VREME OBRAZOVANJA | Srbija | 10.04.2013


 

Srbiji preti isklučenje iz PISE?

Iako je novi ciklus PISA testiranja počeo u septembru prošle godine, Srbija se u njega još nije uključila. Ministarstvo i PISA Srbija tim računaju na mogućnost naknadnog uključenja

Zbog kašnjenja u uključivanje u naredni ciklus PISA testiranja, koji je počeo u septembru prošle godine, Srbiji preti isključenje, a Institutu za psihologiju, koji realizuje testiranje u Srbiji, još nisu prebačena ni kompletna sredstva za prethodni ciklus.

„Pregovori oko finansiranja studije završeni su pre gotovo godinu dana, tačnije u maju 2012. godine", stoji u saopštenju na sajtu PISA Srbija tima: „Od tada se svakog meseca nadamo da će Ministarstvo početi sa uplatama. Inače, dogovoreno je da se kompletan projekat isplati u 4 rate. Do sada smo dobili samo prvu ratu, u maju 2012, koja nam je omogućila da pokrijemo deo troškova organizacije terena i deo troškova štampe."

PISA Srbija tim navodi još i da se projekat finansira iz međunarodne donacije, što im daje izvesne garancije da ugovorena sredstva moraju i da budu uplaćena na račun Instituta za psihologiju : „Više se ne usuđujemo da prognoziramo kada će to biti jer su svi razumni rokovi prekoračeni, čak i kada se uzme u obzir da je formirana nova Vlada i da je bilo ozbiljnih promena u Ministarstvu prosvete."

U izjavi za dnevni list „Blic" ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da ne postoji šansa da Srbija ostane bez PISA testiranja, jer je moguće naknadno uključivanje: „Imamo problema zbog izuzetno malog budžeta i to je razlog što kasnimo sa isplatama. Ipak, odustajanje od PISA ne dolazi u obzir."

Programme for International Student Assesment (PISA) ima za zadatak utvrđivanje stepena sposobnosti i znanja kojima raspolažu petnaestogodišnjaci, a koji su neophodni za njihovo efikasno uključivanje u društvo. Zadatak PISA studije je da utvrdi koliko su petnaestogodišnjaci osposobljeni da znanja stečena u osnovnoj školi praktično primene, što direktno upućuje na to da rezultati PISA zapravo ukazuju na efikasnost obrazovnog sistema. Prva PISA studija organizovana je 2000. godine u 30 zemalja. Ocenjivanje koje se obavlja svake treće godine obuhvata četiri oblasti: čitanje, matematiku, prirodne nauke i rešavanje problema, s tim što se svaki put kada se vrši istraživanje, stavlja veći akcenat na jednu od četiri navedene oblasti. U ovom projektu Srbija učestvuje od 2003. godine.


 

POŠALJI KOMENTAR ODŠTAMPAJ TEKST
 


PRIKAŽI SVE KOMENTARE (0)


>> Ministar Obradović: „Imamo problema zbog izuzetno malog budžeta i to je razlog što kasnimo sa isplatama. Ipak, odustajanje od PISA ne dolazi u obzir."