Loader

Prolećne vode

04.april,17:51

Vodostaji Dunava, Save, Tise, Tamiša, Mlave i Nere kod pojedinih mesta je iznad granice redovne odbrane od poplava saopštio je u sredu 3. aprila Republički hidometeorološki zavod.

Zbog topljenja snega na Alpima i poplavnog talasa iz Hrvatske, u narednih dvadeset dana preti opasnost od poplava zbog čega je zakazana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije, kako bi se uključile sve raspoložive snage, najavio je načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Vodostaj Save kod Šapca je iznad granice vanredne odbrane i u sredu 3. aprila dostigao je nivo od 504 cm, a vrh rasta vodostaja očekuje se 6. aprila. Poplavljeno je šabačko vikend naselje koje se nalazi u nebranjenom delu. U dužini od 49 kilometara proglašena je vanredna odbrana od poplava.

Kod Jamene i Sremske Mitrovice nivo vode je iznad granice redovne odbrane od poplava, s tendencijom porasta.

U rejonu Bogatića, na ušću Drine u Savu voda se izlila u rejonima Pavlovića most, Vasin šid i Parešnica i potopila oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Pri vodostaju od 525 centimetara na vodomeru Titel proglašena i redovna odbrana od poplava na Tisi u dužini od 77 kilometara – od crpne stanice Kumane do ušća Begeja, od Čuruga do Mošorina i na Begeju od ušća u Tisu do hidročvora Stajićevo. Kod Stajićeva odranije ima problema i sa podzemnim vodama.

Na Dunavu kod Bezdana nailazi novi talas. Vanredna odbrana od poplava proglašena je u sredu na levoj obali od Bogojeva do Mladenova u dužini od 58,9 kilometara. Nizvodno od Bačke Palanke se očekuje da će Dunav dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava. Kod Smedereva vodostaj je nešto iznad granica redovne odbrane od poplava sa tendecijom manjeg porasta.

Najveće poplave u istoriji Republike Srbije.

Reka Godina Vodostaj

Dunav* 1965. 825cm

Tisa 2006. 949cm

Sava 1975. 620cm

Morava 1965. 656cm

Morava 1977. 425cm

Vlasina 1987 620cm

Tamiš 2000. 844cm

*Najveća poplava u Srbiji, zahvatila skoro sve tokove reka, pod vodom je bilo 150.000 hektara zemlje, 16.000 kuća, 214 kilometara puta.

Izvor: Ţarko Vukmirović: RANO UPOZORAVANJE OD POPLAVA U SRBIJI, UNIVERZITET U NOVOM SADU, FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA, Novi Sad, 2011

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve