Loader

Povlači se Benedikt XVI

14.februar,13:03

Vest o povlačenju je stigla iznenada, a dopisnik BBC-a Alan Džonston primećuje da je "pala kao iz vedra neba" i da nije bilo nikakvih spekulacija o tome prethodnih dana

Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI najavio je da odlazi sa te funkcije 28. februara u 20. časova.

Portparol Svete Stolice Federiko Lombardi najavio je da u tom trenutku nastupa period „prazne stolice“. Iako je procedura za povlačenje pape predviđena, svetski mediji ocenjuju ovakvu najavu kao veoma neobičnu i bez presedana u modernoj istoriji Rimokatoličke crkve. U poslednjih 600 godina nijedan papa se na ovaj način nije povukao sa položaja.

Benedikt XVI je objasnio da je sa svojih 85 godina prestar da bi ostao na tom položaju.

„Pošto sam iznova preispitivao savest pred Bogom, došao sam do čvrstog uverenja da moja snaga, usled starosti, više nije dovoljna za obavljanje papinske dužnosti“. On je dodao da je veoma svestan da je za to potrebna snaga i tela i uma, „snaga koja je u poslednjih nekoliko meseci narušena toliko da sam otkrio da nisam sposoban da adekvatno obavljam posao koji mi je poveren“.

Papa je dodao da je svestan ozbiljnosti svog poteza. Povlačenjeje lično najavio na latinskom tokom sastanka sa kardinalima i zatražio sazivanje konklave kako bi se izabrao njegov naslednik.

Nemački kardinal Jozef Racinger, bivši prefekt Kongregacije za doktrinu vere, pre nego što je postao Benedikt XVI slovio je za jednog od najozbiljnijih pretendenata za naslednika harizmatskog pape Jovana Pavla Drugog.

Na čelo Rimokatoličke crkve došao je u aprilu 2005. godine kao 265. papa posle smrti pape Jovana Pavla Drugog.

U tom trenutku imao je 78 godina i bio je jedan od najstarijih novoizabranih papa u istoriji.

Rođen je 16. aprila 1927. godine u Marktlu na Inu u Bavarskoj. Bio je profesor na Univerzitetu u Bonu od 1959. do 1963, a zatim na Univerzitetu u Minsteru. Godine 1966. preuzeo je katedru za dogmatsku teologiju na Univerzitetu u Tibingenu, a 1969. se vraća u Bavarsku, na Univerzitet u Regensburgu.

Smatraju ga za brilijantnog teologa i vrhunskog intelektualca. No, Racingerov položaj uvek je pratila senka iz njegove prošlosti jer je kao dečak bio član „Hitlerove mladeži“ i borio se na strani nacista u Drugom svetskom ratu. Pre kraja rata dezertiro je iz nemačke armije kada su saveznici oslobodili njegov rodni grad.

Prvi Nemac u vatikanskoj svetoj stolici bio je zastupnik konzervativne struje u Katoličkoj crkvi i po tome je sličan papi Jovanu Pavlu Drugom. Zalagao se za povećanje unutrašnje discipline u crkvenim redovima i imao vrlo tvrde stavove prema homoseksualnosti.

Vest o povlačenju je stigla iznenada, a dopisnik BBC-a Alan Džonston primećuje da je „pala kao iz vedra neba“ i da nije bilo nikakvih spekulacija o tome prethodnih dana.

Čak ni papini najbliži pomoćnici nisu znali da planira da se povuče, navodi BBC.

Vatikan najavljuje da očekuju vrlo brzo izbor novog pape, ali za sada susret kardinala nije zakazan.

Opširnije u štampanom izdanju

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve