Loader

Kosovski pregovori

Juri me još jedan krug

14.mart,15:16

Premijer Dačić: "Ešton stalno govori da smo tako blizu, a ja bih rekao i tako daleko."

Nakon posete Prištini evropska predstavnica za međunarodne odnose Ketrin Ešton razgovarala je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem u Palati Srbije u Beogradu. Oko petnaest časova ona je završila posetu Beogradu i otputovala za Brisel. Novinarima su se neposredno nakon toga obratili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić.

„Ešton stalno govori da smo tako blizu, a ja bih rekao i tako daleko“, rekao je premijer Dačić, precizirajući da nema dogovora, bez dogovora o nadležnostima srpske zajednice na Kosovu, a tu su važna tri ključna pitanja koja treba rešiti. To su pre svega ona pitanja koja se odnose na to šta će biti zajednica, kakve će biti njene nadležnosti. Dačić ponavlja da srpska strana ne može da pristanemo da to bude neka neobavezna forma, kao neka nevladina organizacija. Druga dva pitanja odnose se na policiju i pravosuđe. „Ako se pronađe rešenje za ova tri pitanja, mi možemo da idemo korak dalje,“ kaže Dačić.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavljuje da je kao i uvek umereni optimista, da je dogovor sa Prištinom „nikada bliži“ i da se dijalog nastavlja u Briselu 20. marta, da veruje da može doći do rešenja kao i da će biti ispoštovana Rezolucija o KiM Skupštine Srbije…

I Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je posle susreta s Ketrin Ešton da definisanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom „ulazi u završnu fazu“ i da je optimista. On kaže da bi do 20. marta mogao u Briselu da se pojavi neki „non-pejper“ koji bi bio napravljen uz uvažavanje stavova obe strane.

Da su ti stavovi različiti videlo se i posle ovog kruga razgovora – nakon kojih su i u Prštini i u Beogradu čule tvrdnje da su pregovarači „optimisti“.

Tači je u Prištini izjavio da će posle sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom uslediti organizovanje izbora u četiri opštine na severu Kosova, a potom i formiranje asocijacije srpskih opština, ali da će ta asocijacija biti u skladu sa ustavom i zakonima Kosova, bez ijednog zakonodavnog ili izvršnog mandata, ili trećeg sloja vlasti.

Nikolić i Dačić su izjavili da o sporazumu normalizaciji odnosanije nije bilo razgovora…

List Blic, pozivajući se na diplomatske izvore, javlja da su Beograd i Priština postigli dogovor o Zajednici srpskih opština, ali da su obe strane zatražile od EU još malo vremena kako bi pripremile svoju javnost pošto sporazumom nisu zadovoljni ni Srbi ni Albanci. List javlja da je zabrinutost u Briselu izazvala izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića posle sastanaka sa Ketrin Ešton da je Priština popustila, jer je to pretilo da pokvari dogovor.

Dačić i Nikolić su negirali da takav sporazum postoji i da pojedini izveštaji u medijima o tome – nisu tačni…

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve