<< VESTI | | 03.04.2013 17:48

 

Prolećne vode

Vodostaji Dunava, Save, Tise, Tamiša, Mlave i Nere kod pojedinih mesta je iznad granice redovne odbrane od poplava saopštio je u sredu 3. aprila Republički hidometeorološki zavod.

Zbog topljenja snega na Alpima i poplavnog talasa iz Hrvatske, u narednih dvadeset dana preti opasnost od poplava zbog čega je zakazana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije, kako bi se uključile sve raspoložive snage, najavio je načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Vodostaj Save kod Šapca je iznad granice vanredne odbrane i u sredu 3. aprila dostigao je nivo od 504 cm, a vrh rasta vodostaja očekuje se 6. aprila. Poplavljeno je šabačko vikend naselje koje se nalazi u nebranjenom delu. U dužini od 49 kilometara proglašena je vanredna odbrana od poplava.

Kod Jamene i Sremske Mitrovice nivo vode je iznad granice redovne odbrane od poplava, s tendencijom porasta.

U rejonu Bogatića, na ušću Drine u Savu voda se izlila u rejonima Pavlovića most, Vasin šid i Parešnica i potopila oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Pri vodostaju od 525 centimetara na vodomeru Titel proglašena i redovna odbrana od poplava na Tisi u dužini od 77 kilometara - od crpne stanice Kumane do ušća Begeja, od Čuruga do Mošorina i na Begeju od ušća u Tisu do hidročvora Stajićevo. Kod Stajićeva odranije ima problema i sa podzemnim vodama.

Na Dunavu kod Bezdana nailazi novi talas. Vanredna odbrana od poplava proglašena je u sredu na levoj obali od Bogojeva do Mladenova u dužini od 58,9 kilometara. Nizvodno od Bačke Palanke se očekuje da će Dunav dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava. Kod Smedereva vodostaj je nešto iznad granica redovne odbrane od poplava sa tendecijom manjeg porasta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST