Beograd >

Javni čas za ulične zabavljače

Ulični zabavljači koji žele da dobiju legalan status i mogućnost da se predstavljaju na ulicama, trgovima i javnim mestima širom Beograda, moraće da nastupe na javnom času na Kalemegdanu sredinom aprila. Nastupe više od sto prijavljenih učesnika ocenjivaće stručni žiri, a samo oni sa najvišim ocenama moći će ubuduće da nastupaju u Knez Mihailovoj ulici.

Komisija Sekretarijata za kulturu predvidela je za ulične nastupe 54 lokacije. Mesta za izvođenje programa zabavljačima će svečano biti dodeljena na velikoj javnoj audiciji koja će se održati 14. ili 16. aprila, u okviru Dana Beograda.

"U najlepšoj ulici Beograda zabavljači će nastupati na 14 lokacija. Plato između Robne kuće ‘Beograd’ i ‘Vapiana’, prostor između Srpske akademije nauke i umetnosti i ‘ERSTE’ banke i ugao Knez Mihailove 36 i Vuka Karadžića 6 ocenili smo kao najatraktivnije lokacije, koje su rezervisane za svirače, mađioničare i slikare, a mesta će dobiti samo oni čiji nastup bude ocenjen čistom desetkom. Za sve ostale lokacije predviđene u Knezu, ocena ne sme biti niža od sedmice", objasnio je za list "24 sata" predsednik komisije Darko Glavaš.

Najniža ocena za dobijanje dozvole za nastup biće četvorka. Sa ovom ocenom zabavljači će obezbediti sebi mesto na Savskom i Dunavskom keju.

Ulični zabavljači različitog su mišljenja kada je reč o javnom času. Zoran Ilić Tambura, gitarista koji već godinu dana svakodnevno nastupa u Knez Mihailovoj ulici, kaže za "Vreme" da nije došao da se takmiči ni sa kim, već da svira.

"Predao sam dva zahteva za dobijanje dozvole za uličnog svirača i neću ići na te audicije jer ja nisam došao da se takmičim ovde, već da predstavim svoju intelektualnu svojinu. I ukoliko mi policajac bude pisao prijavu, ja ću njega da tužim za ugrožavanje intelektualne svojine", kaže Ilić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST