Loader

REFERENTNE I DRUGE ANALIZE: Zaista, kakvo mleko pijemo?

07.mart,21:56

Analiza referentne laboratorije Riklit Vagenigen UR, Holandija: 33 od 48 uzoraka ne zadovoljavaju EU standard ( najviše 0,05 milikrma po kilogramu), ali i da ni jedan ne prelazi u Srbiji maksimalno dozvoljeni nivo od 0,5 miligrama po kilogramu. Analiza Nemačke akreditovane laboratorije Muva Kempen: Koncentracije aflatoksina M1 u svim uzorcima veće od EU standarda od 0,05 μg/kg, a u četiri uzorka veće koncentracije od 0,5 što je nedavno propisana granica u Srbiji, dest puta viša od stare. Detaljnije o ovoj temi u tekstu Ko koga i zašto muze u prošlom broju i Nula tamo, nula ‘vamo u ovom broju Vremena

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u sredu uveče 6. marta objavilo izveštaj holandske referentne laboratorije RIKLIT. U zvaničnom saopštenju piše da „jedina referentna laboratorija EU u svom izveštaju navodi da 31,25% uzoraka tog mleka (15 od 48) ne sadrži aflatoksin M1 većoj od dozvoljene u EU, a da ni jedan uzorak ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od one koja je dozvoljene u Srbiji“, te da će „proizvodne serije mleka za koje je ovom analizom utvrđeno da odgovaraju standardima EU biti vraćene u prodaju, dok će ostale biti uništene u skladu sa zakonom“.

SVE PO PROTOKOLU O ALARMIRAJUĆIM REZULTATIMA: Pismo iz laboratorije RIKLIT

U propratnom pismu, adresovanog na Dr Gorana Kneževića, sa sve tabelom sa izmerenim vrednostima, piše da 33 od 48 uzoraka ne zadovoljavaju EU standard ( najviše 0,05 milikrma po kilogramu), ali i da ni jedan ne prelazi u Srbiji maksimalno dozvoljeni nivo od 0,5 miligrama po kilogramu, uz napomenu da je taj rezultat dobijen korekcijim izmerenih vrednosti „relativnom proširenom mernom nesigurnošću od 29 odsto“.

„Kako nalaže naš protokol o ‘alarmirajućim’ rezultatima“, piše dalje, „ o ovome će biti izveštena holandska regulatorna tela. Savetujemo vam da o ovim rezultatima obavestite odgovarajuće srpske vlasti“.

Detaljni izveštaj, koji se u pismu pominje i koji je trebalo da stigne kad i ovo pismo sa tabelom (još) nije objavljen.

Laboratorija RIKLIT je holandska nacionalna referentna labiratorija, a ujedno i evropska: svaka od zemalja Evropske unije ima po jednu, a ona koja je referentna za sve njih je Institut za referentne materijale i merenja (Institute for Reference Materials and Measurements), a nalazi se u Gilu (Geel), Belgija.

Analiza Nemačke akreditovane laboratorije Muva Kempen

Koncentracije aflatoksina M1 u svim uzorcima veće od EU standarda od 0,05 μg/kg, a u četiri uzorka veće koncentracije od 0,5 što je propisana granica u Srbiji od pre nekoliko dana

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo naložio je 20.02.013. godine uzorkovanje mleka koje se nalazi u maloprodajnim objektima na teritoriji AP Vojvodine. Ti uzorci kako je ranije rečeno, poslati su u referentne laboratorije u EU. U priloženim dokumentima možete videti rezultate tih analiza mleka na prisustvo aflatoksina. Podsećamo da je Vlada Republike Srbije pre nekoliko dana dozvolila pomeranje gornje dozvoljene granice ove materije sa 0,05 na 0,5 μg/kg.

Analizu HPLC metodom izvršila je akreditovana laboratorija u Nemačkoj – MUVA Kempten. Rezultati analize urađenih po HPLC metodu pokazale su da u svim uzorcima vrednosti aflatoksina M1 prelaze dozvoljeni EU maksimum od 0,05 μg/kg, dok 4 uzorka sardže koncentracuju aflatoksina M1 koja čak prelazi i sadašnju propisanu granicu u Srbiji od 0,5 μg/kg.

Laboratorija MUVA Kempten radila je analize i po ELISA metodu gde su utvrđene vrednosti koje ne prelaze 0,0120 μg/kg, jer je ovo granična vrednost koju laboratorija meri po ELISA metodu, dok su egzaktne vrednosti utvrđene HPLC metodom čije rezultate vam predstavljamo.

Podsećamo da je u vreme uzorkovanja granica dozvoljenih aflatoksina M1 u mleku iznosila 0,05 μg/kg.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Vojvodine 05. marta 2013.

Mleko zdravo, ali će 2/3 biti uništeno

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije: 31,25 odsto nije preko maksimuma EU, ni jedan uzorak ne prelazi srpske standarde, ali će mleko koje ne odgovara EU standaru biti uništeno!

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije: 31,25 odsto preko maksimuma EU, ni jedan uzorak ne prelazi srpske standarde, ali će mleko koje ne odgovara EU standaru biti povučeno
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede primilo je izveštaj iz laboratorije RIKILT Wageningen (Holandija) o prisustvu aflatoksina M1 u 48 uzoraka mleka koje je po nalogu inspekcije povučeno sa rafova prodavnica u Srbiji 19. februara 2013. godine.
Jedina referentna laboratorija EU u svom izveštaju navodi da 31,25 odsto uzoraka tog mleka (15 od 48) ne sadrži aflatoskin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u EU, a da ni jedan uzorak mleka ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji.
Proizvodne serije mleka za koje je ovom analizom utvrđeno da odgovaraju standardima EU biće vraćene u prodaju dok će ostale biti uništene u skladu sa zakonom.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije u saopštenju 6.3. 2013.pod naslovom „Analize mleka iz Holandije: bezbedno po zdravlje građana“ !?

Smene zbog aflatoksina

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je Vladi Srbije u utorak 5. februara predlog za smenu dva funkcionera i to iz Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja a zbog problema sa mlekom i afere sa aflatoksinom.

Kako je navelo Ministarstvo, predloženo je da bude smenjen v.d. direktora Uprave za veterinu Ivan Sočo i direktor Uprave za zaštitu bilja – Jan Boćanski.

Ostale najavljene promene, kako se podvlači, izvršiće novi direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je pre dva dana najavio smenu bar četiri osobe zbog afere sa zatrovanim mlekom.

Veterinarska inspekcija donela je rešenja o zabrani proizvodnje sirovog mleka na 73 farme, koje imaju 1.382 stočna grla.

Analiza referentne laboratorije Riklit Vagenigen UR, Holandija: u dve trećine uzoraka više od 0,05 μg/kg kancerogenog aflatoksina M1

DVE TREĆINE UZORAKA IZNAD MAKSIMALNOG NIVOA DOZVOLJENOG U EU: Izveštaj o analizi mleka Riklit Vagenigen UR, Holandija, poslat ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću 6. marta 2013.

EVROPSKI STANDARD – “ Comission Regulacion (EC) NO 1881/2006″ dozvoljeni maksimum aflotoksina m1 je 0,05 μg/kg.

* Po tački 2.1.8 tog dokumenta u sirovom mleku i mleku za izradu mlečnih proizvoda količina aflatoksina M1 se ograničava na 0,050 μg/kg, ali po članu 2.1.11 u mleku za decu ili za izradu dečje hrane dozvoljena količina aflatoksina je — 0,025 μg/kg. U gornjoj tabeli samo dva od 48 uzoraka pokazuje koncentracije aflatoksina M1 ispod te granice…

– 0,05 SRPSKI STANDARD (1) DO 28. FEBRUARA 2013 – Maksimalno dozvoljena koncentracija Aflatoksina M1 u sirovom mleku, termički obrađenom mleku i mleku za proizvodnju mlečnih proizvoda u skladu sa tačkom 2.1.13. Pravilnika o dopunama pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljenie količine ostataka sredstava za ishranu bilja, Sl.glasnik RS 28/2011)- 0,05 μg/kg

SRPSKI STANDARD (2) OD 28. FEBRUARA 2013. – 0,5 μg/kg

U trenutku slanja uzoraka na analizu važio je SRPSKI STANDARD (1) iz 2011. Pre izmene Pravilnika iz 2011. vlada je iz trgovina povukla mleko u kome su domaće laboratorije ukazivale na koncentraciju kancerogenog aflatoksina M1 veću od 0,05 μg/kg

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve