova. U kontekstu političkog sukoba u Čačku,informativna služba najavljuje da će Dveri nastaviti da se suprotstavljaju svim vidovima izdaje Kosova i Metohije, kao i katastrofalne politike aktuelne Vlade Srbije i njenih kopija na lokalnim nivoima vlasti.

SRS: Protest na Trgu Republike

Srpska radikalna stranka se nekoliko hiljada pristalica na Trgu Republike 22. aprila je optužila vlast za kršenje ustava Srbije, rezolucije 1244, kapitulaciju i izdaju zarad dobijanja datuma za početak pregovora sa EU. Zamenik predsednika te stranke Nemanja Šarović istakao je da niko nema mandat da i da se odrekne Gračanice i drugih srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.
Potpredsednik SRS-a Zoran Krasić rekao je da bi vlast lako mogla da falsifikuje referendum i da referendumsko pitanje ne može biti „da li podržavate Ustav ili ne“.
Predstavnici SRS-a naveli su i da je prihvatanje briselskog sporazuma samo prvi korak u „cepanju“ Srbije i da se Vašington i Brisel neće zaustaviti na tome, već će raditi i na odvajanju Vojvodine i Raške oblasti od Srbije.
Osim pristalica SRS-a, na skupu su bili i članovi Dveri, SNP Naši i Obraza. Protesti koje je započela SRS, dodao je Šarović, neće se smiriti
Učesnici skupa nosili su transparente na kojima je između ostalog pisalo „Kosovo je obraz Srbije“, „Kosovo nije kofer, danas izdaja, kad-tad robija“, kao i zastave SRS, Dveri, Obraza, zastave sa likom lidera radikala Vojislava Šešelja kome se već 11 godina sudi u Hagu.
U saopštenju Predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke 20. aprila se kaže da ova stranka «najoštrije osuđuje izdajnički akt pregovaračkog tima Srbije na čelu sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem“.

„Vox populi, vox Dei“ osude, pretnje i kontrapretnje

U okviru akcije „Vox populi, vox Dei – Glas naroda, glas Božji!“ aktivisti Srpske radikalne stranke su u nedelju 21. 4. u više od 100 gradova širom Srbije građanima delili flajere sa brojem mobilnog telefona prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i tekstom „Izjasni se o izdaji! Pošalji sms Aleksandru Vučiću, sprečimo kapitulaciju Srbije!“.
Tanjug javlja da su Dačić i Vučić dobili više poruka s pretnjama smrću. Vučić je na RTS-u rekao da je dobio 850 pretnji.

S druge strane, SRS na svom sajtu saopštava da je na SMS poruku zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Nemanje Šarovića u kojoj je stajalo „Izdao si Voju, sad izdaješ zemlju svoju!“, predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odgovorio: „Bedniče i moronu nesrećni, samo ti nemoj ništa da mi pričaš.“ Na sajtu SRS se tvrdi da je nekoliko minuta nakon Vučićeve poruke uvredljivog sadržaja, nepoznati muškarac uputio više poziva na mobilni telefon Nemanje Šarovića kao i veoma ozbiljne pretnje po život.

Protest u Beogradu

U nedelju 21. aprila na Trgu Republike oko 200 ljudi je nosilo srpske zastave i transparente „Ne damo Kosovo i Metohiju“, „Kosovo je Srbija, ne treba nam Evropska unija“, „Ne u EU“, „Svetog Save nam je zavet ostao da branimo naše Kosovo.».. Njima su se obratili predstavnici pokreta Dveri, udruženja Zavetnici, kao i organizacija Naši i zabranjenog pokreta Obraz. Pozivali su pristalice da dođu na protest koji u ponedeljak 22. aprila organizuje DSS. Predstavnike Srpske pravoslavne crkve su pozivali da na čelu sa patrijarhom Irinejem povedu miting. Okupljeni su pozvali predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Srbije Ivicu Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića da ne ratifikuju sporazum, da podnesu ostavke, da se raspusti parlament i raspišu novi izbori. Protest je završen šetnjom do Radio televizije Srbije.

Dopunjeno 21. 4 u 19:20

Incident u Jabuci: povređena dva naprednjaka i jedan radikal

U MUP-u je za agenciju Beta potvrdjeno da je 20. 4. bilo incidenta u naselju Jabuka, ali nisu mogli da navedu detalje.

SNS je saopštila je da je u Jabuci kod Pančeva fizički napadnuti predsednik MO SNS Jabuka Žika Mitrovi, koji je sa povredom butnog mišića zadržan u bolnici u Pančevu i predsednik omladine Nenada Mitrovića, koji je sa frakturom lobanje, hitno primljen u Urgentni centar u Beogradu dok U saopštenju te stranke se navodi da je do incidenta došlo kada je grupa članova Srpske radikalne stranke provocirala naprednjake koji su skupljali potpise protiv Deklaracije o Vojvodini govoreći da će „Vučiću da iščupaju grkljan, a onda i njima“.

Sa druge strane, SRS saopštava da su „režimski batinaši“ pretukli njihovog aktivistu Petra Vujasinovića (67), kome je razbijena arkada dok je lepio stranačke plakate, te da ih „brutalno nasilničko ponašanje naprednjaka“ neće zaustaviti u borbi protiv vlasti i protiv stvaranja nezavisne države Kosovo.
Petar Vujasinović je priveden u policiju.

Nikolić: Granica koju Srbija ne sme da pređe

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u utorak 16. aprila rekao za TV Hepi da pretpostavlja da iz Brisela ima tihog pritiska na članove našeg pregovaračkog tima i saradnike i neposredno predsednika Vlade i prvog potpredsednika da popuste, ali da je sasvim jasno da postoji granica koju Srbija ne sme da pređe – ta granica je potpuno prostiranje institucija iz Prištine na celu teritoriju Kosova i Metohije, posebno prostiranje na četiri opštine na severu Kosova, jer bi to značilo da Srbi nestaju sa tog prostora…
Nikolić je precizirao i da od tri uslova koje je Srbija postavila prihvatanje samo jednog, ne znači da je to prihvatljivo za Srbe.

Dačić: Policija, pravosuđe i bez kosovske vojske severno od Ibra

Premijer Ivica Dačić izjavio je za Tanjug da je Beograd obavestio Brisel o tome šta je „dovoljan razlog i uslov“ da prihvati sporazum sa Prištinom. Beograd je, po Dačićevim rečima, odgovorio na ono što je bio pitan – šta je to što je dovoljan razlog i uslov da prihvati sporazum, Odgovor glasi da je od vitalnog značaja da se reši pitanje policije, pravosuđa i da na teritoriji severa nema prisustva neke buduće kosovske vojske, a da pitanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU ne sme da bude na uštrb kvaliteta dogovora i njegove sprovodljivosti“, naglasio je premijer.

Priština prodaje Telekom nemačkoj kompaniji "Axos Kapital" u konzorcijumu s "Najafi Kompani»

.

Prodajom Telekoma na Kosovu povređeno pravo svojine Srbije, saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Navodi i da će o nelegalnoj uzurpaciji državne i privatne imovine obavestiti međunarodnu javnost.

Povodom vesti da je kosovska vlada u utorak 16. aprila donela odluku o privatizaciji 75 odsto akcija PTK, odnosno o prodaji fiksne i mobilne telefonije na Kosovu nemačkoj kompaniji „Axos Kapital“ u konzorcijumu s „Najafi Kompani» za 277 miliona evra „, Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je Telekom AD akcionarsko društvo sa većinskim udelom državnog kapitala Srbije i drugih malih akcionara, te da je prodajom povređeno pravo državne svojine Republike i pravo privatne svojine ostalih akcionara.
Prodaja ovih firmi čiju imovinu u celosti čine objekti koji su u vlasništvu Telekom AD Srbija i PTT Srbija, izvršio je nevlasnik bez ikakve saglasnosti, ovlašćenja i učešća u postupku prodaje stvarnih vlasnika, pa su kupci obmanuti, navedeno je u saopštenju. Kancelarija za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštava da će o ovoj nelegalnoj uzurpaciji državne i privatne imovine obavestiti međunarodnu javnost i sve relevantne faktore međunarodne zajednice.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve