foto: a. anđić

Tehnologija >

Dopisivanje sa veš mašinom

Situacije u kojima se usred prodavnice pitamo koliko nam je još jaja ostalo u frižideru i da li je neko od ukućana kupio mleko, mogle bi da postanu prošlost. Nauka najavljuje da bi u vrlo bliskoj budućnosti ove informacije mogli da dobijamo mejlom i to od samog frižidera. I ne samo to. Rerna bi mogla da nam pošalje mejl u kome nas obaveštava da je pile za tačno pet minuta reš pečeno, a bojler da ima dovoljno vode da se okupamo. Ne tako davno, ideja o tome da su svi objekti koje koristimo međusobno povezani, bila je u domenu naučne fantastike. Međutim, u vrtlogu ubrzanog razvoja interneta, broj objekata koji će se povezati putem interneta uvećaće se za vrlo kratko vreme više desetina puta, najavljuju naučnici.

Ove godine svet je prvi put obeležio 9. april kao Dan Interneta inteligentnih objekata. Internet inteligentnih objekata (na engleskom Internet of Things, ili skraćeno IoT) vizija je koja se ubrzano razvija i postaje deo svakodnevnog života prosečnog internet korisnika.

Korporacije i različite organizacije uveliko se bave kreiranjem modela i strategija umrežavanja najrazličitijih stvari iz domaćinstva koje svakodnevno koristimo (a među kojima su i bojler i rerna i usisivač...). Pored rada na unapređivanju tehnologije, kreatorima tehnoloških rešenja je takođe važno određivanje karakteristika grupa korisnika ovakvih novih sistema.

U okviru takvih istraživanja, u zavisnosti od nivoa tehničkog znanja, izdvojile su se tri široke grupe korisnika: "građani", "priučeni" i "hakeri". "Građani" su oni koji se fokusiraju na trenutnu korist, bez želje ili mogućnosti da modifikuju, unaprede ili hakuju ponuđen sistem inteligentnih objekata. "Priučeni" su veštiji, ali otvoreniji za trivijalnost u pogledu tehnologije, dok su "hakeri" u stanju da personalizuju različite vrste uređaja, da kodiraju i pišu programe, a samim tim i da manipulišu sistemima kao što je IoT.

Obeležavanju Dana interneta inteligentnih objekata priključio se i Centar za promociju nauke, koji je, zajedno sa kompanijom Ericsson Srbija, u Evropskom centru za kulturu i debatu "Grad" u Beogradu, organizovao predavanje i demonstraciju nove vizije upotrebe objekata koje koristimo u svakodnevnom životu.

Primena ove napredne tehnologije demonstrirana je na LED lampi, čije su boje svetla kontrolisane uz pomoć snage uma i IoT tehnologije, a predstavljena je i mobilna instalacija ekoBUS u Pančevu, preko koje se u svakom trenutku putem mobilnog telefona može dobiti podatak o trenutnom nivou zagađenosti vazduha u tom gradu.

A to je tek početak.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST