Loader

Stranke o odgovoru Beograda posle propasti pregovora s Prištinom

04.april,22:22

Nakon propasti pregovora Beograd-Priština 2/3.jula u Briselu , SNS i SPS pozivaju na jedinstvo, URS je (kako izgleda) za prihvatanje ponude. DSS za odbijanje ultimatuma, DS traži istinu

Dačić: Nedostajao samo vagon za kapitulaciju

Premijer Ivica Dačić izjavio je da Beograd želi da postigne sporazum sa Prištinom, ali da je Srbiji ponuđena samo kapitulacija na koju ne može da pristane, a da su moguće samo male korekcije onoga o čemu je bilo reči u Briselu.

„Ne možemo da potpišemo kapitulaciju. Mom kolegi francuskom premijeru Žan-Marku Erou sam predočio da je dijalog s Prištinom bio takav da je samo nedostajao vagon u kojem bismo potpisali kapitulaciju. Pregovori su doveli do potpune farse“, rekao je Dačić za Večernje novosti.

Dačić je naveo da su moguće samo neke male korekcije onoga o čemu je bilo reči u Briselu i da pregovora u suštini više neće biti.

Na pitanje «Kakve su ponude na stolu?» Dačić je odgovorio:

«Ponuđeno je da se formira Zajednica srpskih opština, ali koja ne bi imala izvršna ovlašćenja, već ona koja imaju opštine, odnosno lokalne samouprave na Kosovu. Želeli smo kompromis. Tražili smo da Srbi, bar, imaju regionalnog komandanta policije. Onda su oni, navodno, napravili veliki kompromis. Pristali su da taj regionalni komandant bude za četiri opštine. Ali, tu četvrtu opštinu ne smatraju severnom, nego celom Kosovskom Mitrovicom! To praktično znači da bi odnos stanovništva bio 65:35 odsto za Albance. Smatrali smo da nas neko pravi ludim i da se zafrkava s nama…»

Dačić je objašnjavao je srpska strana u Briselu tražila da Apelacioni sud bude u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali da ni to (kosovski pregovarači) nisu prihvatili: «Predložili (su) da postoje nekakvi sudovi-paneli, koji bi bili šetajućeg karaktera, što znači da bi svoja zasedanja samo mogli da obavljaju i u severnom delu. Tražili smo i da neka nova vojska Kosova neće moći da dolazi na sever. Na to je Tači rekao da ne može da priča o nečemu što ne postoji, a da o tome vidimo s NATO! U principu, mi bismo razgovarali s NATO, ali oni neće da garantuju da vojska ne dolazi, nego objašnjavaju da će to biti nekakva nova vojska, u kojoj će biti novi ljudi, koji će biti korektni prema Srbima i da, eto, neće biti loši. Kad sve to sakupimo, zaista ne znam s čim bismo izašli pred naš narod da bismo rekli da smo nešto dobili. Zato, uopšte nemam iluziju. Ako bi se potpisao nekakav sporazum, on ne bi mogao da se brani s aspekta da je dobar. Jedino opravdanje zašto bi mogao da bude prihvaćen jeste da bi se reklo da moramo i da nemamo drugog izlaza…»

Vladajuće stranke u Skupštini u četvrtak, 4. aprila pozivaju sve političke subjekte da učestvuju u donošenju jedinstvene odluke o Kosovu i Metohiji. U vladajućoj koaliciji svi govore o jedinstvu, a Mlađan Dinkić, prvi u vladajućoj koaliciji zapravo kaže da Srbija treba da prihvati briselsku ponudu – kada kaže da će rešenja biti sve gora. Podršku Vladi u odbacivanju svih briselskih ponuda, nudi Demokratska stranka Srbije. DS traži od državnog vrha da građanima saopšti istinu .

NAPREDNJACI – POZIV NA JEDINSTVO: Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović pozvao je i druge stranke da pokažu da su odgovorne i da ne koriste briselske pregovore za „političko prepucavanje“:

„Ovo je trenutak kada Srbija mora da ostane jedinstvena iza odluke, koja će garantovati stabilnost za naše društvo i našu državu…“

I SOCIJALISTI O JEDINSTVU: „Delegacija, koja je otišla u Brisel nije bila kvorum, u smislu, ja ću reći da, ti ćeš reći ne, pa ćemo posle prebrojati glasove. Prosto, oni su imali jedinstven stav, odluka je donesena konsenzusom“, rekla je potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović.

UJEDINJENI REGIONI – REŠENJA ĆE BITI SVE GORA:

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da bi trebalo pronaći rešenje kojim će početi trajan i stabilnan odnos sa Prištinom.

„Imaćemo jedinstven stav i mislim da se ide u tom pravcu. Treba zatvoriti deo istorije i okrenuti se budućnosti, ne zaboravljajući Srbe koji žive na Kosovu. Istorija nas je naučila da su rešenja sve gora što se više čeka. Nema dobrih rešenja, ali će ona biti sve gora ako budemo čekali“, rekao je Dinkić RTS-u.

Dinkić je rekao da on i URS nemaju dilemu i da se mora doneti rešenje koje će biti dobro za Srbiju i sve njene građane.

„Mislim da treba ići ka EU i prihvatiti rešenje kojim će početi trajan i stabilan odnos sa Prištinom, ali ne treba zaboraviti na Srbe na Kosovu“, rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao da nema dileme da Srbija „nema šanse kao izolovana zemlja“.

DEMOKRATSKA STRANKA – RECITE ISTINU

Posle sastanka Predsedništva Demokratske stranke, lider te partije Dragan Đilas poručio je državnom vrhu da, ukoliko nema hrabrosti da preuzme odgovornost, da dođe u parlamnet i saopšti istinu „kakva god da je.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas pozvao je državno

rukovodstvo da građanima saopšti istinu, a ne da „pere ruke od pregovora“ koji su Srbiju doveli u nepovoljnu poziciju.

„Umesto da pred nas izađu sa rešenjima i jasnim stavovima, premijer Ivica Dačić ćuti, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kuka, a predsednik države Tomislav Nikolić se krije iza telefonskih razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom“, rekao je Đilas u izjavi novinarima u sedištu DS-a u Beogradu.

Đilas je ocenio da su rezultati pregovora s Prištinom očigledno dva loša rešenja i istakao da, ako je ideja da se odustane od evropskog puta Srbije, to treba jasno reći i Srbiji i Evropi.

Danas državni vrh ne zna da li da potpiše papir oko koga je osam puta pregovarao. Ako se plaši svojih birača, ako nemaju hrabrosti da preuzmu odogovrnost, neka dođu u parlament i kažu istinu kakva god da je“, naglasio je Đilas.

Lider demokrata istakao je da će ta stranka kao odgovorna i državotvorna dati svoj doprinos rešavanju situacije u koju je Srbiju dovela sadašnja vlast i da će učiniti sve da dođe do rešenja koje će omogućiti opstanak i sigurnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Od kako je ova vlada počela da pregovara sa Prištinom pre osam meseci DS je upozoravao da se pregovori vode loše, da odgovornost snose oni koji ih vode i nudila pomoć“, rekao je Đilas.

U vreme kada je DS vodio pregovore Srbija je dobila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ukidanje viza i status kandidata, a nije prihvatila ukidanje državnih institucija, kaže Đilas i naglašava da će DS će uvek ostati privržena ideji ujedinjene Evrope sa Srbijom kao punopravnim članom, a od vlasti će tražiti istinu, jasan stav i odgovornost.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – SRBIJA MOŽE DA KAŽE „NE!“: „Jako je važno da Srbija jasno i glasno i jedinstveno odbaci sve ultimatume Brisela i u tom smislu DSS je spremna da pruži podršku, jer konsenzus može da se gradi kada se radi o odbrani države“, kaže portparol DSS-a Petar Petković.

Prvi put posle 2008. godine Evropska unija je čula da Srbija može da kaže „Ne!“ nedostojnim i ponižavajućim ponudama. Zato je ovo značajan korak za uspostavljanje preko potrebnog nacionalnog samopoštovanja i dostojanstva, koje je urušeno nerazumnom politikom da EU nema alternativu“, piše u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

LDP:OMOGUĆITI EVROINTEGRACIJE

LDP se zalaže da u dijalogu s Prištinom bude doneta odluka koja će omogućiti nastavak evropskih integracija, a ne ona koja vodi u izolaciju zemlje.

„Borićemo se za odluku koja će doneti ostvarivanje svih ciljeva bez kojih zemlja neće opstati“, izjavio je poslanik LDP u Skupštini Srbije Bojan Đurić.

SPO: Slaba Srbija ne bi mogla nikako da pomogne Srbima na KIM

Nepotpisivanjem sporazuma položaj Srba na KiM bi se dramatično pogoršao, a izolovana i slaba Srbija ne bi mogla nikako da im pomogne, ističu u saopštenju SPO.

„Izostanak dogovora u Briselu o nadležnostima zajednice srpskih opština ne umanjuje prava Srba u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, koja su zagarantovana planom Martija Ahtisarija, pošto su taj plan prihvatile sve članice EU, NATO i kosovske vlasti.“

Borko Stefanović: Vlast prebacuje odgovornost na druge

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije Borislav Stefanović ocenjuje da je neozbiljno što niko u Srbiji osim onih koji učestvuju u pregovorima sa Prištinom ne zna šta se Beogradu nudi – da li je u pitanju papir ili nešto što je Tači tražio…
„Vlast pokušava da prebaci odgovornost između sebe, a onda da se to uradi i na čitavo društvo, politički spektar i političke partije“, rekao je Stefanović Tanjugu.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve