Loader

dopunjeno 19.4. u 10h49m

Policija–MMF 2:0

21.mart,20:18

Podnaslov Francuska policija pretresla parisku kuću šefice MMF Kristin Lagard, u okviru istrage o «Aferi Tapi», zbog navodnog plaćanja za izbornu podršku bivšem predsedniku Sarkoziju

Kristin Lagard pred sudom

Kristin Lagard će pred francuskim sud odgovarati na pitanja vezana za navodnu zloupotrebu službenog položaja francuske ministarke finansija, javio je BBC 18. aprila. Ona će u maju pred magistratom dati izjavu o aferi Tapi. Izjavila je da sudski poziv za nju nije ništa novo pod suncem pošto je taj slučaj dvadeset godina pod raznim istragama, da će rado otputovati na nekoliko dana u Pariz, ali da joj taj slučaj neće poremetiti samopouzdanje, fokus i pažnju s kojom obavlja sadašnji posao. Prošlog meseca MMF je izrazio poverenje u Kristin Lagard.

Kuću generalne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard francuska policija pretresla je u sredu 20. marta, u isto vreme kada je pretresana i kuća njenog šefa kabineta i Bernarda Tapija, bivšeg političara, glumca, pevača, televizijske zvezde, bivšeg vlasnika fudbalskog kluba Olimpik iz Marselja (1986–1994) i biznismena specijalizovanog za oporavak bankrotiralih kompanija, među kojima i firme Adidas , koju je Tapi posedovao od 1990. do 1993.

Bernard Tapi je tužio banku Crédit Lyonnais (delimično državnu) zbog toga što je 1993. i 1994. bez njegovog znanja firma Adidas prodata Robertu Loj-Drajfusu. Na prvoj sudskoj instanci on je izgubio proces, ali je tu presudu delimično poništio kasacioni sud 9. oktobra 2006, da bi dugi spor između Tapija i Crédit Lyonnais bio okončan tek 30. septembra 2008. u korist Tapija.

Kristin Lagard je bila francuska ministarka finansija kada se Bernar Tapi žalio na presudu i 2008. dobio spor. Ona je u međuvremenu osumnjičena da je kao ministar ekonomije donela kontroverznu odluku da okonča Tapijev spor s državnom bankom Crédit Lyonnais tako što je Tapiju 2011. dodeljena odšteta zbog firme Adidas od 284 miliona evra javnih para.

Po kritičarima, to je bila previše velikodušna kompenzacija, odnosno zloupotreba položaja ministra finansija.

NEKADAŠNJI VLASNIK OLIMPIKA, GLUMAC,POLITIČAR RAZNIH BOJA, STRUČNJAK ZA OŽIVLJAVANJE PROPALIH FIRMI: Bernard Tapi

Istražitelji proveravaju da li je to bio nezakonit finansijski revanš za to što je Tapi podržao Nikolasa Sarkozija u izbornoj kampanji 2007.

Na francuskim predsedničkim izborima 2007. Tapi je, inače, podržao Sarkozija, kandidata desne Unije za narodni pokret, uprkos tome što je bio ministar u socijalističkoj vladi i član Radikalne partije levice.

Pitanja u javnosti o tom slučaju pojavila su se pre nego što je Kristin Lagard postavljena za šeficu MMF-a, nakon što je njen prethodnik, Dominik Štros Kan, bio primoran da podnese ostavku zbog optužbi da je pokušao da siluje sobaricu u jednom njujorškom hotelu, koje su kasnije odbačene.

Iv Repike, advokat Kristin Lagard, izjavio je da ona nema šta da krije i pozdravio je pretres njene kuće „kao još jedan korak kojim će biti dokazana njena nevinost“.

Tapi je inače često bio predmet kontroverzi. Kada je 1993. Olimpik iz Marselja pobedio u Ligi šampiona bio je optužen za nameštanje fudbalskih utakmica. Olimpik je tada bio suspendovan u francuskom prvoligaškom takmičenju, ali ne i u Ligi šampiona. Godine 1994. Tapi je bio pod istragom zbog korupcije i manipulacije svedocima i 1995. osuđen na kaznu zatvora.

Istraga o Sarkoziju i babi

Spektakl sa neobrijanim, šokiranim Nikolasom Sarkozijem koga odvoze u noć nakon što je bio ispitivan zbog iskorišćavanja nemoćne starice, obojio je politički život u Francuskoj protekle nedelje. Sarkozijev adokat je rekao da je njegov klijent skandalizovan tretmanom njegovog klijenta u sudu u Bordou, gde je zadržan devet časova. Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi osumnjičen je pred sudom u Bordou da je za izbornu kampanju 2007. uzeo četiri miliona evra od nemoćne metalno oslabele 90- godišnje Lilijane Betankur (90), vlasnice „Loreala“, (L’Oréal). Njena imovina je u međuvremenu stavljena pod starateljstvo.
Sudeći po traskriptima iz istrage, koji, kao i kod nas, cure do medija, na prvom saslušanju u novembru Sarkozi je rekao da je bio u kući gospođe 24. februara 2007. kurtoazno , ali da je tada sreo samo Andrea muža Lilijane Betankur. «Medijski izvori» kaže da je staru Ljilijanu Betankur sreo u još jednoj prilici. Advokat batlera familije Betankur je navodno izjavio da je njegov klijent otvorio vrata Sarkoziju jednog drugog dana, različitog od onog koji je pomenuo Sarkozi…
Afera je počela u proleće 2010. godine, kada je ćerka Lilijane Betankur, Frasoaz Mejer-Betankur optužila fotografa Fransoa-Mari Banijea, prijatelje njene majke, da je na prevaru od nje dobio velike sume novca. Istraga o tom slučaju proširena je sumnjama na nelegalno finansiranje Sarkozijeve stranke Unija za narodni pokret (UMP).
Afera se rasplamsala dva dana nakon što je ostavku podneo ministar finansija u Olandovoj socijalističkoj vladi, Žerom Kožak, da bi se branio od optužbi za izbegavanje poreza nakon što je policija zaključila da je glas osobe koja kaže da ima račun u Švajcarskoj, njegov…

…i o Gadafiju

Francuski tužilac je pokrenuo istragu zbog sumnje da je bivši predsednik Nikolas Sarkozi od bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija dobio novac za predizbornu kampanju 2007. godine, piše britanski Gardijan.
Istraga ne pominje nikoga kao osumnjičenog , ali usmerava istragu na korupciju, trgovinu uticajem, prevaru, zloupotrebu javnih fondova i pranje novca.
Istraga je bazirana na tvrdnjama Zijad Takiedin, francusko-libanski biznismen koji je umešan u niz skandala oko finansiranja političara u Francuskoj, takođe je u iskazu pred zvaničnicima decembra 2012. tvrdio da ima dokaz da je libijski režim 2006. i 2007. finansirao Sarkozija, u iznosu od najmanje 50 miliona evra, piše Gardijan.

Sarkozi demantuje optužbe i pokrenuće tužbu protiv informativnog sajta Medijapart koji ga je direktno optužio da je od Gadafija primio 50 miliona evra pred predsedničke izbore 2007.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve