Loader

Gazda Jezda na slobodi

21.februar,14:54

Nekadašnjem vlasniku piramidalne štedionice „Jugoskandik“ Jezdimiru Vasiljeviću Viši sud u Beogradu odredio je u prvostepenoj presudi kaznu zatvora od pet godina zbog višemilionskog oštećenja građana Srbije početkom devedesetih godina. Vasiljević je već odslužio kaznu pa će biti pušten na slobodu.

Krivim je proglašen i nekadašnji direktor Banke privatne privrede Crne Gore Milorad Vukotić, koji je takođe osuđen na pet godina zatvora. Za Vukotićem je krajem 2011. godine raspisana poternica, određen mu je pritvor i sudilo mu se u odsustvu.

I Vasiljević je bežao iz zemlje i to dva puta – prvi put 1993. kada je propala njegova štedionica, da bi 2000. godine bio uhapšen na beogradskom aerodromu. Zatim je iz Srbije pobegao 2006. godine i 2009. ponovo uhapšen u Holandiji pa izručen Srbiji.

Dragana Antonijevića, Vasiljevićevog zeta i šefa trezora, poslovnog savetnika Ljubivoja Šundića i advokata Stevana Protića, sud je oslobodio optužbe za zloupotrebu službenog položaja, prevare i utaje u vezi sa „Jugoskandikom“.

Optužnica ih je teretila da su proneverili oko 29 miliona evra i oštetili štediše za 190 miliona nemačkih maraka. Vasiljević se konkretno teretio da je za sebe prisvojio 58 miliona maraka. Suđenje je trajalo više od 10 godina.

Pročitajte kako je o Vasiljeviću „Vreme“ pisalo 2001. godine:

***

Lik i delo

„Vreme“ broj 529, 22. februar 2001.

<bJezdimir Vasiljević

Biznismen

Osnovni podaci: Rođen je novembra 1948. godine u selu Topolovnik (Veliko Gradište) u porodici zemljoradnika (otac Ljuba, majka Rosica). Odrastao je uz seoske dečije igre: „Noću smo oblačili jagnjeću kožu naopako, kucali na prozor i plašili ljude.“ Osnovnu školu završio u Velikom Gradištu, kao đak pešak. Ženio se nekoliko puta. Bračni život počeo je sa Zoricom u svojoj 15. godini i iz tog braka ima ćerku Živojku. Drugi brak je sa Ružom, koja mu je rodila Davida i Lava. Treća žena mu je Karmela sa kojom ima Stefana i Mariju.

Karijera: Otišao u inostranstvo u 23. godini života sa namerom da se tamo obogati. U Kanadi, SAD-u, Australiji, Sri Lanki, Singapuru, Švedskoj, Austriji…. Bavio se raznim poslovima emigranta prve generacije: tražio dijamante, pilotirao, igrao šah i igrao na berzi, lovio kengure, brao trsku… „Krenuo sam u svet sa pet dolara, a sada imam brodove, kuće, automobile, puno dece, imam sve. Radio sam kao fizički radnik, još imam ožiljke od kada smo trsku sekli. Jedno vreme sam bio i ‘nosač tašne’ bankarima i biznismenima. Kupovao sam zanat. Ja sam kompjuter.“ Početkom 90-ih godina došao je u Jugoslaviju i počeo biznis prodajom video-kaseta, televizora i japanskih automobila da bi početkom 1991. godine osnovao Jugoskandik, štedionicu koja je ojadila hiljade lakomih štediša. Proglašen za biznismena 1992, iste godine bio i kandidat za predsednika Srbije. Pod sloganima „Čovek promena“ i „Ja to mogu da ostvarim“ građanima poručivao: „Otvorite oči i vidite dokle smo stigli.“ Na izborima se plasirao na peto mesto sa osvojenih 61.729 glasova (ili 1,38 odsto), a iste godine je uplatio u izborni fond SPS-a 200.000 maraka. Aktivisti SPS-a tvrdili su da je Gazda Jezda dobrovoljno dotirao kampanju.

Nacionalnost: Vlah. Tražio autonomiju Vlaške krajine koja je, po njegovim rečima „anektirana pre Prvog svetskog rata, stanovništvo je asimilovano, prezimenima je dodavano ‘ić'“.

Kako se obogatio: „Uvek sam pratio gde i koliko ulažu priznati biznismeni. Tamo gde su oni ulagali veliki novac, ulagao sam svoju crkavicu.“

Kada je pobegao: Pobegao je 8. marta 1993. godine. „Nisam pobegao. Izašao sam da bih nastavio borbu protiv državnog kriminala.“ Ubrzo je štedionica Jugoskandik zatvorena i tada je njena imovina, kako je vlasnik tvrdio, iznosila 120 miliona maraka, da bi se posle četiri godine smanjila na 40 miliona, a 2000. na 20 miliona. Kolika je imovina saznaće se kada se okonča stečajni postupak, koji je najduži u istoriji Privrednog suda. Imovina Gazda Jezde pre bekstva je bila impozantna. Ostavio je vilu na Senjaku vrednu dva miliona dolara, kuću na Banjici, stan u centru Beograda, dva TV kanala i TV stanicu MV Chanel real time i učešće u TV Palma, mesečnik „BiG“, akcije beogradskog hipodroma, 124 automobila, desetak kamiona… U međuvremenu je živeo u Mađarskoj, Izraelu, Kolumbiji, Ekvadoru, Rumuniji, a po svetu se šetka, kaže, sa diplomatskim pasošem.

Zašto se do sada nije vratio u Jugoslaviju: „Za prava mojih štediša lakše je izboriti se iz inostranstva. Kada bih se vratio, odmah bi me uhapsili. Kako bih onda mogao da se borim?“

Planovi: „Moram da nastavim da se borim sve dok ne oborim ovaj režim ne na kolena već na leđa. Režim moram da uništim. Organizovaću ÿude koji žive u Jugoslaviji i patriote iz inostranstva koji će uništiti sadašnji režim. No, za to mi neće biti potrebno mnogo vremena. Za nekoliko sedmica, a najviše za tri meseca, vratiću se u Jugoslaviju“, govorio je 1993. godine.

Zasluge: Zbog Vasiljevićevih zasluga za organizaciju meča stoleća Fišer – Spaski, u koji je uložio više od 15 miliona dolara, u znaku Gazda Jezde proteklo je obeležavanje godišnjice proglašavanja Crne Gore za prvu ekološku državu na svetu. Gazda Jezda je bio sponzor te proslave, a država Crna Gora odužila mu se tako što je organizacija šahovskog meča Fišer – Spaski proglašena za ekološki program godine.

Da li je trgovao oružjem: „Nikada nisam trgovao oružjem.“

Otkriće: Elektrogenerator zatvorenog strujnog kola. „Moj generator krši tradicionalne zakone fizike.“

Obećanje: „Otkupiću dugove Srbije.“

Dragoslav Grujić

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve