Loader

Uklonjen spomenik u Preševu

24.januar,11:45

Spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca postavljen je novembra prošle godine, a najviši zvaničnici Srbije rekli su da mora biti uklonjen do 17. januara, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine

Poslednja vest: Protesti zbog spomenika

Nekoliko hiljada Albanaca okupilo se u ponedeljak, 21. januara na protestu u centru Preševa zbog uklanjanja spomenika Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB). Protest je završen oko 13 časova i nije bilo incidenata.

Okupljeni su nosili transparente na albanskom jeziku „Stop diskriminaciji“ i „Stop albanofobiji“.

Na mitingu je pročitana deklaracija lidera šest albanskih stranaka, kojom se osuđuje uklanjanje spomenika.

Prethodne večeri nekoliko stotina Albanaca okupilo se i u Đakovici i Gnjilanu takođe da bi izrazili svoj protest zbog uklanjanja spomenika.

Sa trga u centru Preševa u nedelja 20. januara u  7.30 ujutro uklonjen je spomenik poginulim pripadnicima OVPMB.

Na trgu nije bilo meštana, samo je manji broj posmatrao akciju sa terasa obližnjih kuća kada je nešto pre sedam časova počelo uklanjanje spomenika koji je obmotan najlonom i užadima, podignut i bagerom „Blok gradnje“ bez oštećenja natovaren na kamion.

Dačić: Nema pregovora sa teroristima

„Hašim Tači može da postavi svoje carinike na administrativnim prelazima i kaže da moraju da se poštuju zakoni Kosova, a sada kada moraju da se poštuju zakoni Srbije dajte da pregovaramo. Nema pregovora sa teroristima – to su nas naučili sa Zapada“, izjavio je Dačić koji boravi u Drvengradu, gde je prisustvovao Kustendorfu.

Akciju je obezbeđivalo oko 200 pripadnika Žandarmerije MUP-a Srbije. Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su posle isteka svih zakonskih rokova nelegalno postavljeni spomenik bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile uklonili pripadnici Žandarmerije po nalogu Ministarstva pravde.

Spomenik je odvezen na široj javnosti nepoznatu lokaciju. Tokom akcije uklanjanja spomenika na trgu u centru Preševa su, pored novinarskih ekipa i pripadnika Žandarmerije, bili komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, načelnik policijske uprave u Vranju Slađan Velinović, i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca postavljen je novembra prošle godine, a najviši zvaničnici Srbije rekli su da mora biti uklonjen do 17. januara, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine.

Odbornici Skupštine opštine Preševo su, po isteku roka retroaktivno usvojili predlog o njegovom postavljanju, ali su usvojili i zaključke kojima se daju ovlašćenja lokalnoj samoupravi da nađe zakonsko rešenje.

Tada su najavili da će kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika. Od udruženja veterana bivše OVPMB u međuvremenu je stigao predlog da spomenik iz centra grada bude premešten u dvorište džamije ili Doma kulture u Preševu.

Nadzor nad primenom zakona koji reguliše oblast prostornog planiranja, urbanizma i građevine u Pčinjskom upravnom okrugu kome pripada Preševo, u nadležnosti je Grupe republičke urbanističke inspekcije Niš – u područnoj jedinici široj od tog upravnog okruga. Za izdavanje dozvole za podizanje spomenika  u Preševu nadležan je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

Samoopredeljenje: Pojačati pritisak na vladu

Pokret Samoopredeljenje koje vodi Aljbin Kurti zatražio je od građana Kosova da, umesto akata revanšizma zbog uklanjanja spomenika, pojačaju pritisak na vladu Kosova. Ova organizacija pozvala je na mir.

„Iako je ljutna razumljiva, bilo kakav revanšizam neće poboljšati situaciju Albanaca u Preševskoj dolini i slabiće poziciju Kosova. Ova ljutnja se treba pretvoriti u pritisak prema glavnom odgovornom na Kosovu, Vladi Hašima Tačija“, kaže se u saopštenju Samoopredeljenja.

EU: Potreban dijalog

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton izjavila je za Dojče vele da situaciju u Preševu treba rešiti dijalogom.

„Nama je žao što nije došlo do kompromisnog rešenja svih strana koje su upletene u to pitanje. Ono što je sad za nas važno je da se svi vrate dijalogu, da ne dodje do nepotrebnih konfrontacija. Važno je da se izgradi poverenje i razgovara o bitnim pitanjima, onim koja su važna za razvoj juga Srbije, kao što su socijalno ekonomski razvoj južne Srbije i pitanje manjina“, rekla je Kocijančiće.

Ona je govorila i o uticaju dešavanja u Preševu na dijalog koji vode premijeri Srbije i Kosova u Briselu: „Zna se šta je dijalog Beograda i Prištine. To je nešto što je u interesu i Srbije i Kosova. On rešava praktične probleme i za nas je važno da i jedna i druga strana budu angažovanje u njemu i da primenjuju postignute dogovore. Mi verujemo da je to pravi put napred.“

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve