Obrazovanje za XXI vek (40) >

Nostrifikacija i druge nevolje

Pred čitaocima je 40. broj "Obrazovanja za XXI vek", koji otvaramo jednom, može se reći, dobrom vešću. Izmenama Zakona o visokom obrazovanju, našim stručnjacima koji su obrazovani u inostranstvu biće omogućeno priznavanje stranih diploma po bržim, lakšim i jednostavnijim procedurama. Sa kakvim se sve teškoćama oni suočavaju i koliko im to crpi energije, novca, pa i patriotizma, čitajte na narednim stranama.

Povodom teme iz prošlog broja "Obrazovanja" (tekst "Između dve vatre, "Vreme" 1156) o politici ocenjivanja u našim školama, javio nam se Miloš Jeremić, profesor filozofije u Požarevačkoj gimnaziji, koji na narednim stranama objašnjava svoju metodu ocenjivanja i razmatra različite načine vrednovanja učeničkog rada.

Jedan tekst nemačkog "Zidojče cajtunga" privukao nam je pažnju zbog teme kojom se bavi: sa kojim se sve mentalnim tegobama suočavaju nemački nastavnici i šta im je uzrok. Voleli bismo da u narednim brojevima čujemo iskustva naših prosvetnih radnika, pa ih pozivamo da s nama podele načine na koje izlaze na kraj sa stresom dok obavljaju "najplemenitiji od svih poslova", kako je podučavanje ocenio jedan njihov nemački kolega.


 

»Obrazovanje za XXI vek«

Ceo dodatak u PDF-u

Prilog "Obrazovanje za XXI vek" je specijalno izdanje nedeljnika "Vreme".

Broj 40, februar 2013.

Uređuje: Jovana Gligorijević,
Fotografije: "Vreme".

Projekat je realizovan uz podršku Fonda za otvoreno društvo.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA