Loader

Marko Mišković u kućnom pritvoru

04.april,19:57

Iz Okružnog zatvora u Beogradu prebačen je u svoj stan, gde mu je postavljena elektronska narukvica

Sin vlasnika „Delta holdinga“ Maroslava Miškovića, Marko Mišković je u sredu, 3. aprila pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu i prebačen u svoj stan, gde mu je postavljena elektronska narukvica, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

ELEKTRONSKI KONTROLISANO KRETANJE: Marko Mišković

Odlukom Specijalnog suda na predlog odbrane, uz saglasnost Tužilaštva za organizovani kriminal Marku Miškoviću je pritvor ukinut i zamenjen kućnim pritvorom, odnosno merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor. Ta odluka će biti preispitivana svaka tri meseca.

Pripadnici Uprave preuzeli su Marka Miškovića iz Okružnog zatvora i prevezli ga u stan gde su mu stavili elektronsku narukvicu za praćenje. Službenici Uprave će svakih 20 sekundi dobijati podatke o njegovom kretanju. U slučaju da on izađe iz dozvoljene zone, o tome bi odmah bio obavešten sud, koji bi mogao da promeni odluku.

Advokat Zdenko Tomanović je rekao za Betu da će se Marko Mišković u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Marko Mišković je uhapšen 12. decembra zajedno sa svojim ocem Miroslavom Miškovićem, kao i vlasnikom „Nibens grupe“ Milom Đuraškovićem i još sedam osoba. Apelacioni sud je 8. marta, po drugi put, produžio za još tri meseca pritvor Miškovićima i Đuraškoviću, uz obrazloženje da i dalje postoji opasnost od bekstva i uzimajući u obzir težinu krivičnog dela koje im se stavlja na teret. Njihov pritvor može trajati najduže do 9. juna 2013.

Miškovići i Đurašković su zadržani u istražnom zatvoru pod sumnjom da su kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve „Niš“, a preko njega i suvlasnici više drugih preduzeća za puteve, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu vrednu od oko 30 miliona evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Milu Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću „Hemslejd“ 1,2 miliona evra.

Na sajtu Miroslava Miškovića u tekstu «Prava istina O PZP Niš» te optužbe se obacujuju sledećim objašnjenjem:

«Da li je kredit od 23 miliona EUR koji je Mišković dao PZP-u Niš 2005. godine, odnosno prinos koji je po osnovu njega realizovao, na bilo koji način neuobičajen?

Ne. Mišković je 2005. godine podržao PZP Niš u sticanju vlasništva nad PZP Beograd, drugom srpskom kompanijom za izgradnju puteva koja je tada bila u postupku privatizacije. Mišković je to uradio tako što je kompanija u njegovom vlasništvu, Hemslade Trading Ltd. (osnovana na Kipru), pozajmila 23 miliona EUR PZP-u Niš da finansira kupovinu PZP Beograd. Ugovorom o kreditu je predviđeno da se plaća kamata po stopi EURIBOR plus 3 procenta, što je 2005. godine bila relativno niska kamatna stopa na srpskom tržištu. U skladu sa zahtevima zakona Srbije, ovaj ugovor o prekograničnom kreditu je registrovan i odobren od strane Narodne banke Srbije pre nego što su sredstva isplaćena.

Kredit je otplaćen 2008. godine. Ukupna otplata je bila 26,366 miliona EUR, što predstavlja 23 miliona EUR glavnice i 3,366 miliona kamate. Ta isplata kamate je bila iznos koji se dugovao po ugovoru o kreditu, obračunat po stopi EURIBOR + 3 odsto.»

Dok je Marko Mišković bio u zatvoru, njegova supruga, pevačica Jovana Nikolić je 22. marta u Ginekološko akušerskoj klinici u Višegradskoj ulici rodila ćerku Antoninu.

Marko Mišković je u zatvoru postao otac; a njegov otac Miroslav Mišković je postao deda, a izgubio je majku (Vericu Mišković, koja je u 91. godini života umrla 30. januara u kruševackoj bolnici i sahranjena u Beogradu, a Miroslav Mišković je pod jakom policijskom pratnjom doveden na groblje da prisustvuje sahrani svoje majke i sa groblja je vraćen u zatvor).

Elektronska narukvica

Elektronska narukvica je mali uređaj, koji pomalo podseća na neki glomazniji ručni sat. Nosi se na nozi, oko skočnog zgloba, jer je tu manje upadljiv nego na ruci. Uz narukvicu, osuđenik dobija i centralnu jedinicu – primopredajnik – koji se instalira u stanu u kom služi kaznu. Taj uređaj je povezan na struju i telefonsku mrežu.

Narukvica komunicira sa centralnom jedinicom, a centralna jedinica sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija. Tu se na monitoru, na kom službenici Uprave prate kretanje osuđenika, svakih 20 sekundi pojavljuju podaci o njegovom kretanju. Službenici u istom roku dobijaju informaciju ukoliko zatvorenik pokuša da skine ili razbije narukvicu, a predviđena su i rešenja u slučaju nestanka struje ili problema sa telefonskom linijom.
U slučaju da osuđenik izađe iz ograničenog prostora, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija o tome obaveštava sud i stvaraju se uslovi za pooštravanje kazne – na primer za uvođenje zatvorske kazne u pravom zatvoru.

O ovom uređaju pisali smo kada je taj uređaj primenjen u slučaju Svetlane Cece Ražnatović Sankcije i njihovo izdržavanje: Digitalne bukagije, Vreme broj 1062, 12. maj 2011.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve