Loader

Vodič kroz obrazovanje na internetu

Može to i za džabe

03.maj,14:09

Koncept besplatnog obrazovanja često je shvaćen kao utopija i najčešće je uvod u polemike oko toga da li je znanje roba ili znanje, ipak, nije roba. Ipak, internet, kao slobodan i potpuno besplatan izvor informacija raznih vrsta, menja svet upravo na taj način što neke čvrsto okoštale koncepte i institucije ranije uspostavljenih sistema – obesmišljava. Bilo da je reč o studentima koji traže mogućnosti za dodatno učenje ili o ljudima koji su prosto željni znanja, oni više ne moraju da daju velike sume novca da bi dobili pristup obrazovanju u nekim od najcenjenijih obrazovnih institucija u svetu. Naravno, opšte je poznata stvar da internet obiluje receptima, instrukcijama i tutorijalima, od kuvanja i štrikanja, preko šminkanja i pravljenja frizura, pa sve do komplikovanijih poduhvata, kao što je učenje jezika, brzo čitanje, programiranje i sl. Međutim, internet nudi ogromne mogućnosti i kada govorimo o obrazovanju u najužem shvatanju tog pojma


OpenCourseWare (OCW)

Institut za tehnologiju Masačusets (MIT) započeo je 2002. godine program onlajn kurseva pod nazivom OpenCourseWare(OCW). Tri godine kasnije, pokrenuo je inicijativu čija je misija bila da u partnerstvu sa drugim univerzitetima omogući pristup obrazovanju širokim masama, preko interneta. Većina kurseva koje OCW nudi dostupni su u vidu audio i video predavanja. Najjednostavniji način za pronalaženje kursa za koji ste zainteresovani jeste pretraga na sajtu http://www.ocwconsortium.org/, koji predstavlja agregat kurseva na više od dvadeset univerziteta iz celog sveta. Korisnicima ovog sajta na raspolaganju su na stotine kurseva iz različitih oblasti, od numeričke algebre i klimatologije do etike medicinskih istraživanja na ljudima.


Kan Akademija

Za razliku od OCW-a, ovde nije reč o agregatu kurseva različitih univerziteta, već je sve, manje-više delo jednog čoveka, jedne elektronske table i Jutjuba. Sajt je 2006. godine osnovao Salman Kan, diplomac sa MIT-ja. Kursevi su uglavnom orijentisani na matematiku i prirodne nauke iako ima i kurseva iz oblasti finansija i istorije, ali u manjem broju. http://www.khanacademy.org/ nudi preko 3000 video-lekcija. Uživa odličnu reputaciju među predavačima i zgodan je za one koji već poseduju neka bazična znanja koja bi želeli da nadograde. Svi sadržaji na sajtu su potpuno besplatni, a namenjeni su studentima, predavačima, povratnicima u obrazovni sistem i onima koji se obrazuju kod kuće.


Academic Earth

Slično kao OCW, sajt http://www.academicearth.org/ skladišti materijale za besplatne kurseve sa devetnaest različitih univerziteta, među kojima su MIT, Jejl i Harvard. Ovde su nešto drugačije organizovani, jer se svi materijali nalaze na ovom sajtu, za razliku od OCW-a, gde su linkovani ka sajtovima univerziteta. Pretraga je prilično sofisticirana, pa osim prostog pretraživanja kurseva, korisnici imaju mogućnost da pretražuju tačno određenu temu ili određenu lekciju. Omogućena je i pretraga po temama, kao što su kompjuterske nauke, književnost, filozofija i religija. Korisnici mogu da ocenjuju različita predavanja, što drugima omogućava lakši uvid u to koje lekcije vredi odslušati, a koje je bolje preskočiti.


Wikiversity

Za one koji više vole tekst nego video-materijale za učenje, izvori na internetu nešto su oskudniji, iz prostog razloga što je mnogo lakše snimiti predavanje kamerom i aploudovati ga na internet, nego napisati lekciju ili knjigu. Međutim, i za one koji preferiraju čitanje, na mreži postoji obilje raspoloživih materijala. Jedan od njih je http://en.wikiversity.org i njihov partnerski sajt http://en.wikibooks.org. Korisnici mogu sami da unose, edituju i obogaćuju sadržaje na ovim sajtovima, koji imaju razgranatu strukturu – glavne kategorije: matematika, društvene nauke, tehnologija itd. nadalje se granaju u tematski specifičnije potkategorije. Skladištenje kurseva javlja se u tri vida: neki se nalaze na samom sajtu, za neke postoje samo linkovi ka drugim sajtovima, a takođe su umreženi i sa univerzitetskim bazama. Zapravo, na ova dva sajta može se naći skoro sve važno od kvalitetnih kurseva u tekstualnoj formi.


Free Ed

Jedan od najstarijih sajtova posvećenih besplatnom obrazovanju, http://www.freeed.net, pokrenut je 1997. godine. Podeljen je na dva glavna dela. Jedan čini takozvani Koledž za umetnost i društvene nauke, u okviru kog se nalaze kursevi iz oblasti umetnosti, kinematografije, dizajna, novinarstva, fotografije, književnosti, filozofije, muzike i pozorišta. Drugi deo, Koledž za biznis, marketing i ekonomiju čine kursevi računovodstva, knjigovodstva, preduzetništva, upravljanja malim i velikim biznisom, marketinga, administracije, trgovine i etike u preduzetništvu. Osnivači sajta kao svoju misiju navode širenje ideje da kvalitetno obrazovanje i uspešna karijera ne smeju da budu privilegija samo onih koji imaju novca da to sebi priušte. Osim besplatnih onlajn kurseva, sajt nudi i vodiče kroz obrazovne institucije, namenjene budućim studentima.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve