Loader

Mala matura

Bolja kontrola i tajnost rezultata

14.jun,04:33

Ove godine, matura se polaže iz dva predmeta, matematike i maternjeg jezika. Za one koji sad završavaju šesti razred, matura će se, pored ova dva, sastojati i od opšteg testa iz još pet predmeta

Po drugi put otkako je uvedena, svršeni osnovci u Srbiji polagaće malu maturu. Polaganje završnog ispita zakazano je za 18. i 19. jun, a za 78.004 učenika osmog razreda koji ove godine upisuju srednju školu, ima dovoljno mesta – više od 83.000. Na završnom ispitu, odnosno maloj maturi, biće 50 odsto nepoznatih zadataka, 25 odsto iz zbirki i 25 procenata sa izmenjenim redosledom odgovora ili brojevima u odnosu na zadatke iz zbirke.

Svi oni koji žele da upišu umetničke ili škole za učenike sa posebnim sposobnostima polagali su prijemni ispit 8, 9. i 10. juna. Konačni rezultati prijemnih ispita biće poznati do 15. juna, a završnih ispita 25. juna, predviđeno je kalendarom upisnih aktivnosti. Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, kao i upis u prvom krugu planirani su za 6. i 7. jul, a drugi upisni krug završava se 11. i 12. jula. Prilikom upisa u gimnazije i srednje stručne škole, redosled kandidata utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, sa koga se može poneti maksimalnih 40 bodova, opšteg uspeha od 6. do 8. razreda i rezultata na takmičenjima tokom osmog razreda. Uspeh u prethodnom školovanju nosi maksimalnih 60 bodova, a i ove godine đaci će popunjavati listu od 20 želja.

Ove godine, matura se polaže iz dva predmeta, matematike i maternjeg jezika, dok je postepeno uvođenje drugih predviđeno za naredne godine, tako da bi oni koji sad završavaju šesti razred trebalo da polažu maturu koja će se, pored ova dva, sastojati i od opšteg testa iz još pet predmeta: biologije, istorije, fizike, geografije i hemije.

Iz Ministarstva prosvete i nauke, za ovu godinu najavili su veću kontrolu kvaliteta i regularnosti male mature, nakon što je utvrđeno da su prošle godine u 80 škola u školskim upravama u Leskovcu, Kraljevu i Novom Pazaru, nastavnici prilikom pregledanja testova dodavali učenicima bodove. Svaka škola će imati supervizora koji će biti odgovoran za ceo proces pregledanja i bodovanja testova, a biće uvedeno i delimično centralizovano pregledanje testova. To znači da će testovi iz nekoliko manjih škola biti sakupljeni na jedno mesto, u jednoj školi, kako bi kontrolori imali bolji uvid. Ministarstvo prosvete i nauke, u saradnji sa timom iz projekta Evropske unije „Osiguranje kvaliteta nacionalnih ispita“, organizuje treninge u svim regionima za direktore škola, dežurne nastavnike na maloj maturi i ocenjivače testova. Uloga supervizora koje postavlja ministarstvo biće ojačana, a biće sprovedena i detaljna analiza rada prošlogodišnjih supervizora, pre njihovog ponovnog postavljenja, kako bi se izbegle nepravilnosti na maloj maturi.

Tim za sprovođenje projekta saopštio je da je Ministarstvo izabralo i imenovalo 35 uglednih i iskusnih direktora škola, koji će pružiti dodatnu podršku osnovnim školama u Srbiji. Direktori škola posebno će biti angažovani u mestima gde je prošle godine, kada je prvi put održan završni ispit, zabeleženo neregularno ponašanje pojedinih ocenjivača, dežurnih nastavnika i direktora. Njihov mandat i uloga uključuju savetovanje i usmeravanje direktora škola u procesu planiranja i sprovođenja završnog ispita, podršku u profesionalizaciji pristupa nastavnika realizaciji završnog ispita, komuniciranje i saradnju sa direktorima, načelnicima školskih uprava, nastavnicima i ostalim učesnicima u procesu, kako bi se povećalo razumevanje završnog ispita i njegove uloge u poboljšanju sveukupnog nastavnog procesa.

Još jedna značajna promena u odnosu na ranije godine jeste da rezultati predstojećih prijemnih i završnog ispita neće moći da se objavljuju javno – na sajtovima, oglasnim tablama ili ulaznim vratima škola. Uvid u rezultate testova imaće samo učenici i njihovi roditelji, isključivo u određenoj prostoriji u školi, dok će na sajtu Ministarstva prosvete i nauke, posvećenom upisu u srednje škole www.upis.mpn.gov.rs, uz pomoć šifre, moći da pogledaju rezultate, ali tek kada budu konačni. Ova izmena izazvala je oprečna mišljenja, jer je izazivala sumnju da ostaje mnogo prostora za manipulacije rang-listama i druge neregularnosti. Međutim, ispostavilo se da je javno objavljivanje lista u sukobu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Iz Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, medijima je objašnjeno da je na osnovu prijava građana i ciljane pretrage interneta, utvrđeno da su se na sajtu www.upis.mpn.gov.rs nalazili izveštaji koji sadrže neke ili sve lične podatke, kao što su šifra, ime i prezime, adresa, datum rođenja, ime roditelja, jedinstveni matični broj, ocene i broj bodova, a za objavljivanje takvih podataka ne postoji pravni osnov. Nakon upozorenja poverenika, zvaničan sajt posvećen upisu u srednje škole nije dostupan javnosti, a sa veb-prezentacija škola uklonjeni su podaci o đacima i rezultatima sa prijemnih i završnog ispita.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve