Loader

Strategija

Susret obrazovanja i tržišta rada

01.jul,15:26

Karijerno vođenje i savetovanje jedan je od osnovnih instrumenata razvoja ljudskih potencijala kojim se postižu kako obrazovni ciljevi (poboljšanje efikasnosti obrazovnog sistema) tako i ciljevi ekonomskog razvoja i ciljevi socijalne jednakosti i uključenosti

Jedno od glavnih očekivanja kvalitetnog sistema obrazovanja jeste sposobnost da odgovori na potrebe tržišta rada. To znači da učenje treba da vodi ka zapošljavanju. Stopa zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti u Srbiji dugo je važila za jedan od većih uspeha u tranzicionom periodu od 2000. godine naovamo. Međutim, došla je svetska ekonomska kriza, stopa nezaposlenosti ponovo je počela da raste (vidi okvir). Zahvaljujući tome, ali i činjenici da je u Srbiji već duže vreme u toku proces usklađivanja standarda i prakse sa onima koji važe u Evropskoj uniji, Vlada Srbije je u martu ove godine usvojila Strategiju karijernog vođenja i savetovanja u Republici Srbiji sa akcionim planom za njeno sprovođenje u periodu od 2010. do 2014. godine. Osnovni cilj donošenja Strategije je uspostavljanje sistema karijernog vođenja i savetovanja u Republici Srbiji, kako bi se što bolje iskoristili ljudski resursi kroz stvaranje jasne veze između obrazovanja i tržišta rada.

Karijerno vođenje i savetovanje jedan je od osnovnih instrumenata razvoja ljudskih potencijala kojim se postižu kako obrazovni ciljevi (poboljšanje efikasnosti obrazovnog sistema) tako i ciljevi ekonomskog razvoja i ciljevi socijalne jednakosti i uključenosti. Pored toga, usvajanje ove strategije predstavlja još jedan korak kojim Srbija usklađuje svoje propise i praksu sa standardima Evropske unije.

Preporuke koje sadrži ovaj dokument zasnovane su na već započetim aktivnostima modernizacije i usavršavanja stručnog obrazovanja i obuke, obrazovanja odraslih i zapošljavanja.

Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade, zbog važnosti ove teme za razvoj ljudskog kapitala naše zemlje, predvideo je usvajanje Strategije karijernog vođenja i savetovanja kao jednu od mera koja će olakšati dalje usavršavanje i zapošljavanje mladih ljudi u Srbiji. Ministarstvo omladine i sporta je u toku 2009. godine formiralo koordinacionu grupu sastavljenu od predstavnika Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva prosvete, Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije i Beogradske otvorene škole, na čiju je inicijativu 2007. godine napravljen predlog teksta strategije.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve